Таймс: България е благодатна почва за шпионските игри на Путин

Те достигат безпрецедентно ниво у нас в Сърбия
29 юни 2024 21:00, Стела Стоянова
740
Таймс: България е благодатна почва за шпионските игри на Путин
Снимка БГНЕС, архив

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа". Така е озаглавен обширен материал във вестник "Таймс", в който се споменава и България като благодатна почва за набиране на сътрудници.

Операциите на Москва ескалираха в целия континент - от наемането на главорези за удари в симпатизиращи страни до масивни тайни кампании за всяване на хаос, пишат авторите на материала, интервюирали редица експерти и разследващи журналисти.

Използването на операции под прикритие е дълбоко в кръвта на руската външна политика още от времето на зараждащото се болшевишко правителство, което бързо започна кампания на политическа агитация в цяла Европа като средство за износ на революцията, с въстания, организирани в Естония, Румъния и Германия през 20-те години на миналия век.

Доктриналното убеждение, че неконвенционалната война е необходимо условие за укрепване на позицията на страната в света продължава и днес, но след нахлуването в Украйна тази задача става все по-трудна след експулсирането на около 600 служители на руското разузнаване, маскирани под дипломатическо прикритие в европейските столици. Това анализира известното издание, цитирано от БНР.

Смята се, че бързото възстановяване на мрежата е наложило Москва да разчита все повече на чужди граждани и по-специално на тези от престъпния подземен свят.

Според Андрей Солдатов, експерт по разузнаването, българите и сърбите са се оказали едни от най-охотните заговорници.

„Русия има естествено предимство в Източна Европа, когато става въпрос за наемане на чужденци, поради дългогодишните си връзки с тези страни", казва Солдатов пред вестник „Таймс", като допълва, че тези „операции достигат безпрецедентно ниво в България и Сърбия, както поради факта, че в тези страни има силни организирани престъпни групи, така и поради високото ниво на политическа подкрепа за Русия там".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


740
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
598
4
 
6
 
! Отговори
До 616 преди 3 дни
На 22 юни 1941 година Германия напада съветския съюз бе хобит.Нима казваш,че те тогава не са обърнали внимание на това ,са решили да бомбардират Добрич.Е няма по-тъъпо парче от украинеца
597
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До архивите ГОВОРЯТ а за американските летци нещо да кажеш, по какъв повод хвърлиха бомбите над България, бъди обективен.
596
8
 
14
 
! Отговори
архивите ГОВОРЯТ преди 3 дни
През 1941 година Втората световна война е в разгара си. Без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод на 22 юни 1941 г. град Добрич е бомбардиран от съветската авиация.
595
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ама защо няма цитати на условен "Сергей" - либераст от С. Петербург, който се оплаква от трудния си живот на IT специалист в Литва? Или поне "източник от Пентагона, пожелал анонимност"? Липсват ми тези басни...
594
0
 
4
 
! Отговори
До 613 преди 3 дни
Истински украинец румънците нахлуват в Добруджа и от 40000 армия 35000 са били румънци,с останалите 5000 руснаци ,сърби и хървати
593
4
 
15
 
! Отговори
Истински Българин преди 3 дни
КАКТО Е КАЗАЛ ГЕНЕРАЛ ИВАН КОЛЕВ НА РУСНАЦИТЕ НАХЛУЛИ В ДОБРУДЖА 1916 Г. ---- " МНОГО ВИ ОБИЧАМ, АМА ЧИЙ ГО ДИРИТЕ В НАЩЕ ЗЕМИ ? ----- И ГИ ИЗБИЛ И ИЗДАВИЛ В ДУНАВА !
592
6
 
4
 
! Отговори
До 608 преди 3 дни
На 22 юни Германия напада Русия бе оххлюв ,какви бомбардировки бълнуваш
591
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До АнонименГлупостиииииииииии, лъжите ви край нямат, има и документален филм, нацистите натоварват на този кораб с евреи, българи-комунисти, антифашисти, неудобни хора на нацистката власт, именно с умишлена цел, да ги убият и потопят. По същия начин са убивали хора из цяла България нацистите, натоварвали са ги в камиони, откарвали са ги извън градовете и са ги застрелвали и заравяли в трапове, дори и само за намерена "неправилна" литература в домовете на хората!
590
3
 
3
 
! Отговори
До 608 преди 3 дни
Пак ти издишат опорните Русия е водила война на нейна територия с Германия и не е имала време за глупости
589
2
 
2
 
! Отговори
До 604 преди 3 дни
Добре краварки такъв само дето ние не искаме да сме бушон на краварите и тук простотите ти няма как да минат.Който си има конфликти да си ги води сам
588
5
 
16
 
! Отговори
до 606 преди 3 дни
Днес много хора, търсейки геополитически аргументи цитират англо-американски бомбардировки над България, като УДОБНО забравят тези на СССР над Добрич от 22 Юни 1941, както и тези над Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица през Септември същата година. Тъжното е, че властта, която идва след 09.09.1944 г е по-жестока към пилотите, бранили българското небе от снарядите на враговете.
587
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 304 Е кафеварки такъв явно тук не ти е Урколадия и простотиите ти няма как да минат на ***
586
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 603 може обаче през 1942г България е съюзник на Германия ,,а нещо да кажеш за бомбардировките на американците над София по искане на Чърчил щото е мразел България и убиват над 4000 цивилни жители на София.
585
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тази война е свещена, Украйна трябва да се връща в Русия и повече да не бъдат тероризирани и убивани славяни, пожелавам победа и успех на Русия!
584
3
 
11
 
! Отговори
@ @ @ преди 3 дни
Никъде другате по света няма толкова рушшки ибрицци колкото в БГ.
583
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ГИБЕЛТА НА БЪЛГАРСКИЯ "ТИТАНИК" - " на 24 февруари 1942 г. в Черно море съветска подводница потапя българския кораб Струма . Загиват 767 души евреи и българи. В историята на българското корабоплаване няма друг подобен случай с толкова жертви на море.
582
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Виждам как историческите събития се повтарят, не може да допускаме русофобия в никакъв случай, изолирайте русофобите, те няма да ви доведат до нещо добро, а само ще ви причинят злини и щети в бъдеще!
581
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
На който не му харесва Русия, да ни върне Берлинската стена и да си ходи, нямаме нищо против!
580
2
 
6
 
! Отговори
До 597 преди 3 дни
И не само това , английски кораби прехвърлят от Албания армията на Сюлейман паша дето опожарява Стара Загора и избива 10000 българи .Същите англичани французи предизвикват берлинския конгрес и разединяват България на Княжество България и Източна Румелия,с Македония остава в пределите на Османската империя.Последвлите войни са следствие на тоя берлински конгрес .После Чърчил се е чудил що България застава на страната на Германия през ПСВ
579
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ако познавате нефалшифицираните факти от историята, ще видите , че това варварско нахлуване от запад на изток в Европа и колонизирането+поставяне в подчинение на централна и източна Европа, върви още от около 16, 17, 18 век и Русия е била тази, която е възпирала апетите им да заграбят чуждото и чуждите държави и ни е предпазвала в тежки моменти или от такива злини като нацизма! Не може и не бива да сеем русофобия!