Депутати си размениха тупаници в турския парламент

Десетки се включиха в мелето
16 авг 2024 19:39, Нели Христова
27
Депутати си размениха тупаници в турския парламент
Снимка: БГНЕС

В турския парламент се стигна до схватка между депутати, при която управляващите и опозицията си размениха удари с юмруци, съобщиха турските медии.

Народният представител Ахмет Сик призова за допускане в залата на колегата му Джан Аталай, който е в затвора по обвинение в организиране на антиправителствени протести.

Видеозапис показва как депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ се втурват към трибуната, а десетки други се включват в мелето. Капки кръв опръскаха белите стъпала, които водят до трибуната.

Аталай беше осъден на 18 години затвор през 2022 г., след като беше обвинен в опит за сваляне на правителството. Анкара твърди, че той е организирал общонационалните протести в парка "Гези" през 2013 г. заедно с филантропа Осман Кавала, който също вече е в затвора, и още шестима души. Всички те отричат обвиненията.

Въпреки лишаването си от свобода, Аталай беше избран за депутат през май миналата година, за да представлява Работническата партия на Турция /ТИП/. Парламентът го лиши от мандата му, но на 1 август Конституционният съд обяви изключването му за невалидно.

"Не сме изненадани, че наричате Кан Аталай терорист, както правите с всички, които не са на ваша страна. Но най-големите терористи са тези, които седят на тези места", заяви Сик в речта си.

Заместник-председателят на парламента обяви 45-минутна почивка след боя.

ТИП също така призова за освобождаването на Аталай от затвора. Кавгите не са нещо нечувано в турския парламент. През юни депутати от ПСР се сбиха с депутати от прокюрдската партия ДЕМ заради задържането и смяната на кмет от формацията в Югоизточна Турция заради предполагаеми връзки с терористи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: парламентбойтурция
Още от Ако щете - вярвайте
Няколко причини да не разказвате на приятелите за любовната си връзка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
опита за смяна, вероятно е външен, а не на самите турци
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Може Ердоган да си има своите недостатъци, но специално в България , се молеха да не го сменят, че не се знае каква *** може да дойде на негово място. Ердоган поне си го знаем и сме му свикнали. И Ердоган , създаде и построи много полезни неща за населението в Турция.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И тук е нужно бой ,партията на Костадинов на набият пп крадците )
15
0
 
3
 
! Отговори
Туркофиль преди 3 седмици
Там му викат просто ,,Кютек".
14
0
 
4
 
! Отговори
456 преди 3 седмици
Все повече се връщаме към първобитното решаване на проблемите!За каква цивилизация говорим?!Падение ,пълно....
13
0
 
4
 
! Отговори
до мнение преди 3 седмици
""""Хора с изостанала с култура, морал и етика! Емоционално неуравновесени..."""" ---- Кого имаш предвид - тях, нас или тях и нас??? -))))
12
1
 
4
 
! Отговори
Спортни Новини преди 3 седмици
Днес, се проведе масово и спонтанно Спортно мероприятие в турския парламент, боксов турнир, като продължение на отминалата Олимпиада във Францатъ!!! -))))
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чакаме и тук да се сбият. И без това нищо не вършат, поне да заработят нещо за тия 7 000 лв базова заплата. Ако и жените почнат да си дърпат косите още по-добре.
10
5
 
4
 
! Отговори
Ориенталщина! преди 3 седмици
Ориенталщина, агресия и ниска култура! Типично за турците и за част от българите!
9
3
 
5
 
! Отговори
Алексан Попов преди 3 седмици
Хвърчат чaлми.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
и украинците преди много се биеха в парламента и беше шоу. Само нашето мега скъпо шоу е най-слабата ракия и е само евтини каруцарщини и леки подръпвания. За това което ние граждани плащаме, очакваме мноооого по-голямо шоу
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фашисти!!! ДОЛУ!
6
2
 
1
 
! Отговори
ДПС-РУZИЯ НА ДОГАН преди 3 седмици
СРЕЩУ ДПС-ТУРЦИЯ НА ПЕЕВСКИ....
5
4
 
4
 
! Отговори
Еми, понякога става преди 3 седмици
Нашите си подръпват вратовръзките. Дори нямат топки да се сбият хубаво. Като момите, онези косите поне си дърпат, тези вратовръзките.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Eто така се прави, а не като нашите депутати само да се побутват и пощипват в суматохата. Последно гледах як бой между депутати преди може би повече от 10 години в украинския парламент. Тогава лидера на опозиционната партия Виталий Кличко излезе на трибуната и обиди яко власимащите. Интересното беше че неговите хора и депутати от властта се сбиха пред него докато той си стоеше стърчайки над тях на трибуната и само им се усмихваше на нескопосаните опити да се ударят. Никой не посмя да му посегне.
3
3
 
2
 
! Отговори
ай сиктир преди 3 седмици
тия па да не видат нещо от наще
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 1 само кирлив калпак в ЕС.
1
8
 
8
 
! Отговори
Азиатска диващина преди 3 седмици
Никога фec в EC