Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна

Положението е особено напрегнато около Авдеевка и Запорожие
29 фев 2024 11:17, Елка Василева
218
Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна
Украинският военен министър Рустем Умеров и ген. Олександър Сирски. Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са изтласкали руските войски от село Орливка, западно от Авдeевка, но ситуацията на източния фронт остава трудна, заяви главкомандващият украинската армия Олександър Сирски, предаде Ройтерс.

Орливка се намира на по-малко от 2 км северозападно от Ласточкине, населен пункт, окупиран наскоро от руските сили.

Още по темата
Миналата седмица руските сили превзеха стратегическия украинския град Авдеевка след продължило няколко месеца нападение и настъпват към няколко други района по протежение на фронтовата линия, съобщиха украинските власти.

Тази седмица украинските военни заявиха, че са се изтеглили от две села близо до Авдеевка, губейки още територии на фона на недостатъчна подкрепа от западните съюзници.

"Противникът продължава активните настъпателни действия в много райони на фронтовата линия. Ситуацията е особено напрегната около Авдеевка и Запорожие", заяви Сирски в Teлеграм.

Той заяви, че руските щурмови части се опитват да пробият украинската отбрана и да превземат селищата Тоненке, Орливка, Семенивка, Бердичи и Краснохоривка. Сирски, който е посетил войските на източния фронт, заяви, че някои командири са разкрили известни недостатъци в своята "осведоменост за ситуацията и оценката на врага", което пряко влияе на устойчивостта на отбраната в определени райони.

"Предприех всички мерки, за да коригирам ситуацията на място, с предоставянето на допълнителни боеприпаси и материални ресурси, както и необходимите резерви", заяви Сирски.

Украинските военновъздушни сили днес съобщиха, че са свалили още един руски изтребител-бомбардировач Су-34, предаде Укринформ, цитирайки  командващия ВВС Николай Олешчук.

"Победата на сушата се кове в небето!", завърши той поста си в "Телеграм", изразявайки благодарност за постигнатото от неговите подчинени.

Както Укринформ съобщи по-рано, на 27 февруари украинските сили свалиха два руски Су-34. От 17 февруари насам Украйна е свалила общо пет руски Су-34 и два Су-35.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе Запада като фалира скоро, на къде ще тръгнат всички тъмно бели мигранти? Няма на къде, ще станем като Дивия запад!
102
4
 
13
 
! Отговори
Светльо левскаря преди 6 месеца
До всички кравари у форума: Купете си военна униформа ( моята ми я подариха приятели) и бегом мааарш в Украйна. Там украинските фашисти ще ви дадат пълно бойно снаряжение и ще ви пратят на фронта. Успех! 3000 долара заплата на месец за доброволец, ей! Не са малко! Ще стигнат за погребението ви, а даже и за ракия, вино бира и мезе след погребението ви ще има за опечалените ви.
101
3
 
6
 
! Отговори
УфДЛ преди 6 месеца
Контранастъплението върви добре.
100
9
 
5
 
! Отговори
Пророк преди 6 месеца
Расиа ке падне!
99
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щом сами признават, че ситуацията е теудна, това на български означава катастрофална. Та нали до преди дни побеждаваха...
98
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хитлер за две години завладя цяла Европа, а копейките за две години завладяха... с. Авдеевка?!? Честито другари!
97
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
До Анти-българин, ъ-ъ в посока Маскве
96
2
 
10
 
! Отговори
Слава Кокаине преди 6 месеца
И тези комици, като началника им!
95
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До SS, приключва женка ти! Много хубаво приключва! Ама никога не с тебе...
94
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Отблъсква в посока Киев ...
93
1
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 6 месеца
Някой може ли да иде автентичната рецепта Народна за боб чорбица ? Имам предвид боб чорбата ,която ни насищаше някога из Витошите хижи. Предварително благодаря .
92
3
 
6
 
! Отговори
SS преди 6 месеца
Нали много пъти съм писал бре? Иде лошо. Въоръжавайте се кой с каквото може?
91
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма Украйна и украинци бре разберете. Това е все едно някой врачанин да се провъзгласи за северозападнянец , а САЩ да кажат ДА! Северозападналия се откъсва от България! Хахаха
90
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хахах, нашите копейки пак превземат, пак напредват, пак обкръжават... Пазя си някои техни коментари от преди година, година и половина... и там говорят същите глупости! Как пък за толкова време не го завършиха това "превземане" и "обкръжаване"? ХАХАХАХАХАХА
89
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гат бомбардирахте мирното население на Донбас ни ривахте.
88
2
 
6
 
! Отговори
Хаха ха преди 6 месеца
Дори ликпедия признава киев за руски град в пределите на руските градовеЕ каква е тая дьржава украйнаНещо като македония вероятно измислена от някого
87
4
 
14
 
! Отговори
SS преди 6 месеца
Докога ще отблъсква руските атаки???? Колкото и да не се иска на нашите евро-атлантици Украйна приключва.А ние войски искаме да пращаме чета? Кървав курбан да даваме!
86
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 84, няма да бъде! Други мокри сънища имаш ли?
85
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 78, и кой го интересува какво си казал бе пръдльо!? Ти и на женка си казваш да не ти изневерява, ама тя не спира да обикаля махалата да си развява шушумигата!
84
3
 
11
 
! Отговори
чакаме F-16 преди 6 месеца
A иначе Абрамс добре гори.