Украинската офанзива в Курск дава надежда след бомбите и мъката

Хората в Суми одобряват навлизането в Русия
18 авг 2024 19:56, Александър Попов
434
Украинската офанзива в Курск дава надежда след бомбите и мъката
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В украинската гранична област около Суми много хора бягат от руските бомби, а войниците са накрая на силите си. Но изненадващото украинско настъпление на руска територия им вдъхва известна надежда, пише АРД, цитирани от "Дойче Веле".

Украинските войници тръгват към фронта въодушевени, изглеждат уверени в себе си, разказва АРД в репортаж от Суми. Пътят на войниците води право към Русия - където украинската армия вече контролирала над 80 села.

Артьом е високопоставен украински офицер, участвал в планирането на офанзивата в Курска област. „Това стана възможно чрез скрито придвижване на частите", обяснява той пред германската обществено-правна медия. Съвсем малък брой хора били запознати с тези планове. А информационното пространство умишлено е било частично запълнено с дезинформации. „Руснаците не можеха да допуснат, че сме в състояние да проведем такава операция", допълва офицерът.

Украинската офанзива забавя ход

Десет дни след началото си украинската офанзива забави темпото си. По данни на военното ръководство частите напредват с по един километър на ден. Хиляди цивилни руснаци бягат, пише АРД.

В украинските гранични региони пък много хора се стичат към Суми. В местния координационен център те могат да получат хуманитарна помощ.

Пред един от входовете му са застанали Олга, Людмила и Игор от Юнакивка и пушат. Още преди началото на украинската офанзива селото им постоянно е било подложено на руски артилерийски обстрел, мнозина са избягали отдавна, разказва Людмила. „Но сега вече заминават и най-издръжливите. Руснаците ни обстрелват много по-интензивно. Селото се евакуира", казват те.  

„Кой би искал да изостави дома си?", пита жената, цитирана от АРД. И тя, както и другите, е родена в Юнакивка, никога не е живяла другаде. „Имам кокошки, гъски, кози, кучета, котки", уточнява Людмила. За да хранят животните си, тримата редовно се връщат в селото - въпреки бомбите, посочва Олга. „Оставихме всичко, с което сме се сдобили през годините." Пътуват на свой риск. „Никой не знае дали ще се върнем."

Наблизо е застанала и Олександра, която държи на ръце малката си дъщеричка. И те двете са живели над две години под постоянен обстрел. „Дъщеря ми се страхува и плаче. Когато ни обстрелват, казва: „Мамо, бум" - и тръгва да бяга. Вече сме свикнали с това."

Но сега вече просто трябва да се махнат, посочва Оксана пред АРД. Тя не знае дали някога ще може да се върне в родината си. Но смята, че украинската офанзива в Русия е правилна стъпка. В продължение на две години те са изтърпявали всичко. „Колко деца, колко хора загинаха? Колко болници и колко родилни домове бяха разрушени?" Нахлуването на руска земя е правилно и трябва да продължи, подчертава Александра.

Украинската атака е повдигнала духа

На редица места в граничния регион тези дни се събират уморени, но доволни войници. Те не би трябвало да говорят с журналисти. Но се вижда, че настроението им е добро - за разлика от положението в източната част на страната, където руските войски напредват.

Настъплението в Курска област повдигна духа в цялата страна, смята офицерът Артьом. „Трудното е, че не можем да окажем подкрепа в Донбас", посочва той пред АРД. Но тази операция е по-важна. Загубите, причинени на врага само за няколко дни, са много по-големи, отколкото ако войниците биха били изпратени в други райони като Донецк или Запорожие.

Артьом е убеден, че армията може да продължи да напредва и още. Украинските части са поели инициативата и поставят Русия под натиск. Така в мъката, войната и бомбите в Суми изведнъж се появява и малко увереност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от НОТИФИКАЦИИ
Русия превзе ключово село до Покровск в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На какво им дава надежда? На още агония ли? Укрите са изсмукани, затова тяхното джудже всеки ден моли държавите за още оръжия!
298
1
 
0
 
! Отговори
Спонсор преди 3 седмици
ГЛУПАРЕНКО ПОДАРИ НА УКРИТЕ ПОНТОНИТЕ НИ! КЪДЕ ША ГИ ИЗПОЛЗВАТ? НА БУГ ЛИ?
297
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пропаганда
296
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дава надежда но има и друго, - "надежда тука всяка оставете".
295
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДО 312 БАБА - БАБО! - ЗНАЧИ ПРИЗНАВАТЕ ЧЕ КРИМ И 4те ОБЛАСТИ СА РУСКИ ЩОМ РУСИТЕ ОЩЕ НЕ СА ВЗЕЛИ ОЩЕ НИЩО ОТ УКРАЙНА.
294
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АМИ ДАВА НАДЕЖДА! - ОТ НАЧАЛОТО ДО СЕГА ВЪВ КУРСК УКРИТЕ ГУБЯТ 3800 БРОЙКИ. СЪС ТОВА ТЕМПО СКОРО ЩЕ СВЪРШАТ БРОЙКИТЕ.
293
5
 
