Колата се е напекла на слънцето? Трик сваля температурата с 10 градуса за 20 секунди

При липса на гараж или дебела сянка пред дома някои хитрини пестят нерви
19 авг 2024 07:07, Елка Василева
48
Колата се е напекла на слънцето? Трик сваля температурата с 10 градуса за 20 секунди
Снимка: архив, БГНЕС

Горещата вълна в България и на Балканите от седмици насам превръща качването в кола в истинско изпитание. Но има японска техника, която върши чудеса при охлаждане, пише Automedia.bg.

Гаранция, случвало ви се е безброй пъти: отивате да вземете колата, която сте оставили на открито по време на адски пек, и установявате, че температурата в купето далеч надвишава 45 градуса. Като бонус - и седалката, и воланът са напечени до невъзможност да ги докоснете. Спешно сваляте прозорците, отдръпвате леко гърба си от облегалката, за да не се изгорите, и чакате климатикът или климатроникът да ви дадат живителни сили. Но не, не всичко е толкова бързо, колкото бихте искали.

Има няколко начина да избегнете тази ситуация, за които сме писали многократно – паркиране на сянка, така че да я използвате максимално със завъртането на слънцето, оставяне прозорците отворени с по 5  сантиметра, използване на сенници или цяло покривало. Последното е отличен вариант, както показа проучване от 2022 година. Тестът трае 60 минути при 25 градуса температура навън. Кола без никаква защита се нагрява през това време до 43 градуса, а пластмасовите елементи до цели 77! Покрит, автомобилът вдига градусите, но съответно до 32 и 38!

Първо, сега жегите са доста по-големи, като тези 25 градуса изглеждат направо хлад. Второ, цитираните методи са трудно приложими в големия град за хора без гараж. Или пък на почивка. Знае се, че не е добре да надувате климатик, а да проветрите първо, като отворите вратите, за да излезе горещият въздух. Това също е доста бавно, макар и доказано ефективно.

Но идва невероятна помощ  от Япония! Преди няколко години тамошен учител разработва прост, но феноменален трик на вентилатора. В какво се състои? Спускате до долу прозореца до мястото на пътника отпред. Останалите са плътно вдигнати. Отивате до шофьорската врата и започвате енергично да я отваряте и затваряте! Така около пет пъти. Резултатът е смайващ!

Създава се засмукващ ефект, така че горещият въздух се изтласква всеки път, когато отворим бързо вратата си. Докато свежият въздух, който влиза през прозореца на пътника, заема неговото място (при 35 градуса тези дни не е топ свеж, но два пъти по по-добре от над 70 вътре). Този трик ви позволява да намалите температурата на колата с около 10 градуса за приблизително 20 секунди. Толкова са ви необходими, за да спуснете прозорец и да отворите вратата си пет пъти. Така че си струва да го приложите на практика.

След като влезете вътре и потеглите, можете да пуснете климатик при напълно затворени прозорци, за да охладите купето възможно най-скоро. И няма да навреди, ако включите рециркулацията на въздуха през първите няколко минути. Така климатичната система ще вземе същия този въздух, който вече е поизстуден, за да го охлади още повече.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от Коли
Няма да спират колите с проблемни газове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сваляте до край прозорците и набичвате климатика на макс за няколко минути преди да тръгнете...и така си спестявате тези алабализми и научни фантастики в тази статия.
39
0
 
2
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 седмица
Друг "трик" е да хвърлите върху колата мокро одеало,като изпарението на водата предизвиква охлаждащ ефект.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Такава глупост не бях чела скоро.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това с прозореца работи. Сваляте прозореца на пътническата седалка, всички останали да са затворени, и започвате да отваряте и затваряте шофьорска врата. Ефекта е, че "изпомпвате" горещия въздух от купето навън. Разликата е осезаема - да, напеклите се повърхности са си горещи, но поне въздуха не е и той 50+ градуса
36
0
 
3
 
! Отговори
Fsn преди 2 седмици
Благодаря, никога не ми беше хрумвало да си паркирам колата на сянка лятото!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е не сваля.
34
0
 
0
 
! Отговори
Петрофф преди 2 седмици
Прозореца на мястото до пътника или прозореца до мястото на шофьора имате предвид?
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А български учители правят подписка в защита на лгб тпропагандата в училище
32
0
 
4
 
! Отговори
Я преди 2 седмици
В Япония съм и тука пише че учителят е българин.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нищо не помага тоя трик. Най-доброто е - отваряш всички врати максимално, включително и задната и за една минута е готова колата. Препоръката винаги е била никога да не се влиза веднага в автомобил престоял няколко часа на силно слънце. Винаги трябва да се изчака, защото вътре е повече от фурна и човек може да колабира.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Писано е от неграмотен индивид .
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредната ттъпня на зЕлка.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
A после следва албански трик "Как да си оправим строшената врата", нали?
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди повече от 100 г., когато пътуването с кораб по море става модерно, се появява неочакван проблем-морската болест. Пътниците губят половината от времето си да се оправят, вместо да се наслаждават на пътуването. И тогава стар морски вълк пуска обява за ефектно лекарство против морска болест само за долар. Клиентът получава луксозен плик с рецептата, а тя е "Останете си в къщи". Така че, има проблем, има решение.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отиваш. Продаваш си колата и всички темеператури се понижават!
25
1
 
10
 
! Отговори
1234 преди 3 седмици
Oтиваш до колата, палиш, пускаш климатика на макс, изчакваш наблизо на сянка. След 3 минути влизаш и тръгваш.
24
2
 
18
 
! Отговори
Оная преди 3 седмици
Установявам, че в тая медия само осъзнати ***. Явно главата на този дето е копнал статията му служи за балансиране. *** непрокопсани.
23
4
 
15
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 3 седмици
Климатикът може да свали температурата само 10-12 градуса надолу. Няма климатик, който бързо да ви свали температура от 60 градуса на 20 градуса.
22
3
 
19
 
! Отговори
образован след 1989г преди 3 седмици
Е па нема да стане... Вътре 50 градуса, като вкараш и външните 30 градуса стават 80... Аха..
21
2
 
48
 
! Отговори
Dedo преди 3 седмици
Пробвах го тва - вратата ми остана в ръцете...