Кожарева отива при Радев, за да представи нов служебен кабинет

Кои настоящи министри ще запазят поста си?
Обновена: 19 авг 2024 07:05 | 19 авг 2024 07:00, Елка Василева
55
Кожарева отива при Радев, за да представи нов служебен кабинет
Снимка: архив, БГНЕС

Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева трябва да представи днес на президента Румен Радев състав на следващото служебно правителство.

Въпреки че конституцията не поставя изрично срок в този случай президентът препоръча тя да предложи кабинет за 10 дни, за да може евентуално утре правителството да се закълне пред парламента и да се насрочи датата на предсрочните избори през октомври.

През последните десет дни кандидатът за служебен премиер разговаря както с настоящите министри, така и с други експерти.

Още по темата
Тези разговори обаче останаха далеч от камерите и микрофоните, а Горица Грънчарова-Кожарева реши да запази мълчание през цялото време, докато търсеше най-подходящите министри, посочва bTV.

Днес е срокът, в който тя трябва представи екипа си пред президента Румен Радев. Една от най-големите загадки е свързана с поста на министъра на вътрешните работи – дали на него ще остане Калин Стоянов, или ще има друго лице.

Темата провокира много политически коментари. А вицепрезидентът Илияна Йотова видя в тях старт на предизборната кампания на партиите.

„Аз смятам, че г-жа Кожарева ще представи кабинет. До този момент най-малко не е казала, че няма да има кабинет и всяко друго твърдение и писание са за мен е дезинформация. Когато президентът връчи мандата за съставянето на второ служебно правителство, той ѝ каза, че тя трябва да разчита преди всичко на себе си и да не се поддава на влияние и на натиск. До този момент с нищо не го е показала“, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
На фона на мълчанието от страна на новия кандидат за премиер вече са ясни и някои от министрите, които ще останат в кабинетите си.

Така например финансовият министър Людмила Петкова сама обяви, че ще пише бюджета за догодина, като ще запази и вицепремиерското си място.

В земеделието също няма да има рокади. Позицията си запазват Георги Тахов, както и Петко Николов, който остава начело на Министерство на икономиката.

Най-вероятно министърът на образованието проф. Галин Цоков пак ще положи клетва. Готовност да останат на „Дондуков“ 1 заявиха през изминалата седмица и други настоящи министри. Сред тях е министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Министърът на правосъдието Мария Павлова също е разговаряла с Горица Грънчарова-Кожарева. Както и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова, но към момента не се знае дали номинираната за премиер им е предложила да станат част от екипа ѝ.

„Да“ за още един мандат е готова да каже и здравната министърка д-р Галя Кондева.

Предстоящият предсрочен вот ще бъде шести след редовните парламентарни избори на 4 април 2021 г. Последните предсрочни избори бяха на 9 юни тази година. Дотук се стигна, след като не се постигна съгласие за съставяне на кабинет и от третия опит. От 4 април 2021 г. насам президентът Румен Радев връчи 21 мандата, като с два от тях се създаде редовно правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от Избори 2024
Изход от политическата криза: Висока активност или нова партия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прав е Радев. Оставането на Стоянов начело на МВР означава ДПС-Гуци и ГЕРБ свободно да си пазаруват избиратели сред ромите. На попредишните избори във Видинско ДПС имаше обощо 300 гласа, а на 9 юни ставаха повече от 5000. Шиши пазаруваше яко.
46
0
 
2
 
! Отговори
Крас преди 3 седмици
Калин Стоянов ......президент !
45
1
 
2
 
! Отговори
Опппааа преди 3 седмици
Радев се е напекъл в Гърция и за пореден път доказва че иска да е фактор в политиката .От фъркат *** това е ! Най голямата грешка в България за последните години!
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев и каза до 15 ч. да представи нов вътрешен министър!
43
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Браво на Кожарева, остави достойния министър К.Стоянов.
42
0
 
