Дойде време за финалният мандат на Меркел. А след това – накъде!?

Влизането на Алтернатива за Германия в парламента създава много неизвестни
4 мар 2018 15:20,
89
Дойде време за финалният мандат на Меркел. А след това – накъде!?
Снимка: архив Reuters

В крайна сметка всичко приключи благоприятно: С относително ясен вот от 66% членовете на ГСДП подкрепиха нова широка коалиция, водена от Ангела Меркел. Новото правителство ще може да са сформира в края на март, още преди Великден. Пътят дотук бе мъчителен. Мина се през провалени преговори за коалиция, залезе и звездата на политици като Мартин Шулц, който за кратко беше носител на големи надежди за своята партия. Имиджът на канцлерката Меркел също пострада, тъй като тя не успя да събере мнозинство за управление в една Германия, където в парламента за пръв път влязоха толкова много партии, пише Инес Пол от "Дойче веле".

За цялата страна това е нова ситуация. От създаването на Федералната република през 1949 г. насам практиката бе неизменно една и съща: една от двете големи, масови партии си избираше партньор за управление, в случай, че не успееше да състави самостоятелно правителство. През последните 12 години пък ситуацията беше още по-лесно предвидима: Ангела Меркел бе и си оставаше неизменно канцлер. Всички останали подробности бяха незначителни за останалия свят.

Още по темата

С влизането на дясноконсервативната "Алтернатива за Германия" в германския парламент обаче стана доста по-трудно да се управлява. Големите партии постоянно се топят, а малките – нарастват. С това намирането на правителствени мнозинства става все по-сложно. Тази нова ситуация отразява случващото се в Германия. Двете големи партии толкова сериозно разочароваха твърдите си избиратели, че те все по-често гласуват за радикални политически сили от левия или десния спектър.

Къде се провалиха големите партии

Видя се, че някогашните масови партии просто нямат политически концепции, с които да дадат отговор на страховете на онези германци, които се чувстват несигурни и застрашени, които усещат, че познатата им жизнена среда просто изчезва. Тези партии нямат отговор на въпросите, свързани с глобализацията, интеграцията на чужденците и идентичността на германските граждани. Външнополитически също остава неясно каква роля смята да играе Германия в света на Тръмп, Си, Путин и сие и какви последици за страната ще има поемането на по-голяма отговорност в европейската външна и отбранителна политика.

Последните месеци на мъчителни усилия за съставяне на правителство може би ще изиграят ролята на пробуждащ сигнал, от какъвто Германия спешно се нуждае. Политиците трябва да убедят избирателите си, че ги чуват. Политиката трябва да докаже, че е разбрала едно важно нещо: има дневен ред, поставен от хората, с който политиците са длъжни да се съобразяват, без да залитат към стари, опасни национализми.

При това партньорите в бъдещата широка коалиция на всичкото отгоре са принудени и да се разграничават един от друг, независимо от общото си управление, защото само ясните и разпознаваеми профили на отделните партии ще им помогнат да спрат отлива на избиратели. Не успеят ли да го сторят, и двете големи партии заедно ще се сринат – най-късно на следващите избори през 2021 година.

Обнадеждаващи сигнали

Сега Ангела Меркел е в състояние да състави ново правителство. Дългият път, който беше изминат дотук, показа, че намирането на бъдещия курс на управление също ще бъде съпроводено с битки. С влизането на АзГ в парламента се роди и една нова дискусионна култура, а това е обнадеждаващо. С една блестяща реч политикът от партията на Зелените Джем Йоздемир показа как трябва да се отнасяме към проявите на омраза и отхвърляне в обществото.

Той, който е дете на турски преселници, показа, че гордостта и любовта към родината Германия не са категории от времето на „кафявото минало". Те са извор на сила, която помага да се защитава плуралистичния, свободен обществен договор, който е същностен за Германия. Подобни речи отдавна не беше имало. Ето, че сега настъпва времето, в което битката за по-добрите аргументи ще играе решаваща роля. Времето, в което приключва наложената ни "безалтернативност на решенията". Това е добро начало след фазата на политическата парализа, която продължи доста по-дълго от четирите месеца опити за съставяне на правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-безумно заглавие не съм виждал. Има 3 постулата на руската пропаганда:-Меркел си отива ! Да ама не.-Путин празнува блестяща победа в Сирия. Да ама войната си продължава.-ЕС се разпада! Да ама не.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО СКОРО НАЧАЛНИЯ И МАНДАТ НА ОЩЕ МНОГО СЛЕД ТОВА!
64
0
 
