Таймс: България е благодатна почва за шпионските игри на Путин

Те достигат безпрецедентно ниво у нас в Сърбия
29 юни 2024 21:00, Стела Стоянова
740
Таймс: България е благодатна почва за шпионските игри на Путин
Снимка БГНЕС, архив

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа". Така е озаглавен обширен материал във вестник "Таймс", в който се споменава и България като благодатна почва за набиране на сътрудници.

Операциите на Москва ескалираха в целия континент - от наемането на главорези за удари в симпатизиращи страни до масивни тайни кампании за всяване на хаос, пишат авторите на материала, интервюирали редица експерти и разследващи журналисти.

Използването на операции под прикритие е дълбоко в кръвта на руската външна политика още от времето на зараждащото се болшевишко правителство, което бързо започна кампания на политическа агитация в цяла Европа като средство за износ на революцията, с въстания, организирани в Естония, Румъния и Германия през 20-те години на миналия век.

Доктриналното убеждение, че неконвенционалната война е необходимо условие за укрепване на позицията на страната в света продължава и днес, но след нахлуването в Украйна тази задача става все по-трудна след експулсирането на около 600 служители на руското разузнаване, маскирани под дипломатическо прикритие в европейските столици. Това анализира известното издание, цитирано от БНР.

Смята се, че бързото възстановяване на мрежата е наложило Москва да разчита все повече на чужди граждани и по-специално на тези от престъпния подземен свят.

Според Андрей Солдатов, експерт по разузнаването, българите и сърбите са се оказали едни от най-охотните заговорници.

„Русия има естествено предимство в Източна Европа, когато става въпрос за наемане на чужденци, поради дългогодишните си връзки с тези страни", казва Солдатов пред вестник „Таймс", като допълва, че тези „операции достигат безпрецедентно ниво в България и Сърбия, както поради факта, че в тези страни има силни организирани престъпни групи, така и поради високото ниво на политическа подкрепа за Русия там".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


740
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
578
1
 
2
 
! Отговори
До 593 преди 3 дни
Искал да кажеш разбрал е ,какъв е сина на убития АлександърIi
577
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ако познавате нефалшифицираните факти от историята, ще видите , че това варварско нахлуване от запад на изток в Европа и колонизирането+поставяне в подчинение на централна и източна Европа, върви още от около 16,17,18 век, минава през битките на чехи, славяни и унгарци за свобода, през Наполеоновите войни, през Първата и Втората световни войни и не е спирало, днес даже не се свенят да фалшифицират историята навсякъде и дори сменят оригиналните имена на руските царе и сгради с чужди, немски имена
576
1
 
4
 
! Отговори
До 594 преди 3 дни
Каза ти се Раковски умира 10г преди Руско-турската война,а самия той е племенник на български революционер,офицер в руската армия
575
1
 
1
 
! Отговори
До 591 преди 3 дни
Коя Русия на сина на Александър II или на самия Александър II ,който е водил Руско -турската война.Щото има голяма разлика.
574
2
 
5
 
! Отговори
Георги С. Раковски преди 3 дни
Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!(Георги Раковски, из брошурата Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите, 1861 г., Букурещ.)
573
3
 
2
 
! Отговори
До 589 преди 3 дни
Накрая и Вазов е разбрал каква е Русия.
572
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тука потенциалните национални предатели, са 1/3- та от населението.
571
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
(...) Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал Съединението. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество. (Стефан Стамболов, в. Свобода, бр. 7, 19.XI.1886 г.)
570
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Украинските просяци си слагат плюсове на коментарите и явно не знаят ,че и 1000 човека да срещнеш в България всички 1000 ще ти кажат ,че не харесват украинските нагляри
569
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
- От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия! .... Цялата зала утихна подир думите на ученичката. .... - Па какво сте такива втрещени? Бога ли разпна момичето? Казва си правото! И аз казвам, че цар Александър ще ни избави, не друг! - Лудетино, мълчи мари! - шушнеше майка й.Сама Събка стоеше като попарена. Тя слушаше всеки ден от баща си и гостите му тия неща и не разбираше защо става това шушукане.Стефчов стана и се обърна към предн
568
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 596 И човека написал това е написал и Обесването на Васил Левски,е явно соростаците не са знаели тая продробност като са писали свободни съчинения в опит да си пробутат простотията,а и явно не са познавали българите
567
1
 
1
 
! Отговори
Под игото преди 3 дни
Сама Събка стоеше като попарена. Тя слушаше всеки ден от баща си и гостите му тия неща и не разбираше защо става това шушукане.Стефчов стана и се обърна към предните столове: - Господа, тук се пръскат революционни идеи против държавата на негово величество султана. Аз не мога да остана тука и излазям. Нечо Пиронков и трима четворица още го последваха. Но Стефчовият пример нема повече подражатели. Подир минутно стряскане видяха, че работата не заслужава особено внимание. Едно дете, по невинност, казало няколко безместни, но прави думи та какво от това?
566
1
 
4
 
! Отговори
Под игото преди 3 дни
От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия! .... Цялата зала утихна подир думите на ученичката. .... Па какво сте такива втрещени? Бога ли разпна момичето? Казва си правото! И аз казвам, че цар Александър ще ни избави, не друг! Лудетино, мълчи мари! шушнеше майка й.Сама Събка стоеше като попарена. Тя слушаше всеки ден от баща си и гостите му тия неща и не разбираше защо става това шушукане.Стефчов стана и се обърна към предните столове: Господа, тук се пръскат революционни идеи против държавата на негово величество султана. Аз
565
1
 
3
 
! Отговори
До 582 преди 3 дни
Димитър Благоев полага основите на БКП,а според комунистите има СССР ,а не Русия
564
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Преди повече от сто години го е написал Славейков: "........Спекуланти са омразни интерес им покажи, че да виж дела проказни и чииффутски в тях лъжи! Род и вяра е идея за Русия най-света; нейний подвиг е за нея, благородна й целта. Със Русия днес съгласни да застанем брат до брат и да станем сопричастни в този неин подвиг свят. Долу всички спекуланти, да сломи се техний рог; да смирят ся интриганти, да живее руский бог!"
563
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
На украинските просяци ще кажа една българска поговорка.Не духай туй що не гасне,защото може да порасне
562
6
 
12
 
! Отговори
Димитър Благоев, преди 3 дни
наричан от комунистите Дядото - Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите...Русия беше и е и днес решителен враг на една силна и независима България.
561
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Преди повече от сто години го е написал Славейков: "Нам Русия е надежда, руский цар е наший спас никой друг не ни поглежда, не помисля зарад нас. Немци, френци, англичани, наши са враждебници, дружни с нашите тирани(турците), с нашите изедници. Спекуланти са омразни интерес им покажи, че да виж дела проказни и чифуттски в тях лъжи! Род и вяра е идея за Русия най-света; нейний подвиг е за нея благородна й целта. Със Русия днес съгласни да застанем брат до брат и да станем сопричастни в този неин подвиг свят.
560
1
 
3
 
! Отговори
До 578 преди 3 дни
Противник на съединението е сина на руския император Александър II който има коренно различна политика от баща си.Самия Александър II е убит година по-рано от обявяването на Съединението на България и така се поправя до някъде оная глупост Берлински конгрес предизвикан от Франция и Германия,защото не им е харесвал Санстефанския мирен договор
559
6
 
13
 
! Отговори
Георги С. Раковски преди 3 дни
...Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда ......