Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?

В учебния материал по история - от неолита до Живков и Борисов
21 яну 2018 15:30, Петя Славова
446
Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?
Снимка: bTV

Учениците вече ще учат цялата история на България в X клас – като се започне от неолита и се стигне до Бойко Борисов. Най-големите въпросителни стоят относно начина на преподаване на най-новата ни история – след 9 септември 1944 г. Каква е в момента представата за този период?

В мездренското село Оселна си имат музей на комунизма на открито. На една от фасадите редом с портретите на Ленин и Георги Димитров стоят и тези на първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и цялото му политбюро, а местните си спомнят с носталгия за онова време.

За периода от историята ни, в който България е била Народна република и следва съветския модел, провеждаме импровизиран урок с десетокласници от Средно училище "Иван Вазов" в Мездра. Милица знае, че Тодор Живков е бил начело на държавата 33 години.

"От моите близки съм чувала, че всичко е било по-различно. Вярвало се е в едно и също нещо, всеки е имал права, но не чак толкова", казва тя. Тогава плурализмът е бил непозната дума.

"Тогава паспортите бяха едни зелени, в които ти се биеше печат и ако не отидеш да гласуваш, после ти се търсеше отговорност. Тогава изборите се печелеха предимно от една партия", разказва преподавателят по история Данаил Димитров.

Хубавото на днешните уроци е, че въпросите не са забранени. Диалогът за свободата, миналото и настоящето едва ли ще приключи с учебниците по история.

"Това е част от нашата история, ние не трябва да бягаме от нея. Трябва да се помъчим да я разберем, ако имаме напредничави идеи, да ги доразвием, ако имаме допуснати грешки – да се помъчим повече да не се повтарят", казва Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
както и да го коментират... вижда се ДЕМОГРАФСКИ СРИВ !thank you... на демократите, нямате разлика със стря преди 89 год.
374
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русенско варено, кучешка радост, консерви .... обичайна храна през соца.-------------------Хляб и сол, хляб и лук, качамак, чорба от сол и гореща вода - обичайната храна ПРЕДИ соца.През соца - нова панелка със смешни сметки за ток, вода и парно, преди соца - кирпичена къщурка без ток, водата - с кофи и кобилици от кладенеца, къпане 2 пъти годишно, в коритото, първо - децата, после- възрастните, в една и съща вода, доктор - само ако си на умирачка и имаш пари, за зъболекар да не говорим.
373
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Господ тихо в ъгъгла стой. Невидян и самотен. Патосът с който се карате за идоли е зловещ...Вие сами си усложнявате живота...
372
10
 
6
 
! Отговори
до 381 преди 6 години
Не ти ли е неудобно да лъжеш. Забрави ли опашките за банани, задължителните съботници и бригади, решенията на партагеносе-задължителни за всчки и всичко, приоритета на съветските другари над българите, 20 г. чакане да имаш Лада, забраната да пътуваш освен в Великата и Необятна Съветска Страна......лъжец.
371
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо ДалиТи пък се радваш на луксозен затвор с по-голям двор и затова не разбираш че си в затвор:D
370
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 20-30- години ще говорите същото за сегашния РЕЖИМ-раждаш се, работиш за да купуваш, умираш. Това не е ли режим?Не съм носталгичен пенсионер, просто така стоят нещата. По ми е интересно как учениците ще възприемат факта че сме имали царе като Симеон Велики и стигнали до Тиквоний Велики?Някой ще го обясни ли? (щото аз мога):D
369
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДалиВсе едно да сравняваш затвор със свободен живот и да се радваш, че докато си бил в затвора си бил ежедневно хранен. Само завършен роб може да бъде благодарен за веригите си.
368
6
 
7
 
! Отговори
Анти БКП-ДС преди 6 години
Сегашните десетокласници са родени 2000 г. Мама и тати са горе долу 1980 набор. На *** им е спукана работата!
367
7
 
24
 
! Отговори
Дали преди 6 години
Десетокласниците ще седят с учебник в ръка и ще четат за комунизма в апартамента, купен от баба и дядо през лошия соц за мама или тате, щото сега заплатите на мама и тате едва покриват текущите разходи!П.С. Соцът може да е имал доста минуси, но днес в никакъв случай не живеем по-добре!
366
2
 
3
 
! Отговори
hehe преди 6 години
i kvo 6te komentiratte togava ne sa bili rodeni.. ili 3atova sa naj-udobni i ubeditelni 3a komentar. u4ete i gledajte kakvi sa kriteriite 3a istinnost
365
8
 
16
 
! Отговори
ЯСТРЕБИНЧЕТО преди 6 години
До ИсторикАбе а ЯСТРЕБИНЧЕТАТА И ТЕ ЛИ СА ИЗМИСЛИЦА!!!?????!!!
364
17
 
13
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До Gogo до сатаНАТОВ селото на майка ми през соца имаше 3 ресторантаа, сега са останали само следите от набезите на "братята" и пустеещи къщи.----------------------Обвиняваш ли някого за това или сега са ти малко ресторантите?
363
0
 
3
 
! Отговори
Пърдон преди 6 години
365 пише до 366!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
362
1
 
6
 
! Отговори
Не се научихте преди 6 години
и няма да се научите!! 366 пише до 365??? Абе тук има 30 изтритити коментара бе!!! Това да не ви е ЧАТ???
361
24
 
16
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Както е известно комунистите завземат властта чрез преврат осъществен от малобройна, но вярна парамилитерна русофилска шайка с помоща на съветската окупационна армия и обявяват диктатура на пролетариата, което по същество е чист фашизъм и което е първата голяма лъжа, че самите комунисти са жертва на фашизъм !Затова не случайно историците твърдят, че преди Комунизма друг Фашизъм не е имало !
360
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безброй са престъпленията на комунизма и трябва да се изучават непрестанно от 1 до 12-ти клас. Който се опитва да забрави позорните страници от историята си е обречен да му се случат отново. Затова трябва да се учат престъленията на тоталитарния режим. Помня, материалната и духовна мизерия беше пълна + пълно подчинение на чужда държава.
359
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не вярвамФашизъм в България не е имало до 1944 г. След това го има за около 45 год.
358
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали ще пише в какво имение живее синчето на Цецка Цачева в Америка, въобще всичките дечица на власт имащите в днешни дни. Историята никога не е била сред любимите ми предмети защото е пропита с лъжа и нагаждане. Напълно ненужно пълнене главите на подрастващите с минало което преработено през призмата на някого си.
357
18
 
16
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Коминистическия строй за завзелите властта с помощта на окупационната съветска армия русофили в България беше само подходящ трамплин за последвалото по-късно от самите тях предложение за сливане с големия брат - Съветския съюз !В това се състои и най-голямото престъпление на коминистческия режим, което няма аналог в Българската История и което остава непростимо за вечни времена !
356
11
 
19
 
! Отговори
Не вярвам преди 6 години
Ще коментират ли фашизма и жертвите му?