23
 
! Отговори
Баба преди 3 седмици
До Лудото Ленче.Хубаво си говорим тук, ама си е факт, че Русия, дето се прави на велика, от три години не може от една Украйна да вземе бъкел територия. И с редовна армия, и със затворници, и с наемници (Вагнер), и пак нищо не са взели и не могат да победят. И Украйна им влиза и в територията, и им взривява мостовете.Аз хубаво, не мисля, ама кажи що толкова дълго им отнема на нашите руски братя са свършат една операция (както те сами си я наричат)?
292
21
 
0
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 3 седмици
До Баба 312.... Че НЕ мислиш е видно ....не нужно да го пишеш !!!
291
23
 
2
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 3 седмици
Спрете да преписвате пропагандата на DW ....
290
7
 
24
 
! Отговори
Баба преди 3 седмици
Русия, огромна и силна страна, 3 години не може да вземе територии от Украйна, а сега дори Украйна им влиза в територията. Това е нечуван провал, при положение колко силна се опитва да се изкара Русия. Ако бяха толкова силни, що не са победили досега, а им влизат в територията? Нали са велики? Има ли по-големи палячовци от русофилите по форумите? Не мисля.
289
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сирски - Герой на Русия.Най добрият агент на Путин.Осакати цялото ВСУ.Залужни гледа и скимти възбудено над пакистански чепове в АнглоСексония Обучените по стандартите на НАТО се оказаха неспазващи законите на войната и мародери, някои от които вече са на кол, така както и трябва да е! Кадировците онези уж стоте пленени се оказеат живи ибздрави и май е обратното, но да не разваляме рахатлъка на грантовете, че секнат ли солите за вана ще ги видите по площадите шарени....
288
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То и след тоталната капитулация на Украйна тукашните мишки ще пишат за надеждите, които контраофанзивата в Курск давала на украинсиките части. Смях и сълзи! Журналистите не са тук. Те са в ютюб и телеграм каналите. Правят професионални брилянтни анализи, логични предположения, които с времето се оказват верни, предават обективна информация, стъпвайки на реални факти, а не на опорките и центовете, пуснати като трохи на юрдечки под масата от посолството.
287
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тая смешка на 06.08 ли я писахте? Понеже ако сте я писали сега,то сте тотална излагация, след това, което вече светът знае за последиците от тази самоубийствена авантюра на Сирски.
286
10
 
9
 
! Отговори
Жуков преди 3 седмици
Мечтите са безплатни но тези който дръзнаха да влязат в курск скоро няма да има живи нацисти да се хвалят колко уж хиляди километри са превзели,може да превземат но на плейстейшън хаха.
285
10
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
ако е истина това което пише ФОРБС за огромните загуби на ВСУ в курск бъдещето на зеленски не е никак розово !!!
284
9
 
10
 
! Отговори
обективен преди 3 седмици
като слушам какво говори зеленски и пропагандата на ВСУ русия запо4ва да губи воината но като 4ета някои западни наблюдатели и военни специалисти положението не е никак розово скоро целия донбас ще е под руски контрол закубите около курс са големи искоро вси4кое си доиде на място но по4акаме оше 4 до 6 дни но при провал на руснаците което е много малко вероятно авторитета на путин и русия ще бъде сринат!!
283
7
 
12
 
! Отговори
Хмм преди 3 седмици
Надежда всяка тука оставете. Колкото са неграмотни руснаците в офанзивите и в ситуации, когато трябва да се вземат бързи решения, толкова са добри в изолирането на проникнал на тяхна територия противник и контра-офанзивите. Може да събират сили още месец, но, тръгнат ли към границата, вероятността да бъдат спрени е, колкото тази, пешеходец да спре влак с протегнати напред ръце.
282
9
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 3 седмици
Браво, пропагандата цъфти и процъфтява! Хората подкрепяли, те ги ненавиждат вие подкрепяли.Офанзивата давала надежда - надежда за какво, че ще напишите още бездарни статии и ще умрат още 20000 украински войника? Две бригади от атакуващите са практически разбити, загубите в техника са колосални. Какво очаквате да се случи, ще ги локализират, ограничат на стабилен фронт, а след това изтребление с всичко в арсенала на руската армия. Чудо плацдарма в Крънки забравихте ли го - 4800 само убити!
281
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе тези укри някога ще разберат ли, че нямат никакви шансове за победа и никога няма да имат.
280
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Върви ли военната операция?