Бивша украинска депутатка застреляна в Лвов

Тя е била убита на улицата
20 юли 2024 08:42, Александър Попов
103
Бивша украинска депутатка застреляна в Лвов
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въоръжен нападател застреля в град Лвов бившия депутат от Върховната рада на Украйна Ирина Фарион, известна с национализма си и шумните си кампании в защита на украинския език, предаде Ройтерс.

Полицията започна мащабно издирване на вероятния извършител, който простреля 60-годишната Фарион на улицата в западния град Лвов. Областният управител Максим Козицки съобщи в профила си в „Телеграм“, че тя е издъхнала в болницата.

Вътрешният министър Игор Клименко съобщи в „Телеграм“, че водещите версии, по които работят разследващите в момента, са че убийството е свързано с политическата дейност на жертвата или че зад отнемането на живота ѝ стои личен мотив.

Органите на реда работят в сътрудничество със Службата за сигурност на Украйна (СБУ) за залавяне на извършителя, написа министърът.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че получава редовни доклади за издирването на стрелеца. Той заяви, че всякакви актове на насилие трябва да бъдат осъждани.

Фарион, която е езиковед, става член на националистическата партия „Свобода“ през 2005 г. и е избрана за депутат през 2012 г., но се проваля в последвалите си опити да спечели мандат. Тя беше член и на Лвовския областен съвет.

Фарион придоби скандална известност с честите си кампании за популяризиране на украинския език и за порицаване на обществениците, говорещи на руски език.

През 2018 г., когато Украйна се бореше срещу сепаратистите в източната част на страната, тя призова „всеки рускоезичен да бъде изритан в челюстта“. В първите месеци след пълномащабната руска инвазия през 2022 г. Фарион заклейми остро рускоезичните бойци от полка „Азов“, които в продължение на три месеца отбраняваха пристанищния град Мариупол.

Макар и украинският език да е единствен държавен език в Украйна, много нейни жители говорят на руски като първи език, наследство от времената на Съветския съюз, когато украинският е потискан от официалните държавни власти. Популяризирането на езика отдавна е важен въпрос, като Върховната рада прие закони, които да закрепят употребата му в обществения живот и в сектора на услугите./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стрелеца явно също е от западна украйна може би дори от Лвов. Там също се говори на руски. Добре че е убил грозната вещица да.
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Русия знаем кой е виновен за всички убийства на дисиденти и врагове на властта. Путин е виновен. В Украйна, Запада и САЩ не знаем кой е виновен. Но властта на Запад никога не е виновна.
83
0
 
0
 
! Отговори
Олумпеноидна Стрелба преди 1 месец
Мчи кът им ги мишени за стрелбашки тренировки на УКР олимпийските надежди тека че да е! Оно да га идат код Киниеф и да чекат мишенутки и мишьонераса дека изладзад и уладзад из киниевските кьошета и да гя одпуцерляшът къ си треа за золтнуй медуил - Олимпска Стреляшка.
82
1
 
1
 
! Отговори
БОГДАН ХМЕЛНИЦКИ преди 1 месец
УКРИТЕ ГОВОРЯТ ИЗВРАТЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ПОД НАТИСК НА ШЛЯХТО-ЛИТОВСКИТЕ ПОСПОЛИТИ,А УКРАИНАТА Е ИЛИ БЪЛГАРСКА ИЛИ РУСКА - ИЛИ НА КРАЯ НА БЪЛГАРИЯ ИЛИ НА КРАЯ НА РУСИЯ!!!...
81
6
 
2
 
! Отговори
ПТН-ХЛО преди 1 месец
Това ли са нацистите от които рашките тръгнаха да "освобождават" украйна? На третия ден постигнаха победа?
80
1
 
3
 
! Отговори
Екзекутирана преди 1 месец
Употребена и захвърлена от господарите.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не "много говорят на руски", а ВСИЧКИ говорят на руски. Доказателство - Многобройните клипове в нета, снимани от украинци. В момента в който видят долитаща ракета, или се чуе взрива МОМЕНТАЛНО, В СЪЩАТА НАНОСЕКУНДА преминават на ЧИСТ РУСКИ без никакъв акцент даже! Да не говорим пък за пленените фашаги, същата история.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Получи си го най-после. И то от своите.
77
4
 
3
 
! Отговори
До Айляк преди 1 месец
Има си украински. Даже по времето на СССР, като влизахме в киевски магазини, ни посрещаха с украинска реч, не с руска. Националлисти си падат украинците. Ти им говориш на руски, те ти отвръщат на украински, пък е трудно да ги разбереш, все пак езикът им трябва специално да си го учил. А тия украинци, дето са в България, нямат избор, на украински никой няма да ги разбере, та искат, не искат, ползват руски.
76
2
 
20
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Няма украински език, както и македонски. Има руски и български език. Как ви звучи езикът на комшиите ни, примерно:" Кой го бара? Га.н.чо. Он рече да му се Явите...". Български диалект, нищо повече. А тази бившата дупетатка от Рада-та, си го е намерила.
75
1
 
16
 
! Отговори
MNENIE преди 1 месец
Украйна си вкара автогол с измисления език .Този език е изкуствено създаден и се говори само в официалните медии . Всички украинци си говорят на руски в домовете си . Същото е и в СМР - в къщи говорят български , в медиите на сръбски .
74
2
 
14
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Няма украински език, както и сев. македонски. Има руски и български език.
73
2
 
14
 
! Отговори
Фашисти преди 1 месец
Украинският език трябва да се забрани както всичко свързано със Хитлер и нацистите е забранено! Укройнец това е фашист!
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 82 - Говорят руски, щото бяха в състава на СССР. Руският беше официален и задължителен за изучаване език. И един от международните езици. Като заговорят на украински, няма кой да ги разбере, на руски има такъв шанс
71
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе някой знае ли защо всички украинци говорят на руски? Включително и нацистите от Десен сектор, Азов и Кракен ?
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЧЕСТИТО, ПРЕКРАСНА НОВИНА ЗА ПРАЗНИКА. СВЕТИ ИЛИЯ.
69
1
 
11
 
! Отговори
аба ебан преди 1 месец
Чуйте я какво говори по повод убийството на Олег Бузина
68
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тази жена е била доста хубава,макар че на снимките, направени отблизо личи, че вече е минала климактериума. Изглежда, че е прекалила с атаките се срещу рускоезичните украинци, защото военният период не е най-удачното време за учене на друг език. За домашна употреба сигурно повечето украинци го владеят, но на ниво държавник трябва да се говори безупречно, а за да се постигне това е нужно време. Да не говорим пък за войниците от "Азов", те стрелят, по тях стрелят, лелята иска да учат език.
67
5
 
23
 
! Отговори
Зеленски преди 1 месец
Какво разследване ? Много ясно че руска ракета я е убила заедно с 10-20 деца ! А , и 10-тина медицински лица ...инвалиди и свещенници !
66
2
 
27
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Украински език колкото и македонския е македонски ....