Руските сили достигнаха ключовия украински град Торецк

Превземането му ще доближи Москва до завладяването на Донбас
8 окт 2024 08:55, Елка Василева
76
 Руските сили достигнаха ключовия украински град Торецк
Снимка: архив, БГНЕС
Руските сили навлязоха в покрайнините на фронтовия град Торецк в Източна Украйна, съобщиха късно снощи украинските военни, по-малко от седмица след като падна намиращият се наблизо град Угледар, предаде Ройтерс.
 
"Ситуацията е нестабилна, водят се боеве буквално на всеки вход (на града)", заяви пред украинската телевизия Анастасия Бобовникова, говорител на оперативно-тактическата група "Луганск".
 
"Руснаците са навлезли в източните покрайнини на града", каза тя.
 
Русия, която в момента контролира малко под една пета от украинската територия, настъпва към град Торецк от август насам, завземайки село след село с пехота, подпомагана от засиленото използване на силно разрушителни управляеми бомби.
 
За Украйна Торецк е фронтови град от 10 години насам, тъй като се намира близо до украинските територии, завзети от подкрепяните от Русия сепаратисти през 2014 г. Оттогава той се превърна в опора за укрепленията на Киев.
 
За Москва завземането на града, известен до 2016 г. като Дзержинск на името на Феликс Дзержински, основател на бившата съветска тайна полиция, би доближило руския президент Владимир Путин до завладяването на Донбас, отбелязва Ройтерс. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от САЩ
Тръмп заяви, че мигрантите внасят лоши гени в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
До дедо Груйо Мяташ ли къчове,дедовото.
51
0
 
8
 
! Отговори
п ти лелина преди 7 часа
До дедо Груйо - дедо муйо ***
50
1
 
33
 
! Отговори
Фед Красивия преди 7 часа
Несериозно е в ерата на интернет и слава богу на Телеграм,да пробутвате глупости.Всичко след време ще го казвате с половин уста.Така беше и за Азовстал,така беше за Авдеевка,така беше и за Угледар.Просто накрая Русия ще ви накара да говорите истината.Кажете нещо за Авдеевка де?Да не би да има съпростива на украйнци там?Иначе знаем:яростна съпротива с месеци и месомелачка-после "град без стратегическо значение"Толквоа скучно и изтъркано!!!Мислете,как ще се разбирате с Победителя след време.
49
2
 
8
 
! Отговори
магареспиратор преди 7 часа
Само еврогъзлантиците искате да бягате нанякъде. Да си чул русофил да говори за емиграция? Да, има русофили и на Запад, ама как да няма, като като отидат там, се отчайват от действителността. Как да не стане русофил човек, емигрирал на Запад и как след това да не гласува за Възраждане?
48
0
 
11
 
! Отговори
До 47 преди 7 часа
Тия простоии от над две години ги четем и се изтъркаха вече
47
12
 
2
 
! Отговори
дедо Груйо преди 7 часа
Искат ми дедовия. Отвличат хората насила, има репортажи. Затова съдят разни ***. Путин не иска да се знае.
46
0
 
17
 
! Отговори
До39 преди 7 часа
Тъжната истина,е че като очевадно се опитвате да си пробутате украинската простотия,ще ставаме все повече и не само в България
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
До дедо ГруйоТова по Дойче Веле ли го чу? Още преди войната социологиско проучване на американска агенция констатира 60% искат да се присъединят към Русия. Кой спечели последните избори когато участваше цяла Украйна? А? Етнически руснак президент и етническа руска партия начело на държавата!!! Свалени с преврат отвън!
44
0
 
6
 
! Отговори
магареспиратор преди 7 часа
То аз не искам и в Еурапата бе дедо Гхуьо. Ти ме вреш в Русия. Теоретично искам да отида там и не искам кракът ми да стъпва в Европа или САЩ. Айде, за САЩ може на разходка, да видя поробеното местно население, ама в Европа какво да гледам, Геювете как се въргалят по улиците?
43
1
 
0
 
! Отговори
Асан Малко Насрала преди 7 часа
Скоро цялата *** ще е малко Нacpaла.
42
0
 
8
 
! Отговори
Ован преди 7 часа
Нямаше село или паланка дето да не е стратегическо
41
0
 
11
 
! Отговори
магареспиратор преди 7 часа
Айде и тоя град утече в канализацията...давай вундервафето, Зеленски!
40
0
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 7 часа
НАТООВЦЕ , ТОРЕЦК Е РУСКИ ГРАД , В ДОНЕЦКА РЕПУБЛИКА , РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ , ЗАПАДНА РУСИЯ !!! ОСВОБОЖДЕНИЕТО МУ ПРЕДСТОИ !!!
39
19
 
1
 
! Отговори
дедо Груйо преди 7 часа
Тъжната истина е, че няма българи русофили. Има cuгaни русофили, има и баш руснаци тука, избягали в ЕС. Споко, когато свърши войната ще ви намерят, ще ви върнат да си пишете от Сибир. Ако въобще има нет там.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
До Анонимен 32 Да. Така е. И сега отказват евакуация и чакат "нашественика".
37
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 7 часа
Русия смила натовската *** в Одеса инструктори и воиници изгарят. Медеини *** несмеят да пишат. Русия потопи кораби на НАТО в Черно море кеф
36
1
 
13
 
! Отговори
Факт преди 7 часа
Руските сили отдавна са в Торецк....
35
21
 
2
 
! Отговори
дедо Груйо преди 7 часа
Интересно, от освободените никой не иска в Русията. Що такой? Русофилите никой не ще да чуе за Русия. Що такой?
34
0
 
20
 
! Отговори
Фед Красивия преди 7 часа
Не контролира 1/5 както ви се иска.А контролира официално 1/3.След Покровски Одеса,на практика тая бивша държава няма за какво да се хване за Икономика...А и аз трудно ще осмисля една държава,която има пристанища от Владивосток до Дунав на Измаил( и тва ще стане руско),как може да влияе на световната търговия.Ама на вас само Зелени розови сънища на Киев ви гонят!!!
33
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
До Анонимен 13 - "За три години до Торецк на 25 километра от границата.Толкоз." -> "Русия, която в момента контролира малко под една пета от украинската територия" - С площ 603 549 km2. тя е втората по площ европейска страна след Русия. Толкоз :))))