Цената на природния газ в Европа стигна нов рекорд

Милер очаква цените на синьото гориво да нараснат още
70
Цената на природния газ в Европа стигна нов рекорд
Снимка: БГНЕС

Цените на фючърсите на газа в Европа достигнаха нов исторически пик, надминавайки за първи път 1200 долара за хиляда кубически метра, според данни на ICE Futures.

Цената на ноемврийските фючърси по холандския индекс TTF, най-ликвидният европейски хъб, само няколко минути след отварянето на днешната борса, надхвърли рекордните 1200 долара за хиляда кубически метра, предаде БГНЕС. Максимумът в началото на деня беше $1228,8 или 102,45 евро за MWh (въз основа на текущия курс EUR/USD).

Миналата седмица цената на газа в Европа за първи път в историята надхвърли 1 000 долара за 1000 кубически метра, а след това и 1 100 долара.

Председателят на борда на "Газпром" Алексей Милер заяви по-рано, че силното изоставане в изпомпването на газ в съоръжения в Европа и нарастващото търсене доведоха до рекордно повишаване на цените на този вид гориво в Европа, като се очаква в близко бъдеще да нараснат още.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: природен газГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали искате дизерфикация, айде сега натовците да взимат американски шистов газ, на по висока цена. Интересно е с чували ли ще го носите.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Бергкамен, федерална република Нордрайн-Вестфалия спря топлоелекроцентралата поради изчерпване на наличните запаси от въглища и невъзможност да се закупят нови поради увеличената цена на въглищата в Германия.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Внезапното увеличение на търсенето предизвика скок в цените на газа. Освен това Русия отказа да увеличи износа, което допълнително се отрази на стойността му. В западна Европа насочиха вниманието си към въглищата, но дори и тук няма много място за маневриране: както отбелязва Наташа Тюрина, анализатор от консултантската група Ууд Макензи (Wood Mackenzie), само Русия има достатъчно резерви за продажба в ЕС.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...Империята отвръща на удара...това е заради санкциите....
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "И ко стана ..санкции за Русия от всякъде ,и Путин врътна крана)" - - - - - Путин не е врътвал никакво кранче - ако Путин врътне кранчето ЕС ще спре да работи, а в Русия харесват немските стоки и искат ЕС да работи и да произвежда евтино стоките си за да ги купуват. ЕС сами спряха с решение на съда Северен поток 2 който е напълно готов, за да изнудват Русия.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какъв ли локомотив е германия при положение че продажбите на авросектора им се срива
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая утопия сме я гледали по комунистическо, но сега не е червена а зелена. Накрая будалите бачкатори опират пешкира.
14
1
 
21
 
! Отговори
ШОПО преди 2 години
Па я да питам деее ефтиния американски гъс да ни помогне а???Голяма уста гладен
13
0
 
22
 
! Отговори
до Европеец преди 2 години
чакай си ти перките и засенчените панели есента и зимата да те сгреят, наивен абдалл
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немците са ми най-смешни. Спряха атомните централи, въглищата също, а Путин ги пита: от къде ще вземете енергия като сте локомотива на ЕС? От слънцето, вятъра и от нашите братя втечнена газ на прстанището в Хамбург, отговаря бабата. А той се смее...
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ко стана ..санкции за Русия от всякъде ,и Путин врътна крана)
10
3
 
24
 
! Отговори
целувайте US задници преди 2 години
Българите са слагачи. България дори не направи и най-малкия опит да се договорят с режима в Брюксел и да поискат примерно договор за безвъзмездна годишна субсидия от ЕС от 300-400 милион евро годишно докато потече евтината алтернативна американска газ, не! спряха Южен Поток ей така за нищо - дълбоко наведени. Ако Южен поток беше построен сега нямаше да има Северен поток 2, нямаше да има енергийна криза а България щеше да е основен енергиен играч в Европа.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е сега в Брюксел хем плащат като попове хем седят на студено. Хитрата сврака с двата крака.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕ ТОВА МУ ВИКАМ АЗ СЕВЕРЕН ПОТОК 2! НАЛИ НЕ ИСКАХТЕ ХАМЕРИКАНСКИ ГАЗ БЕ??? НА ВИ СЕГА!
7
19
 
6
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
Милер, не се грижи за ЕС, Урсула ще пусне ЕС директива до следващия месец да се промени закона за запазване на енергията и вятърните перки и соларните панели да не трансвформират зелената енергия ами да я увеличават десетократно и тогава ЕС ще има в изобилие евтина зелена енергия, а Русия ще фалира.
6
1
 
10
 
! Отговори
123123 преди 2 години
Решиха, че ще ги оставят до достроят северен поток за да се донабутат и няма да им разрешат да го ползват. Това е логичен резултат какво ще се случва докато го пуснат.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копайте биткоини.
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че ние последвахме акъла на евробюрократите и се отказахме пр фиксираната цена в размер на 127$. Сега ще гоним михаля всичко ще се повиши. Интересен факт е че се говори за подкрепа на гражданите с парно и за бизнеса от кучъм сметки за ток. Аз ползвам природна газ и повишението ми се отразява директно в сметката. За нас няма аванта. Дори не ни и споменават. Иначе ползвайте екологично чисто горива.. евро ***
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северен поток 2 е напълно готов, но не работи. И носи рекордни доходи на Газпром. Защото ако газта потече по Северен поток 2 Газпром няма да има толкова високи печалби. Има решение на съда в Дюселдорф, което не позволява Северен поток 2 да заработи. Русия се признава за победена и ще играе по пазарните правилата на ЕС, Газпром приема и не иска да оспорва и обжалва решенията на немския съд. Ситуацията е уникална - проект за милиарди който е напълно готов, но не работи и в същото време носи милиарди печалба за всички свои инвеститори.
2
4
 
12
 
! Отговори
аз преди 2 години
ох как се облизва на тия цени тавариш путин