Всеки шести българин живее сам, повече са жените

Най-много сингъл живеят във Финландия, най-малко - в Словакия
16 юли 2024 12:05, Петър Бойчев
156
Всеки шести българин живее сам, повече са жените
Снимка Пиксабей

17,8% от българите живеят сами, показват данни на Евростат за 2023 г. С този резултат, който е 1,7% по-висок от средния за ЕС (16,1%), се нареждаме на 9-о място сред 26 страни членки на Евросъюза.

Най-много са живеещите в едночленни домакинства във Финландия - 25,8%, или всеки 4-и от населението там. Второто място е за Литва - 24,6%, а третото - за Швеция - 24,1%. Обратното - тенденцията е най-слаба в Словакия - там 3,8% от населението попадат в тази група.

Според данните на Евростат между 2013 г. и 2023 г. делът на хората, живеещи сами, се е увеличил в почти всички страни от ЕС. Ако през 2013 г. средната стойност на този дял е била 14,2%, през 2023 г. е нараснал с 2 пункта до 16,1%.

Жените са по-склонни да живеят сами, отколкото мъжете в почти всички страни от ЕС - те са средно 54,7% от живеещите в едночленни домакинства в ЕС през 2023 г., изчисляват от Евростат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
6
 
19
 
! Отговори
@@@ преди 1 месец
От 4 години сам гледам двамата синковци, след като ми писна 10 години да издържам бившата и да и слушам как тъкмо ще почва работа и всички и пречат, за протокола единия сега е на 16 другия на 8.Оставих апартамента на момата, да не е бездомна и си бих камшика, децата решиха да живеят при мен.Към момента нито искат да видят майка си нито да ходят при нея, въпреки че им се налага, поради простия факт, че като полагаш грижи, а другия не, децата прекрасно го разбират.в Началото е кофти, после е лесно
127
3
 
18
 
! Отговори
До 125 и 126 преди 1 месец
Аз като се запознахме бях с едно изтърбушено Клио и със заплата близко до подаяние, ама това беше положението тогава. Дадохме си шанс и мога да кажа, че сега живеем доста над средния стандарт, но това се случва лека полека и с много труд и доказване.Та мисълта ми е , че като си харесаш някой даваш шанс на връзката и това е. То не може все на работата лекото и на баницата мекото да се търси, готов милионер :) Успех на всички които търсят стойностен човек и връзка, и момчета и момичета.
126
5
 
13
 
! Отговори
До 123 преди 1 месец
Знам от по-възрастни хора, че навремето през соца, когато в полувисшите институти в София идвали да учат момичета от провинцията, още в началото на първи курс споделяли, че си търсят софиянец с кола и апартамент като най-предпочитани били младежите от военните висши и полувисши училища. После добавяли, че няма значение дали ще живеят заедно със свекър и свекърва, защото по родните им места това било нормално. Правело впечатление, че това е масово разпространен критерий.
125
3
 
8
 
! Отговори
До 123 преди 1 месец
Нямат ли авъомобили и не са ли готови всеки момент според каприза да ги водят "някъде" да не си търсят. Няма да намерят.
124
5
 
13
 
! Отговори
До Петя преди 1 месец
Още към средата на 20-и век нещата са се променили. Не знам как точно е станало отначало, но вече трето поколение момчета растат с мисълта, че те са онази част от двойката, която трябва да бъде глезена, обгрижвана, щадена, дундуркана. Дали има значение това, че вече близо 70 години все по настъпателно се налага еднодетният модел в семействата? Определено не всички момчета са такива, но като че ли истинските мъжкари намаляват. Не говоря за смешните махленски грубияни, а за мъжкарите по характер.
123
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм с жена ми вече 20 години, имаме 2 дечица, обичаме се, желаем се и т.н. Обаче гледам по-младите колеги в работа, свестни момчета на по 20-25 години, какъв зор изпитват да си намерят приятелка. По техни думи всичко се оглежда сега в пари, заплата, кола, какво, кога и колко може да си позволиш и т.н. Така връзка и брак не се гради и прави :) Те заради новите критерии са многото сингъли, тва е положението.
122
4
 
