Цената на природния газ в Европа стигна нов рекорд

Милер очаква цените на синьото гориво да нараснат още
70
Цената на природния газ в Европа стигна нов рекорд
Снимка: БГНЕС

Цените на фючърсите на газа в Европа достигнаха нов исторически пик, надминавайки за първи път 1200 долара за хиляда кубически метра, според данни на ICE Futures.

Цената на ноемврийските фючърси по холандския индекс TTF, най-ликвидният европейски хъб, само няколко минути след отварянето на днешната борса, надхвърли рекордните 1200 долара за хиляда кубически метра, предаде БГНЕС. Максимумът в началото на деня беше $1228,8 или 102,45 евро за MWh (въз основа на текущия курс EUR/USD).

Миналата седмица цената на газа в Европа за първи път в историята надхвърли 1 000 долара за 1000 кубически метра, а след това и 1 100 долара.

Председателят на борда на "Газпром" Алексей Милер заяви по-рано, че силното изоставане в изпомпването на газ в съоръжения в Европа и нарастващото търсене доведоха до рекордно повишаване на цените на този вид гориво в Европа, като се очаква в близко бъдеще да нараснат още.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: природен газГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
17
 
! Отговори
западна цивилизация преди 2 години
Гордостта е сред седемте смъртни гряха и най-страшния грях. Да си мислиш, че човек, който себе си не може да оправи и спаси, ще оправя природните закони и климата и земята и слънцето и ще спасява планетата е не гордост, ами наглост. Последствията са очевидни.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До славянин 38 Не са безплатни ваксините . Не знам , защо си решил , че са безплатни
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световните медии с неохота съобщават, че на фона на глобалната енергийна криза, обхванала всички водещи пазари, Европейският съюз трябва да разчита само на себе си в осигуряването на собствената си енергийна сигурност: танкерите на отвъдокеанския съюзник с втечнени молекули на свободата - като алтернатива на авторитарния руски газ - няма да дойдат.
38
0
 
19
 
! Отговори
Скръндзи преди 2 години
Всичкото е за спасението на климата. А като минат повечето коли на ток, тогава газта ще стане 10000. Безплатна е само смъртта и тя струва живота.
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно Трайчо Дубайчо ко ще каже по въпроса, що ни нужна Белене.
36
3
 
6
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Колко пъти да обяснявам, че няма никакво значение каква е цаната на газта, тока, парното, водата, храната и всичко останало, значение има само, че ''спасителните'' дози са безплатни, ''райския'' ни живот зависи само от тях!!
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Трайчо Трайков от ГЕРБ да обясни защо АЕЦ Белене не е рентабилна?
34
2
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
публикуваш клишета пич, плши нещо ново а не копирай едно и също по статтиите
33
1
 
11
 
! Отговори
Украйна преди 2 години
Умряла държава. Скоро и България.
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР след разпада преди 30 години кой днес е по-добре и кой е по-зле? САЩ и ЕС налагт санкции на Русия. Днес след 30 години положението на Русия по-добро ли е или по-лошо от тогава. Положението на Китай - по-добро или по-лошо. Положението на САЩ, Германия, Франция и целия ЕС - по-добро или по-лошо? Оценката е еднозначна - Русия днес е по-силна и по-богата, руснаците живеят по-добре, ЕС и САЩ непрекъснато затъват в политически и икономически кризи а населението им обеднява. Украйна САЩ искаха да я извадят от влиянието на Русия, а какво са оказа - Украйна рухна.
31
2
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Евроинтеграцията си има цена - вече е 110 евро за мегават. Хубаво е, че не някой друг, а точно неграмотният балкански матрял ще я плати. Повече субсидии за парното и индустрията, та отпечатаните пари за тях да доведат до бе'сене на брюкселските некадърници и балканските им пети колони!.
30
0
 
15
 
! Отговори
Безкоз преди 2 години
Сещам се, как един институт в Москва прогнозираше, че вместо глобално затопляне, ще настъпи мини ледников период в следващите няколко години, характерен с кратки горещини през лятото и дълги студове през зимата.
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как горчиво съжаляват евробюрократите и янките за елциновите години на Русия. Анархия всеки граби от къде завари. Е дойде Вова и ги нарита с метлата по къщята. Е за това е черен на западняците, за безплатния обяд.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР като цяло беше в тежест за Русия. Какъв актив са тези територии, като първо - бяха по изостанали и трябваше да се провежда социална политика за тях, и второ - повечето ресурси бяха на територията на Русия. Геополитическите предимства бяха по-малко от недостатъците. Русия ще си върне териториите на които има руско население както Донбас и Осетия, а останалите да се присъединяват към когого си искат.
27
0
 
15
 
! Отговори
Споко преди 2 години
ще се греем на вятърни перки и соларни панели.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали ви казаха, че ЕССР ще се срине също така заради петрола като братчето си СССР.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представителят на държавния департамент на САЩ по енергийна безопасност Амос Хохщайн заяви във Варшава, че САЩ не могат да увеличат доставките на втечнен и шистов газ за Европа, ако зимата се окаже студена и Европа се нуждае от допълнителни количества заради щетите от двата урагана в САЩ. Наличната газ САЩ ще продават в Азия където цените са по-високи. Това може да изложи на опасност живота на населението на съюза, и ЕС трябва да се приготви за енергийна криза като си осигури газ от наличните газопроводи.
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС все повече обеднява и затъва в стагнация. Азия излиза от кризата и се развива с бързи темпове. Борба на азитските пазари за енергийни източници. Всички доставчици на втечнена газ се насочват към Азия. Зашеметяващи скокове на цените на газта по цял свят. Недостиг на газ!
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички танкери с втечнена газ пътуват към Азия където цените са по-високи!
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газпром е продал на ЕС рекордни количества газ в сравнение с миналата година. Никакво кранче не е врътнато, ами печатат пари.