На кафе във Виена: Сядаш, пиеш, ставаш за определено време

Напливът на туристи промени и кафенетата Виена
Обновена: 29 юли 2024 09:16 | 29 юли 2024 09:16, Елка Василева
43
На кафе във Виена: Сядаш, пиеш, ставаш за определено време
Снимка: архив, БГНЕС

Австрийската столица Виена посреща наплив от туристи в горещите летни дни. Навсякъде из центъра на града групи посетители се снимат пред местните забележителности, а пред традиционните виенски кафенета хората често се редят с часове на опашки, за да се доберат до маса и да отдъхнат от жегата.

Ето защо кафенетата във виенския "Първи район", обхващащ централни части на столицата, все по-често въвеждат "времеви слотове", за да могат да посрещнат възможно най-много гости. Имената на известните кафенета присъстват в почти всеки туристически пътеводител за Виена. Фактът, че едно кафе там струва над 6 евро, не е пречка за туристите, които искат да опитат оригинален виенски меланж (равни части еспресо и мляко с млечна пяна).

За много от заведенията пандемията от КОВИД-19 беше тежко предизвикателство. Поне в центъра на града обаче повечето вече успяха да се върнат към броя на посетителите от 2019 г. и интересът към тях едва ли ще намалее в бъдеще. За да се справят с големия брой клиенти, все повече кафенета въвеждат часови интервали - маси могат да се резервират само за определен период от време и след това трябва да бъдат освободени за следващите гости.

Този начин на обслужване първоначално бе въведен от ресторантите. През последните години резервациите на "слотове" стават все по-разпространени, тъй като според бизнеса така се гарантира по-ефективно използване на наличните маси. Сега и кафенетата следват примера, или поне тези, пред чиито врати постоянно се извиват опашки.

За Волфганг Биндер, ръководител на отдела за кафенета към Виенската търговска камара, това е и начин да се компенсира значителното увеличение на постоянните разходи. Повечето заведения в центъра на австрийската столица не разполагат с място, където да поставят повече маси и увеличаването на посещаемостта е начин да се избегне вдигането на цените. Някои виенски ресторанти вече предлагат по три часови интервала на вечер и обслужват по три "серии" гости на всяка маса в заведението.
(Специално за БТА от Цветана Делибалтова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
11
 
! Отговори
Стига димни завеси преди 1 месец
. . . за да могат да посрещнат възможно най-много гости. . . . . Пълни глупости! Това е един от методите да увеличите печалбата! Всеки учил политическа икономика (учи се даже в САЩ и Холандия), знае, че има два начина за увеличаване на печалбата: интензивен (цена) и екстензивен (количествен)! Никой не се интересува да посрещнели повече гости, защото повече гости повече кафета по 6 евро! Все пак пазят контенанса и се опитват да не го показват като в България. Резултата е обаче еднакъв! През
21
1
 
11
 
! Отговори
До 19 преди 1 месец
Така е. Но в Пловдив имаше заведения преди доста време когато също се подканяха хората да стават след определено време. В Кичук Париж имаше случай до кавги и бой на сервитьор, който казвал по на една бира ли ще се лигавите 3 часа? Междувременно и сега само в България през седмицата е пълно с местни хора по заведенията. В Кършияка вече няма места нито в една кръчма. Не, че съм тръгнала да търся места, но докато се разхождаме виждам заведенията нямат свободна маса. Това другаде го няма.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имиджът прави опашката, а опашката поддържа имиджът. Стратегии маркетинг и продажби.
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възползват се от това, че основните клиенти са им туристи от всяко едно място на света. Ако основните им клиенти бяха от техните градове нямаше така да ги гонят понеже рано или късно самите клиенти ще престанат да ходят в заведенията им.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега и тука ще стане така. Българите да не видят нещо и веднага преписват. В Асеновград един собственик на заведение даже иска такса климатик 6 лева.
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На заведенията им трябват консуматори а не хора поръчващи по едно кафе и седящи по няколко часа.
16
1
 
15
 
! Отговори
До 12 преди 1 месец
Кана. В кана го сервират кафето. Хахахаха в каква купа? Да не е било супа?
15
5
 
6
 
! Отговори
до преди 1 месец
Ами прави са, какво правиш повече от 15 минути в това заведение.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо да го направят като на паркинга с таймер. Седиш 1 час безплатно, след това като при такситата, но на минути да отчитат престоя! Хахахахаха Колко демократично! Ами няма да им седна, беее! Тези ли ще ми казват колко време да пия кафе?
13
11
 
0
 
! Отговори
До 7 И преди 1 месец
Явно ти се припознаваш в този българин, когото цитираш.
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Австрия обаче ти сервират не чашка, а една купа с кафе, то няма изпиване 1 ч.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и в Италия, ако се застоиш повече от 15-20 мин и започват да те гледат лошо, да се върти сервитьора около масата и да сумти.
10
5
 
20
 
! Отговори
Стана ми смешно преди 1 месец
"... често се редят с часове на опашки, за да се доберат до маса" - имам детски спомен. Бях с родителите си на екскурзия и в Москва. На ул. "Горки" за първи път в живота си видях големи опашки пред вратите на хубавите кафе-сладкарници. Хората търпеливо чакаха, за да влязат, да седнат и да се почерпят. На тези заведения им казваха "Кофе-морожное". Затова на мен ми купуваха морожное (сладолед) в кофичка или на клечка, нямахме време да висим на опашка. Значи Виена е заприличала на Москва през соца.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не опитат Будапеща или Братислава!
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То па другите дето ше седнат са едни пиячиии. Ти да видиш.
7
6
 
24
 
! Отговори
И преди 1 месец
като е Виена та какво? Ше цитирам по памет един голям българин ,,Какво да и гледам на Виената? Хора, къщи, салтанати."
6
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До сдА Това каква връзка има?Хората иска да се оттърват от кибиците в което няма нищо лошо.
5
5
 
18
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Тогава те трябва дани плащат че пием кафе....
4
5
 
24
 
! Отговори
Шоу преди 1 месец
Поредната лудост.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърците са шокирани. Ще трябва да въртят каишка 4 часа някъде в парка