1
 
! Отговори
СИНЯ ПРИЕМСТВЕНОСТ преди 3 седмици
ДВАНАДЕСЕТ СИНИ НА ЦВЯТ РИБАРИ СА ПЪРВОАПОСТОЛИТЕ НА ИСУС ХРИСТОС...СИНЬО ЗНАМЕ С герб РИБА вероятно ШАРАН е Първото знаме на ХРИСТОС и ХРИСТИЯНИТЕ а гербът КРЪСТЪТ е далеч по-късен....ДА ЖИВЕЕ СИНЬТО ЗНАМЕ НА ХРИСТОС И ХРИСТИЯНСТВОТО извикал никулденският ШАРАН Свети ПЕТЪР преди да умре на кръста на 29 юни 64 година. след това дошла 250 годишната "еволюция и" и Константин Велики съживява еволюиралия СИН РИБАР Свети Петър чисто символично под името Свети Николай Чудотворец на 6 Декември
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази да не би да е сестра на Денков? Или пък това е Денков с перука?
40
2
 
2
 
! Отговори
Карачанаков преди 3 седмици
Отива а Кеш носи ли не, е няма. да я бъде, особено пък ако го попита Курск и Белгород Руски ли са и как върви евакуацията.
39
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Калин Стоянов-достоен човек,достоен министър.
38
4
 
5
 
! Отговори
ТОНИ преди 3 седмици
ако г-жа Горица кожарева е справедлив човек и ако наистина ще е за честни избори, то тогава на всяка цена задължително трябва да остави г-н Калин Стоянов на поста вътрешен министър. Защото той се е доказал че е единствения достоен човек за този пост.
37
2
 
1
 
! Отговори
Кожен мъжки Член преди 3 седмици
СИНИЯТ цвят е забранен при червените комунисти и цесекари и ако имат СИН му казват винаги ДЪЩЕРЯТА.................ПРОСПЕРИРА ЧЕРВЕНОТО ДЖЕНДЪРСТВО И ОЛИМПИЙСКИ
36
1
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 3 седмици
Ти какво скромно видя в достигнал поста: дам председател на Сметната палата?! Това със скромност ли става или с ДЕБЕЛИ връзки като при. Мъж прокурор?! Щото Счетоводителки - БОЛ в БГ! Сигурно и доста по- добри.
35
1
 
2
 
! Отговори
Това е от мен преди 3 седмици
Няма значение красива или грозна, но НЯМА излъчване на силна личност, по- скоро е донякъде инатлива, няма собствено мнение, осланя се на Радевите експерти, гъвкава като поведение, липсва й всякакво творческо начало, наистина по характер прилича много на Денков, както и по външност. Жалко за нас!:)
34
1
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 3 седмици
Айде сега.Прилича на Барбра Стрейзън,която не блести с особена красота но затова пък е една от най-великите артисти на нашето време.Злобеещите показват снимка от лош ракурс.Но,Вие кого искате за премиер,щом не Ви харесва Горица?Може пък да се справи.
33
2
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 3 седмици
Айде стига.Никой не си избира името.Както те кръстят -така.Не виждам нищо обидноПо-важно е това,че не виждам допирни точки между образованието което има и управлението на държавата.Но и това не е фатално защото има един икарус съветници.Най-важно е да е Човек,честен,да не се подава на провокации и натиск.Първите впечатления са на скромна жена.Дано успее и остане такава.Защото е пълно с безпощадни хиени.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На БСП беше Курица, а тоя Горица? Тоз по имена ли ги избира?
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Горица е много хубава дума от българския език, умалителна форма на гора, свързана е с българския живот и култура, мислене и говор! Но това м никакъв случай не е удачно име за жена! Изобщо и като име!
30
2
 
0
 
! Отговори
vs преди 3 седмици
Цял живот се чудя от коч "горица" идва сънчо!
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изтръпнала лелка
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хаос е откак има сатанисти в България.Разнасяха ковчези и вуду кукли.Заради тях сега и водата бяга.Тя е източник на живот и не понася сатанисти.Дошли са тук заради войната в Украйна.Да се махат!!!