5
 
! Отговори
До Петя 109 преди 1 месец
Разсмя ме. Защото се опитах да си припомня и преброя момчетата, които още в студентските години канят момичев заведение и после се разсейват, когато сервитьорът носи сметката. Става въпрос не само за онези, които ми се е случвало да видя лично, а и за тези, за които някои момичета са разказвали. Имампредвид и излизане катодвойка,идовеждане на момичетов компаниятана момчето. За посещения и на кафене, и на ресторант, и на пицария или на кино. Е, не можах да ги пресметна. Още от средата на 20-и
121
0
 
6
 
! Отговори
До 89 преди 1 месец
Паралелът между африканци и европейци не е удачен. Онези наистина започват да се размножават още в началото на пубертета, а оцеляването на децата в повечето случаи е оставено на естествения подбор. Освен това, продължителността на живота им е несравнимо по-ниска от нашата и рядко някой живее с представата, че може да види децата си пораснали. Говоря за човешките маси в африканската буш, не за интелигентните хора, каквито има и там, но дори и при тях много неща са различни в сравнение с нас.
120
16
 
9
 
! Отговори
сингъл преди 1 месец
аз съм програмистче, изкарвам 5 цифрена заплата. Лепя и плочки, но като хоби. Не съм мускулест но не съм и дебел ноп просстите българки не ме харесват, защото предпочитат татуирани дебилли да ги режат с макетни ножчета. Половината ми приятелки досега са били чужденки, тази неудачна нация трябва да бъде заличена!
119
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 81 преди 1 месец
Само че ощепрез соца казвали за мъжете, които имат втори брак - "първта е слугиня, втората е царица". Защото заедно с първата жена, с труд и пестене мъжът се замогвал, а също и набирал сили да направи кариера. После сменял жената, защото вече е състоятелен и в службата се е издигнал. Затова го било срам да се появява със скромна, застаряваща женица и я заменял с по-лъскава, претенциозна, както подобава на жена на шеф.След промените новобогаташите правят същото, вкл. и бизнесмените от среден ранг
118
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статистиката е занижена. Ние с брат ми и родителите ми всички се водим на 1 адрес, а всъщност имаме и живеем в 4 апартамента. Всеки трябва да живее както си иска. Аз съм спал с над 50 жени до 30тата си година и не ми харесва да имам приятелка/съквартирант, даже от 2 години насам въобще не излизам и не търся, с всички бивши се отбягваме, а ако се разгоня си бия една ръчна и си лягам да си почивам. Няма ергенски данък, няма нужда да живея с никой.
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 100, парите са средство. Тежко му който ги няма. Само допълвам написаното от теб. Иначе благодаря :) Надявам се повече хора да осъзнаят и тези, които живеят добре и се подкрепят да стават все повече. Успех и на теб! Човек, който може да се радва на чуждото щастие е добър и заслужава да бъде щастлив! Пожелавам ти го!
116
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 99, за теб фантазьор.. за мен реалност :) Както написах по-долу сега си живеем живота и се радваме на постигнатото. А ти си стой сам в ъгъла и обяснявай как някой ти пречи. Всъщност ти сам си пречиш... но с толкова нисък капацитет ... дори това няма да разбереш.
115
4
 
5
 
! Отговори
Митьо Пищова преди 1 месец
Поря ги като риби
114
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма жена в София под 30 която да мисли ,че 5 хил . лева е добра заплата,освен ако има ниско самочувсвие
113
4
 
3
 
! Отговори
До 113 преди 1 месец
Пенцийо стига са гърчи. Никой не го интересуват изблиците на некадърен пишман-манипулатор.
112
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предпочитам милионери отколкото комплексари от провинцията
111
4
 
6
 
! Отговори
Психолог преди 1 месец
Повечето ми клиенти са богати самотници
110
3
 
4
 
! Отговори
До 110 преди 1 месец
Пенцийо некадърник си и това е.
109
16
 
9
 
! Отговори
Петя преди 1 месец
Мъжът трябва да ми е верен, да ме обгрижва и да има пари за да ме глези и ообезпечи.За целта на първата среща го проверявам в нормално скъп ресторант поръчам си от менюто специалитет и няколко морски вкууусотии и ...си по хапвам добре. Внимавам и дали въобще го интересувам или дърдори само за себе си. Ако не плати накрая сметката ,аз ще си я платя,но това е отсвирването му и втора среща няма да има. Ако на първа среща не ви плати сметка и не го вълнувате то с такъв нямате работа в живота