Как да преминем през адските жеги по-леко?

Вижте съветите на лекар
15 юли 2024 09:36, Александър Попов
10
Как да преминем през адските жеги по-леко?
Снимка: БГНЕС

През тази седмица ще бъде пика на горещото време, а така чаканото захлаждане ще започне едва от четвъртък. Какво съветват лекарите, за да преминем по-леко през адските жеги?

"Високата температура, както влажността на въздуха и много други фактори на средата, влияят на човека, тъй като сърдечносъдовата система е основната система, която ни адаптира към външните влияния. В конкретни случаи екстремно високите температури влияят по няколко механизма на нашето тяло", обясни пред bTV проф. Кирил Карамфилов, завеждащ Клиниката по инвазивна кардиология в Александровска болница.

„На първо място от висока температура се разширяват съдовете, което води до понижаване на кръвното налягане. Вторият основен механизъм, по който пада кръвното налягане, е загубата на течности. Колкото по-високи са температурите, толкова повече течности от тялото се губят“, пояснява още той.

Това е и една от основните причината при повечето хипертоници да се намаляват дозите на лекарствата през лятото. При 5-10% от пациентите обаче жегите имат парадоксален ефект, т.е. при тях стойностите се покачват. Ето защо кардиолозите съветват кръвното налягане да се мери ежедневно в жегите.

„Призоваваме ги да приемат по-голямо количество течности. И най-вече, основното нещо, което трябва да правят, е да не излизат в най-топлите части на денонощието, който по старите критерии беше между 14 часа и 16 часа, а сега се промени – между 14:30 часа и 17 часа, защото освен влиянието на температурите, има директно влияние и на слънчевите лъчи, което води до слънчев или топлинен удар, който пък влияе не само върху сърдечносъдовата, но и върху нервната система“, съветва проф. Кирил Карамфилов.
 
По-правилното разделение, когато се говори за влиянието на жегите върху човешкия организъм, е да се разглеждат две групи – на хора с хронични сърдечносъдови заболявания и на такива без хронични здравословни проблеми.

Съветите са простички и лесни за изпълнение.

„Хората със сърдечносъдови заболявания, при настъпването на летния сезон на първо място трябва да се консултират с кардиолог или общопрактикуващ лекар по отношение на дългосрочното им лечение с оглед корекция на терапията. На второ място – прием на по-голямо количество течности. Избягване на най-топлите части в денонощието. И прием на по-лека храна, която съдържа по-малко меса“, пояснява проф. Кирил Карамфилов.

Трябва да се избягват газираните напитки, както и алкохола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: топлина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
га щи откога е в цензурата?
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кат си обуем парашутните ***
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мастиика на кристали, с водната чаша. Страшно разхлажда.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На нас работещите в жегите ни раздават мляко от таралеж. Много охлажда. Работодателите проявяват загриженост не може да им се отрече.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тия съветници не знаят че се ходи на работа.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вкъщи, на климатик. Нищо друго не помага. Проблемът не е само 14-17ч. навън. Сутрин след 9 също е жега, вечер след 8, особено на затворено пак не се живее. Или климатик, или малко или много се мъчиш. За възрастните вече е задължително.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не четете колко 'адски' и 'екстремни' ги правят мисурките от днеса, както направиха китайската настинка в чумата на века преди години
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
язовирите са празни след дъждовете, нека от министерството на околната среда и водите да кажат как ще минем през жегите, частни вецове богатеят май
1
1
 
4
 
! Отговори
Цун Кай Го преди 1 месец
Поръчайте си китайски скафандър от алиекспрес или от специализираните сайтове.