4
 
! Отговори
Ira преди 6 години
Как ли някога са живяли хората изобщо без госпожа Меркел? Разбира се, това е било много отдавна, в далечното минало...Сега тя е програмирана за власт и и незаобиколима. Няма вече Чърчил, Вили Брандт и Де Гол. Има само целесъобразни чиновници-джуджета.
63
0
 
4
 
! Отговори
На там преди 6 години
Германската Баба Меца ще мачка русофилите като турист с гол заддник - таралежи.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ МАНДАТ ПОКАЗВА, ЧЕ ЩЕ УПРАВЛЯВА ОЩЕ 5 СЛЕД ТОВА :DТАЗИ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СЕ ОБЕДИНИ СЪС ВСИЧКИТЕ СИ ОПОНЕНТИ САМО И САМО ДА Е НА ВЛАСТ :D
61
0
 
0
 
! Отговори
Spiro Агню преди 6 години
Малашевци или в Бакърената все тая .
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След това вече всички ще са *** и няма да има значение накъде.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз искам силна,самостоятелна Германия,ама нямаааааааа.Лошото е,че и останалите европейски държави са така.Някой удря по Европа,а Европа е зависима и не може да взима самостоятелни решения.Не вярвай на данайците,дори когато ти носят подаръци.Но колелото на историята се върти.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой, ще напише истината?За това, че партии като АФГ и ПЕГИДА са Следствие, на заселването на Германия от първо с турци а сега и с вякакви мюсулмански пришълци??От първата вълна (следвоенната) турски пришълци има някаква нищожна част приела европейската култура, но оснаовната маса си остава "дива-анадола" - живееща в собствени затворени общества. А относно новите пришълци ласкаво наричани "бежанци" - надежда всяка оставете!За всички от горе-изброените "заселници" важи :"дивото СИ зове!"
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дойде време за финалният мандат на Меркел. А след това накъде!?"Дойде време за финалната глътка въздух на този уроддд. А след това - в гробището за престъпници срещу човечеството!
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами след това на пенсия. Къде другаде!
55
4
 
9
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
Алтернатива за Германия е втора политическа сила в момента и набира още избиратели със всеки ден.Вижте в нета за повече инфо. Има много информация по въпроса.Това е основната причина да се създаде тази безмислена коалиция в която няма печеливши а само губещи.CDU на Меркел губи министерстото на икономиката и външно министерство,те се взимат от SPD.А това са най важните министерства.2021 ще е интересна политическа година.
54
2
 
3
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
Аз много се надявам поне в заглавията да спазвате правилата за употреба на пълния член. Мога да предложа курсове по българска граматика, във вашия случай - за начинаещи :)
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука преди месец пускаха статии "Край с Меркел, Алтернатива за Германия спечели изборите, тям подобни". И какво стана?
52
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Какво искам от Германия? СИЛА !!! И ДА УПРАВЛЯВА ЕВРОПА така, че ЕС да е най-най- силния в света. Не само, като голяма и самодоволна икономика на застаряващи нации. А като военно-политическа сила която да господства над света. В момента политиката на Германия е функция от тази на Сащ съответно ЕС е придатък на САЩ.
51
8
 
4
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Толкова е добре германиика че няма ряждаемост индустрията нямя работници а немският индекс всеки ден е в срив ня минус 3 процента.А през тва време поредният американски съд го лови с дизели маймуни и тн. и те си плащат под масата за да не ги изритат от там!
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 53:Ама, защо си отишъл в Англия бе, да рискуваш скъпоценния си живот и да те поробят, като твоето място си е Русия !Спасявайки се бързо да не те мислят твойте русофили !
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До русофилите.Гледайте си кремълската Мумия дали няма да ви преживее, а не ронете крокодилски сълзи за Германия !Като не ставате и за чеn за зеле поне си трайте докато ви дават по някое евро да преживявате !
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Край: От безКрайните ти тиради не става ясно какво искаш от Германия, държавата заради която хиляди хора от цял свят се хвърлят в морето да се дават, за да стигнат до нея ! Или искаш да вземе акъл от Русия, от която хората бягат презглава...включая и най-фанатичните русофили !?
47
4
 
15
 
! Отговори
”А след това- накъде преди 6 години
Ами,след Меркел,цяла Европа - на май..на..та. си. Тази луда кра..ва ще ни довърши.Европейците ще се броят на пръсти. Ще се носи уханието на исляма.