Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно

Тя би била най-младият лауреат на отличието
Обновена: 27 сеп 2019 14:39 | 27 сеп 2019 14:39, Елка Василева
291
Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно
Грета Тунберг. Снимка: Reuters

Шведското момиче Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките, които отправи към световните лидери за това, че не полагат достатъчно усилия в борбата с климатичните промени, както и заради упреците й към почитателите на пътуването със самолети. Всичко това привлече нови последователи за нейната кауза, но може да й коства Нобеловата награда за мир, отбелязва Ройтерс.

Тунберг е една от малцината, чиято номинация стана известна преди самото оповестяване на лауреатите през октомври. Тя е фаворитка на букмейкърите за спечелване на отличието. Ако това стане, тя ще бъде най-младият лауреат, който едва на 16 години ще получи наградата, печелена от Нелсън Мандела, Джими Картър и Михаил Горбачов. Грета ще бъде и първата, която ще спечели отличието заради екологична кауза, след като вицепрезидентът на САЩ Ал Гор го получи през 2007 г., заради това че привлече вниманието върху климатичните промени.

Още по темата

Но това, че Грета порицава например онези, които пътуват със самолет, настройва срещу нея някои хора. А това, че една тийнейджърка си позволява да критикува световни лидери, пък настройва срещу нея други хора. Докато либералите гледат на Грета като на храбро момиче, което казва истината за климатичните промени, критиците от десницата я обрисуват като лъжкиня или като лицемерка, намекват, че нейните родители я манипулират, или пък я представят като водачка на социалистическа конспирация.

Според Свере Лодгор, който беше член на Нобеловия комитет от 2003 г. до 2011 г., отдавна не е връчвана награда за мир за климатичната кауза, така че това увеличава шансовете на Грета, но проблемът идва от това, че тя порицава и засрамва пътуващите със самолети, а срамът не е конструктивен начин, за да накараш някой да направи промяна и това намалява шансовете й за наградата.

Грета вече отхвърли твърденията, че някой й плаща или, че е използвана от някого. Още през февруари тя написа във Facebook, че зад нея няма никой. Тогава тя сподели, че дори нейните родители далеч не са били защитници на каузата за климата, преди тя да ги запознае със ситуацията.

Преди пет години пакистанската тийнейджърка Малала Юсафзаи, защитаваща каузата на образованието за всички, получи Нобеловата награда за мир на 17 години, но нейната кандидатура не беше толкова разделяща, колкото е тази на Тунберг.

При разглеждането на кандидатурата на шведската активистка Нобеловият комитет ще отчете, че е огромно бреме да се връчва такова отличие на тийнейджър, ще вземе предвид възрастта на Грета и ще обмисли как тя би се справила с още по-голямо обществено внимание, в случай че вземе наградата. Комитетът може да реши да намали бремето на очакванията от "лауреатката" Тунберг, като сподели наградата между нея и някой друг, но може и да реши и, че нейното поведение показва, че тя е по-зряла, отколкото връстниците си.

Освен Тунберг други водещи претенденти могат да бъдат папа Франциск, Репортери без граници, Комитетът за защита на журналистите, Агенцията на ООН за бежанците и ръководителят й Филипо Гранди или етиопският премиер Абий Ахмед заради постигнатото помирение на страната му с Еритрея и заради усилията му за постигане на повече демократични свободи в Етиопия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Клозетна история!
178
1
 
16
 
! Отговори
КРЕЙЗИ ПИПЪЛ преди 4 години
До НаблюдателТая е чисто идиотч* ...
177
0
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Излъчването на злоба, вече задължително условие ли е за номиниране за Нобелова премия ?
176
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С400!Екорешение за всеки самолет!
175
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин предложил да подари на Грета С400, ако им стане рекламно лице!
174
1
 
16
 
! Отговори
хормонална девияция? преди 4 години
с тази злоба в лицето не нобелка за климата а ребелка за климаксъ да Й дадът но преди това нека мине психиатричен тест защото куко не е но че е закачалка- това да. Кифи как бая народ се ангажира с какво ли не за да се изправят с-у не я или зад нея, без да отчитата че пуберталните й промяни още не са завършили а други не са започнали
173
0
 
4
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До Loyko Да ,,Изчистим България за един ден'' ,-----------------Аха! Няма как да се изчисти БГ за ден! Не е ли по правилно Да Опазим БГ чиста!- някой пак мислил- седял-мислил- накрая само седял! :)) / от веца какъв сътрудник би избрал Айнщаин/
172
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Патриотпонеже явно си малограмотен, дори и не си усетил каква тъпотия си написал..НИВАТА в скачените съдове СА ЕДНАКВИ!.../не щеш да прегледаш физиката за седми клас,нали?!/..
171
1
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Туй откаченото лапе да си пие редовно хапчетата и да ходи на училище.
170
3
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Да ,,Изчистим България за един ден'' ,не е като да усерем България за един ден.Второто го можем най-добре...Няма по мръсни улици и природа от българската,защото всички ,,граждани'' е замърсяват всеки ден,а никой не желае да е почиства.Все чакаме някой друг да го направи.С такъв народ...толкова.Кочинa... и това е.
169
2
 
3
 
! Отговори
СъвеЦки Полуидиот преди 4 години
Говори се ПутяЕ забранил в негово присъствие да се споменава името на Елон Мъск. Последния открадна бизнеса на Роскосмос за милиарди и едновременно започна революцията на електрическите автомобили. От онзи ден във списъка е прибавена и Грета.
168
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да и дават Нобела и да свършва този цирк,че ми омръзнаха изкривени физиономии!"Стига ми тази награда" да гледам Мая,Славчо и Иванчева...
167
0
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Ние и Русия сме като скачени съдове. Колкото са по-високи цените на нефта толкова по зле сме ние. И обратно. Следователно интересите на Русия и България са противоположни.
166
1
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
обаче верно има ужасно свиреп вид това изделие..Ако си лепне изкуствен мустак и се среши в другата посока,няма да можете да я различите от австрийския бояджия..
165
1
 
7
 
! Отговори
СъвеЦки Полуидиот преди 4 години
Дааа, навремето съветските пионерчета бяха къде, къде по-добри от Грета. Със такъв плам и увереност скандираха КПСС-БКП и вечна дружба.
164
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един велик американски писател фантаст и учен, завършил престижен университет, в една своя книга навремето описваше деянията на така наречените "екотерористи". За Майкъл Крайтън ми е думата.Прочие, той обширно излага своите аргументи против теорията за "Глобалното Затопляне".Един от тях е, че буквално преди столетия не е имало такива точни прибори за измерване на климатичните параметри като днешните.
163
5
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Боли ме фара за империята на злото Россия. Ние нямаме въглеводороди, да ги махат!
162
3
 
6
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 години
Грета да започне си проверява дръжката на входната врата. Такава беля може да направи на Кремъл ако света се откаже от въглеводородите.
161
20
 
2
 
! Отговори
Патриот-Русофоб преди 4 години
Браво на това дете Грета. Едва на 14 направи рускитеОтрепки да позеленеят от яд.
160
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета не е нито първото, нито последното хлапе, което си вярва, че мозхе да промени Света. Единствената разлика е, че едно време е нямало интернет и за това другите не са станали известни. А иначе стотици, ако не ие хиляди деца са си вярвали, че ще променят Света. Лошо няма, ама не я обявявайте за нещо исклучително, защото не е. Винаги е имало деца като нея.