На кафе във Виена: Сядаш, пиеш, ставаш за определено време

Напливът на туристи промени и кафенетата Виена
Обновена: 29 юли 2024 09:16 | 29 юли 2024 09:16, Елка Василева
43
На кафе във Виена: Сядаш, пиеш, ставаш за определено време
Снимка: архив, БГНЕС

Австрийската столица Виена посреща наплив от туристи в горещите летни дни. Навсякъде из центъра на града групи посетители се снимат пред местните забележителности, а пред традиционните виенски кафенета хората често се редят с часове на опашки, за да се доберат до маса и да отдъхнат от жегата.

Ето защо кафенетата във виенския "Първи район", обхващащ централни части на столицата, все по-често въвеждат "времеви слотове", за да могат да посрещнат възможно най-много гости. Имената на известните кафенета присъстват в почти всеки туристически пътеводител за Виена. Фактът, че едно кафе там струва над 6 евро, не е пречка за туристите, които искат да опитат оригинален виенски меланж (равни части еспресо и мляко с млечна пяна).

За много от заведенията пандемията от КОВИД-19 беше тежко предизвикателство. Поне в центъра на града обаче повечето вече успяха да се върнат към броя на посетителите от 2019 г. и интересът към тях едва ли ще намалее в бъдеще. За да се справят с големия брой клиенти, все повече кафенета въвеждат часови интервали - маси могат да се резервират само за определен период от време и след това трябва да бъдат освободени за следващите гости.

Този начин на обслужване първоначално бе въведен от ресторантите. През последните години резервациите на "слотове" стават все по-разпространени, тъй като според бизнеса така се гарантира по-ефективно използване на наличните маси. Сега и кафенетата следват примера, или поне тези, пред чиито врати постоянно се извиват опашки.

За Волфганг Биндер, ръководител на отдела за кафенета към Виенската търговска камара, това е и начин да се компенсира значителното увеличение на постоянните разходи. Повечето заведения в центъра на австрийската столица не разполагат с място, където да поставят повече маси и увеличаването на посещаемостта е начин да се избегне вдигането на цените. Някои виенски ресторанти вече предлагат по три часови интервала на вечер и обслужват по три "серии" гости на всяка маса в заведението.
(Специално за БТА от Цветана Делибалтова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите всичко копират от Европа. Особено от Австрия от Германия и от Испания напоследък.
41
0
 
2
 
! Отговори
ако за едно кафе преди 1 месец
се стои един час, след това си поръчвам второ, после трето и ето ти три часа, правят го за да им върви оборота не, че им пука дали сте уморени от жегата или нещо друго, всичко е за пари. Ако ли не ще седна на една пейка в парка, надявам се там да няма касов апарат за престои.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко трябва да си умен да напълниш град като Виена с фереджета и забрадки ?!?
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Властите напълнили града сфереджета и забрадки. Жалка пародия.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е началото на новото бъдеще, дажби и време, цял град иска храна и кафе, а така и ще ги откажат тези разглезени индивиди.:))
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е така ще е в зелен ЕС, няма цял ден да *** едно кафе.:))
36
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
преди 50 години беше спокоино на кертнерщрасе сега не можеш да си пиеш кафето на тишинасамо забрадки и шалвари
35
1
 
3
 
! Отговори
IT пенсионер преди 1 месец
Ми да гонят бе6е царвyлите, щото нямат стратегия - да ви кажа аз как пия кафе 3 часа - то1но през замъка Шонбрун - влизам си в кафето и казвам - две еспресо моля. След полочин час идва келнера да ми вдигне чашите с идеята да ме подкани да си годя - казвам му - два кроасана моля - нови 30 минути, следва ново кафе, после ябълков шницел, после друго и така докато ми се схване гъ3а от седене.
34
6
 
1
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Друго си е да седнат две баби на по едно кафе и да седят 4 часа! Задължително трябва да има някакво нормално време за пиене на кафе! Иначе рискуваш да продаваш много малко, а продажбата не е обвързана с наема или плащането на работниците!
33
0
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 1 месец
Иронията ви е неуместна. В хотел се влиза за нощувка. Предполага се, че при всички положения ще се ползва леглото и банята. При което бельото се сменя, сменят се и други принадлежности. Има основно почистване.Разходите за поддръжка си вървят.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в центъра на София си пиеш кафето и слушаш увиването на ходжата от джамията - за избистряне на съзнанието !
31
1
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Да въведът данък кафене, за да може да се плаща дори и да не ходиш.
30
7
 
2
 
! Отговори
Коректен преди 1 месец
А българи и румънци трябва да седят в отделна зона в тия кафенета. За да не са до австрийци и ***, които трябва да седят заедно.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отиваш в хотела и на рецепцията ви питат: Добър ден, за колко време ще отседнете при нас - за един час или за един ден.
28
4
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
Хитро.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
както паркоместата се плащат на време, тези, паркирали се в заведение, трябва да се третират по същия начин.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилно е, В градовете трябва да има повече зелени зони с места за сядане под покрив, навес или дърво. Добре е за всички с изючение на спекулантите с недвижими имоти. Да се седне на по едно кафе или бира и да се стои 2 часа на приказки, не е коректно. Да си отидат на гости и да си приказват колкото искат. Или да излязат сред природата. Иначе традиционното виенско кафене е място и за четене на вестници например. При други житейски обстоятелства.
25
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Няма лошо щом правят оборот.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Стана ми смешно - сигурен ли си, че си ходил в Москва? Щом толкова помниш, щеше да заповмниш, че надписът е морожЕное, а не морожное. И опашките не са атрибут на соца, а на късния соц преди демокрацията.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много точно казано, според бизнеса. А за хората, не бих влязал, ако т ядва в даден момент да стана. Разбира се според усещането може да тръгна и по-рано, но да ме вдигнат. Това прилича на столовете по комунистическо време. Първа, втора, накъде и трета смяна