Карабината на атентатора AR-15 струва $1000 долара и се продава свободно

До 2024 г. тя е била забранена, след тази дата може да се купи и онлайн
15 юли 2024 10:47, Петър Бойчев
75
Карабината на атентатора AR-15 струва $1000 долара и се продава свободно
Снимка БГНЕС

Следствието по опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в щата Пенсилвания вече разполага с предполагаемото оръжие на стрелбата по него - полуавтоматична пушка АR-15, предаде ДПА, като се позова на американските вестници "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Пост".

Тръмп оцеля по чудо с лека рана на дясното ухо, един мъж бе убит, а двама души са с тежки наранявания в малкия град Бътлър в щата Пенсилвания, северно от Питсбърг. Ликвидиран беше и заподозреният извършител на стрелбата - двадесетгодишният Томас Матю Крукс от Бетъл Парк, Пенсилвания.

Полуавтоматичната пушка (карабина) AR-15 е произвеждана главно от оръжейния концерн "Колт" (Colt's Manufacturing Company). Тя е полуавтоматична версия на американския автомат М16, широко използван от армията на САЩ, като на външен вид почти не се отличава от него.

За разлика от армейския автомат М16 карабината АR-15 няма режим на автоматична стрелба, но опитните стрелци са в състояние да произведат много бързо серия от единични изстрели. Огневата мощ на това оръжие е различна в зависимост от производителя. То може да бъде закупено и онлайн в САЩ за около 1000 долара, посочва ДПА, на която се позоява БТА.

Производството и достъпът до тази карабина предизвикаха доста спорове в САЩ в последните десетилетия, след като тя бе използвана в няколко масови стрелби в страната. В продължение на няколко години това оръжие бе забранено, но от 2004 г. насам до него отново има свободен достъп.

Защитниците на правото на притежание на оръжие твърдят, че милиони американци използват карабината за лов, самозащита или за развлечение на полигони на стрелкови клубове. Използването му при покушението срещу Тръмп обаче е повод за разгаряне на нови дебати по въпроса за оръжейния контрол в САЩ, отбелязва ДПА.

АR-15 е известна като "пушка ArmaLite", кръстена на компанията, която я е разработила за първи път през 50-те години на миналия век, отбеляза изданието FirstPost. Дизайнът на оръжието е продаден на Colt през 1959 г., която го адаптира в напълно автоматичната версия - M-16.

След войната във Виетнам - където М16 е широко използван, Colt започва да предлага на пазара полуавтоматичната версия  за любителите на оръжията в САЩ. Патентът му за AР-15 изтича през 1977 г., но други производители на огнестрелни оръжия като Remington, Smith & Wesson и Ruger, започват да правят свои собствени версии. Въпреки че техните пушки имат различни имена, те все още се наричат ​​AR-15. Те са леки, захранвани с пълнители, работещи с газ полуавтоматични пушки, известни със своята точност, лекота на използване и адаптивност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
4
 
! Отговори
БИЗНЕС С ОРЪЖИЯ преди 1 месец
....У НАС ЩЕ ВЪРВИ ЧУДЕСНО...!
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
купувам я веднага
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, и какво от това?
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Версия. Качват крукс умрял на покрива. Качват се втори, който гърми четири пъти по публиката. Вторият е видян от зрители. Остава пушката и скача. Това са 5 секс за трениран мъж. В ухото мина, безопасна за живота. Убиват умрелия крукс. Козметична операция, ново ухо и власт над света за пет години. Това са измислили Путин и Тръмп. Край на демокрацията
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбрахте ли сега, виновни са оръжията, а не политиците, които призовават към убийства.
62
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ е постановка. Няма такъв стрелец, който да улучи ТОЧНО ГОРНАТА ЧАСТ НА УХО, САМО ДА ГО ЗАДРАСКА, ама да е сигурно, че няма да мръдне 2 ММ навътре към главата! НЕ МОЖЕ ДА Е ПОСТАНОВКА.
61
0
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 1 месец
Стрелецът Не е минавал през охрана въобще, тъй като е стрелял от покрив на сграда, КОЯТО Е ИЗВЪН ОХРАНЯЕМАТА ЗОНА.
60
7
 
7
 
! Отговори
Момчил преди 1 месец
Аман от прости руски *** в коментарите :). Руските самолети се разбиват, защото ползват не американски части ами от Алиекспрес!
59
8
 
4
 
! Отговори
Страхотна Стрелба преди 1 месец
Само агент на КГБ може да е толкова точен. Разцепва косъм на 2 от 100 метра. Браво.
58
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-забавни са нещастните евроатлантици. Отчаяно се мъчат да изкарат, че стрелбата е "постановка". Но ако беше така, най-малкото нямаше да има косвени жертви. Пък и едва ли има такъв майстор, който от 120 метра да уцели ухото на Рижата, ама без да иска да го трепе. въобще, атлантиците пак станаха за смях.
57
1
 
3
 
! Отговори
. 223 преди 1 месец
Ми прав си. Зависи какво, дистанция и колко изстрела. Болтовата карабина си е друго. И картечницата. Думата е за друго.
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
56, вече 40 часа доста хора пишат: "Очевидци многократно съобщаваха за въоръжен мъж на покрива на съседна със сцената сграда, но полицията и службите игнорираха сигналите и не реагираха".
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
.223 REM, най-точно стрелям с Манлихер.
54
12
 
5
 
! Отговори
ТРЪНПОСТАНОВКАТА преди 1 месец
СЕГА ЩЕ ТРЯБВА ДА ДОКАЖАТ КАК ПОЛУ СЛЕПИЯ УМРЕЛ ПРЕДИ 24 ЧАСА НА АТЕНТАТА Е СТРЕЛЯЛ С НЕЯ :D АБСОЛЮТНА ПОСТАНОВКА НА ТРЪМП И ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ ЗАЧИСЛЕНИ ДА ГО ПАЗЯТ С ЦЕЛ ЕДИНЯ ДА СТАТЕ ПРЕЗИДЕНТ А ДРУГИТЕ ДА ПРИДОБИЯТ ПОВЕЧЕ ВЛАСТ ИЗМЕСТВАЙКИ ОХРАНАТА НА БАЙДЪН!
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като такава пушка може свободно да попадне в ръцете на 20 годишен , е само въпрос на време тази нация да се изпотрепе . Някой задава ли си въпроса как е пренесъл дъгоцевно оръжие незабелязано през всичката тази охрана ? Това не е някакво малко пистолетче .
52
2
 
6
 
! Отговори
.223 REM преди 1 месец
Защо вместо да се чешате не отидете да постреляте. Или поне вижте в български форуми-оръжейни ловци. Ще ви обяснят. Имам AR на Рюгер. Стреляйте четете и после пишете. Ии да ви обясня без да постреляте няма да разберете.
51
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полуавтоматичната AR-15 без проблем е продадена на двадесетгодишния Томас Матю Крукс, на който в супера отказват да продадат бира, защото е непълнолетен.
50
1
 
5
 
! Отговори
Газов механизъм си е преди 1 месец
До АнонименГазовете от изтрела презареждат пушката за следващия изтрел. Не като при обикновенните карабини ръчно да презареждаш. Ти за какви газове помисли , за сълзотворен газ на газово оръжие ли..
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полуавтоматичната ​​AR-15 без проблем е продадена на двадесетгодишния Томас Матю Крукс, на който в супера отказват да продадат бира, защото е непълнолетен.
48
4
 
11
 
! Отговори
Сед бът тру преди 1 месец
В САЩ ако си поканен на парти от колега и ако позваниш на грешната врата може да де посрещнат с куршум в главата през шпионката.