Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно

Тя би била най-младият лауреат на отличието
Обновена: 27 сеп 2019 14:39 | 27 сеп 2019 14:39, Елка Василева
291
Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно
Грета Тунберг. Снимка: Reuters

Шведското момиче Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките, които отправи към световните лидери за това, че не полагат достатъчно усилия в борбата с климатичните промени, както и заради упреците й към почитателите на пътуването със самолети. Всичко това привлече нови последователи за нейната кауза, но може да й коства Нобеловата награда за мир, отбелязва Ройтерс.

Тунберг е една от малцината, чиято номинация стана известна преди самото оповестяване на лауреатите през октомври. Тя е фаворитка на букмейкърите за спечелване на отличието. Ако това стане, тя ще бъде най-младият лауреат, който едва на 16 години ще получи наградата, печелена от Нелсън Мандела, Джими Картър и Михаил Горбачов. Грета ще бъде и първата, която ще спечели отличието заради екологична кауза, след като вицепрезидентът на САЩ Ал Гор го получи през 2007 г., заради това че привлече вниманието върху климатичните промени.

Още по темата

Но това, че Грета порицава например онези, които пътуват със самолет, настройва срещу нея някои хора. А това, че една тийнейджърка си позволява да критикува световни лидери, пък настройва срещу нея други хора. Докато либералите гледат на Грета като на храбро момиче, което казва истината за климатичните промени, критиците от десницата я обрисуват като лъжкиня или като лицемерка, намекват, че нейните родители я манипулират, или пък я представят като водачка на социалистическа конспирация.

Според Свере Лодгор, който беше член на Нобеловия комитет от 2003 г. до 2011 г., отдавна не е връчвана награда за мир за климатичната кауза, така че това увеличава шансовете на Грета, но проблемът идва от това, че тя порицава и засрамва пътуващите със самолети, а срамът не е конструктивен начин, за да накараш някой да направи промяна и това намалява шансовете й за наградата.

Грета вече отхвърли твърденията, че някой й плаща или, че е използвана от някого. Още през февруари тя написа във Facebook, че зад нея няма никой. Тогава тя сподели, че дори нейните родители далеч не са били защитници на каузата за климата, преди тя да ги запознае със ситуацията.

Преди пет години пакистанската тийнейджърка Малала Юсафзаи, защитаваща каузата на образованието за всички, получи Нобеловата награда за мир на 17 години, но нейната кандидатура не беше толкова разделяща, колкото е тази на Тунберг.

При разглеждането на кандидатурата на шведската активистка Нобеловият комитет ще отчете, че е огромно бреме да се връчва такова отличие на тийнейджър, ще вземе предвид възрастта на Грета и ще обмисли как тя би се справила с още по-голямо обществено внимание, в случай че вземе наградата. Комитетът може да реши да намали бремето на очакванията от "лауреатката" Тунберг, като сподели наградата между нея и някой друг, но може и да реши и, че нейното поведение показва, че тя е по-зряла, отколкото връстниците си.

Освен Тунберг други водещи претенденти могат да бъдат папа Франциск, Репортери без граници, Комитетът за защита на журналистите, Агенцията на ООН за бежанците и ръководителят й Филипо Гранди или етиопският премиер Абий Ахмед заради постигнатото помирение на страната му с Еритрея и заради усилията му за постигане на повече демократични свободи в Етиопия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не я познавам, но ми изглежда като аутист, може и да е прозряло нещо момичето. Но това за затоплянето от въглеродния двуокис е базикня.В хамерика заваля първия сняг с новината : Необичаяно студено за сезона. Ами сега? Захлаждане ли е или затопляне...
198
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже ....и те ли пушат щуротии
197
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя и friday for future са единствените за момента които имат правилна реакция на реалността.
196
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хляб и зрелища", а и да не забравите, че пак - Путин е виновен!!!!!-)))))))))))
195
0
 
