Карабината на атентатора AR-15 струва $1000 долара и се продава свободно

До 2024 г. тя е била забранена, след тази дата може да се купи и онлайн
15 юли 2024 10:47, Петър Бойчев
75
Карабината на атентатора AR-15 струва $1000 долара и се продава свободно
Снимка БГНЕС

Следствието по опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в щата Пенсилвания вече разполага с предполагаемото оръжие на стрелбата по него - полуавтоматична пушка АR-15, предаде ДПА, като се позова на американските вестници "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Пост".

Тръмп оцеля по чудо с лека рана на дясното ухо, един мъж бе убит, а двама души са с тежки наранявания в малкия град Бътлър в щата Пенсилвания, северно от Питсбърг. Ликвидиран беше и заподозреният извършител на стрелбата - двадесетгодишният Томас Матю Крукс от Бетъл Парк, Пенсилвания.

Полуавтоматичната пушка (карабина) AR-15 е произвеждана главно от оръжейния концерн "Колт" (Colt's Manufacturing Company). Тя е полуавтоматична версия на американския автомат М16, широко използван от армията на САЩ, като на външен вид почти не се отличава от него.

За разлика от армейския автомат М16 карабината АR-15 няма режим на автоматична стрелба, но опитните стрелци са в състояние да произведат много бързо серия от единични изстрели. Огневата мощ на това оръжие е различна в зависимост от производителя. То може да бъде закупено и онлайн в САЩ за около 1000 долара, посочва ДПА, на която се позоява БТА.

Производството и достъпът до тази карабина предизвикаха доста спорове в САЩ в последните десетилетия, след като тя бе използвана в няколко масови стрелби в страната. В продължение на няколко години това оръжие бе забранено, но от 2004 г. насам до него отново има свободен достъп.

Защитниците на правото на притежание на оръжие твърдят, че милиони американци използват карабината за лов, самозащита или за развлечение на полигони на стрелкови клубове. Използването му при покушението срещу Тръмп обаче е повод за разгаряне на нови дебати по въпроса за оръжейния контрол в САЩ, отбелязва ДПА.

АR-15 е известна като "пушка ArmaLite", кръстена на компанията, която я е разработила за първи път през 50-те години на миналия век, отбеляза изданието FirstPost. Дизайнът на оръжието е продаден на Colt през 1959 г., която го адаптира в напълно автоматичната версия - M-16.

След войната във Виетнам - където М16 е широко използван, Colt започва да предлага на пазара полуавтоматичната версия  за любителите на оръжията в САЩ. Патентът му за AР-15 изтича през 1977 г., но други производители на огнестрелни оръжия като Remington, Smith & Wesson и Ruger, започват да правят свои собствени версии. Въпреки че техните пушки имат различни имена, те все още се наричат ​​AR-15. Те са леки, захранвани с пълнители, работещи с газ полуавтоматични пушки, известни със своята точност, лекота на използване и адаптивност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
7
 
! Отговори
Отличник преди 1 месец
AR-15 и производните и, е неточна, некачествено изработена, засича често, прегрява лесно.Бонусите и са, че е евтина и...ами това е. В доста щати можеш да си я купиш от бакалията.Става за лов на едър дивеч на неголеми разстояния, за отстрелване на оранжев тръмпанар е лош избор.
46
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безработния пъпчив пубер, отде има хилядарка за такова оръжие и как снайперистите не са го забелязали, сигурно са пиели кафенце :)))
45
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
флоберка, къкво толкова. едно време ги внасяха и тука на кило от австрия и германия/по времето на соца/, сигурно още има по села и паланки! какво толко! тука най-големите мутри ги застреляха с подобно оръжие!
44
11
 
10
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Мале, мале. И тия щели да се бият с Русия. Пропискат целта от 100 метра със снайпер...
43
6
 
7
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Американската карабина-най-добрата карабина за пропускане на дивеча.
42
6
 
8
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Така е, като спряха вноса на руско автоматично оръжие и снайпери. Мъка, мъка.
41
5
 
7
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
А аз се чудех, защо руснаците атакуват безпрепятствено Украинските обекти и със самолети и с ракети и с дронове...а то каква била работата-калпаво аметиканско оръжие в ръцете на дрищогирани украинци, цели най-много месечината.
40
3
 
5
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Пфу, антиреклама на аметиканския конкурент на Калашников :) Ако искате против икър ви да оживее, купете си американско оръжие! Сега вече никой няма да посмее да си купи тая оРЯЗАНА карабина.
39
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До Анонимен 41 Понякога не самото деяние, а обстоятелствата водещи към него могат да го предотвратят. Ако не можеш да си набавиш оръжие лесно, трябва да потърсиш престъпни групировки и търговци, а такива се наблюдават повече от властите. По-голям е шанса да попаднеш в полезрението им и така нататък...
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ще убиваш преднамерено ще си намериш оръжие все едно как.
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 35 Не лъже, но ако твърдиш че лъже, посочи къде и за какво.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 36 Доста умения ще трябват за да хвърлиш нож на 137 метра, от колкото е засегнат Тръмп. Опааа
35
0
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 1 месец
Лъжеш безобразно
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
работещи с газ полуавтоматични пушки БОЖЕ НЯМА ЛИ ДА ПОЧНЕТЕ ДА МИСЛИТЕ КАКВО КОПИПЕЙСВАТЕ И АВТОТРАНСЛЕЙТВАТЕ
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Също кухненските ножове, с които се извършват половината от всички ублийства в америка, се продават свободно
32
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основния спонсор на Теъмп са кменно тези производители на оръжие! Байдън иска да ограничи ползването на оръжие в САЩ, а Тръмп е на обратния полюс. Не оправдавам насилието и ценя най-много човешкия живот. Но някак си Тръмп предизвикава съдабта си. Няма да се очудя ако го убият. Заради него ежедневно умират хора бе само в САЩ. В Украина също така. Неговия слуга Путин изпълнява заповедите му! Путин уби деца болни от рак в болницата докато ги лекуват!
31
3
 
7
 
! Отговори
Сравниха ли нарезите преди 1 месец
Предполагаемото оръжие? Предполагаемото ??? Че те за толкова много часове от стрелбата прекопаваха градинки ли там? Трябваше да разполагат с оръжието на атантатора още в първите 1-2 часа след стрелбата! Все пак - са видели къде е стрелеца (не е като да не знаят ида претърсват 2 кв.км), убили са го, т.е. той не е изхвърлил или скрил оръжието, нямало е как... А сега - предполагаемото?!?!?
30
2
 
7
 
! Отговори
Дебили преди 1 месец
Може ли понеделник вместо да работите да стойте като мишоци и да коментирате цял ден.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Карабина, пушка или винтовка? Няма ли някаква разлика в термините?
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов Ми тогава като дават що ни разкаваш за твоите интереси? А в Русия досега не съм виждал даже на снимка цивилен да държи АК, а пък на живо тия си нямат и идея. В Русия единствените, които държат оръжия са репресивните органи и мафиотите. Всичко останали са абасолтно стадо, тъй че или не си бил в Русия никога, или говориш колкото да се намираш на раздумка.