6
 
! Отговори
до Loyko преди 4 години
Твърде много и твърде сложна социална философия, колега!Малцина ще я разберат, още по-малко пък това болно девойче!Замесени са - Политика, финансови и икономически интереси на Мега Концерни и техните Лобисти за Трилиони Долари!Това е простичката Истина!
194
0
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
до 193То че е противно момичето е ясно, но има една еквивалентност между разсъдъка й и физиономията й. Спряли са развитието си на 10 години когато е била.
193
3
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
До :)) Явно не си прочел и разбрал добре какво съм написал.Това казвам и аз,да пазим България чиста. Истинската КУЛТУРА е това в каква градска среда живеем и какви междучовешки отношения имаме. Другото е отношение към изкуствата,а не истинска култура.Бъркаме смисъла на понятията....
192
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дами и Господа, Климатът на Планетата ни се променя Циклично в продължение на 4,5 Милиарда години, тоест, от времето когато се е формирала планетата ни и това е Доказан Научен Факт!!!!!!За разлика от глупостите на бившия вице-президент на САЩ - Ал Гор, и това 14 или 15 годишно психическо болно девойче!!!
191
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ми идва малко в повече. Откраднали и били детството. Точно пък на шведката. А децата от Банглдеш на какво щастливо детство се радват. Ти да видиш.Западно лицемерие.
190
0
 
11
 
! Отговори
Оскар Уайлд преди 4 години
Тази Грета навява асоциация с онова същество от приказката "Рождения ден на инфантата" на Оскар Уайлд, което било свикнало да чува за себе си само комплименти без да разбира, че изричащите ги му се подиграват и се забавляват по този начин... Докато не видяло непривлекателния си образ си в някакво огледало и сърцето му не било разкъсано от внезапното осъзнаване на истината...
189
0
 
8
 
! Отговори
13 преди 4 години
Една от многото фирми които я финансират е А1. Няма смисъл да се награждава рекламното лудо лице, асперж, на мафията, която възнемерява да спечели 90 трилиона от машинки за преработка на CO2. САЩ ще го направят и без награда, за да излязат от кризата и да фалира Китай, Русия и арабите. До 100 години се очаква ледников период, по скоро трябва да се мисли за масовата емиграция на юг, банки за семена, днк, транспорт, прясна вода, залесяване и такива неща, а не за разни изкуфели аспержи.
188
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на Сашка Васева да дадат!
187
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Дончо иначе й гледа сеира на тоя форум. Подсмихваше само))))
186
1
 
19
 
! Отговори
ДИНО преди 4 години
Супер отблъскваща и гадна физиономия за едно дете. Преиграва цялата си роля която навярно са и дали в този филм. Да не ползваме самолети- ще плуваме до Америка.
185
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изнася реч в зала с климатик ахаххаха кухата кифла дори не се усеща, че всичко, което ползва идва с ДВГ транспорт, включително и дрехите, които носи.
184
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погледнете й само физиономията. Рядко противно момиченце!
183
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си ходи в училището за специални потребности, а не да ни я натиска голбалния елит. С климата трябва да се съставят закони на базата на статистики от учени, не на базата на недоволни лапета.
182
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте ми и на мене 5-6 нобелови награди, явно нямат никаква стойност, щом куцо и сакато може да ги получава за нищо.
181
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се даде Нобелова награда за Грета би било просто гретенизъм.
180
2
 
11
 
! Отговори
ЛЕЛЕЕЕ преди 4 години
От както дадоха нобелова награда за мир на Обама веднага щом го избраха за президент, преди да е направил каквото и да е... значи на всеки може да се даде.Нобеловите лауреати трябва да сужат за пример на останалите и да имат значителни постижения в съответната сфера. Само това, че си бил предложен за такъв приз говори много. А какви примери получаваме...Грета за много неща може и да е прави, но начина, по който го демонстрира, говори че има да решава лични проблеми, а не глобални.