Обучителните платформи и AI ще отключат силата на учителя

Така ще се развие т.нар. функционална грамотност
20 юни 2024 19:00, Анисия Иванова
20
Обучителните платформи и AI ще отключат силата на учителя
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В бъдеще с помощта на образователните платформи, които представят съдържание, съчетани с AI, хем на учениците ще им е много по-интересно, хем учителят ще дава истинската си стойност. Това ще е тенденцията в световен мащаб, за да може на учителя да му се отключи силата. Защото в момента голяма част от работата му е да се занимава с административни неща. Това каза Дарин Маджаров, създател на "Уча.се", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Има два фактора, но и двата е важно да се случат, за да има успех образователната система. Едното е какво ще се случи със семействата, какво ще е възпитанието вкъщи - с каква нагласа ще отива детето на училище, дали за него това е правилният път за развитие - да бъде успешен в училище или вкъщи са му казали: "ако ти пишат двойка само ми се обади, аз ще се разправям". Това е единият фактор и той е изключително важен, защото ако е налице тотално неуважение към цялата система, учителят има нулев шанс да успее.

Второто е държавата каква политика има. В световен мащаб се върви в следната посока - вместо учителят да разказва всеки път едни и същи неща и определения, тези неща могат да се научат от платформи плюс AI много ефективно. Доказано е вече, че с такива платформи децата се учат много добре. А когато се отиде вече в училище, да се правят практични неща - влизат децата в класната стая и вместо домашно са гледали новия урок и са се упражнявали вкъщи, а учителят не застава пред тях, за да разказва едно и също определение за хиляден път, а веднага прави проект - дава им нещо в ръцете, разделя ги на групи, правят нещо. Така ще се развие т.нар. функционална грамотност, обясни Маджаров.

"Така хем на учениците ще им е много по-интересно, хем това са уменията, които ще им помогнат да се развиват в живота, хем учителят ще дава истинската си стойност. Това ще е тенденцията в световен мащаб и такъв тип платформи с представяне на съдържание, съчетано с AI, ще бъдат в основата на бъдещото образование, за да може на учителя да му се отключи силата. Защото в момента голяма част от работата му е да се занимава с административни неща".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Образование
Вижте теста и отговорите от НВО по БЕЛ за VІІ клас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 6 дни
А за отключване силата на родителя какви AI платформи ще се ползват ,щото домашното възпитание вече е приравнено с уличното ?! И когато то се пренесе и в училище ,учителя с фуния да му налива знания на маминото детенце , провалът е предизвестен. Както и се получава на практика в училищата в 99 % от случаите.
18
0
 
4
 
! Отговори
Яааа преди 6 дни
Да се чуди човек откъде се пръкват тези педагогически неграмотници ,които не са влизали в клас , а учат другите на методика!Значи,ще си научат урока у дома от компютъра, а в клас ще се занимават интересно с разни задачи групово-при което един от групата ще ги решава , а другите ще преписват и после на всички отличен!?Иновации на глупации!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
.... при липса на естествен интелект се прилага ИИ
16
0
 
3
 
! Отговори
IQ 60 преди 6 дни
От толкова много учене и умни технологии накрая ще останат 98% некадърници и бавно развиващи се. Много ми е интересно кой ще работи след 20 години ако продължаваме така? Ми то и сега вече няма кой да работи. Кой ще произвежда? Кой ще строи? Кой ще решава проблемите? Кой ще лекува хората? Ми то както е тръгнало извън София в малките градове и сега вече не можеш да намериш кадърни майстори за нищо. Няма кой да ти оправи колата, няма кой да ти залепи едни плочки в банята като хората. Всичко е леш.
15
0
 
1
 
! Отговори
ъхъ преди 6 дни
така са я отключили, че "абитюрентити" не могат да напишат безгрешно името си на собствения си език.
14
0
 
2
 
! Отговори
Хур преди 6 дни
Сз като ги гледам колко е учмно АИ, най-много зубърите да станат още по-глупави, но и още по-пръщящи от натрупани, пардон назубрени уроци.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Начи дося сички за жиляди години одили на училище са функционално неграмотни и вече кат се включи Ай-ай сички автоматично стават функционално грамотни.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Мързеливия, но лукав учител никой не може да отключи силата му.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
По-добре чувал протеин и една палка. И после учениците без дисциплина да му мислят!
10
1
 
2
 
! Отговори
Съсел акаДенк0ФФ: преди 6 дни
"Нека силата на учителя ми Беефффски се отключи в мен!" :) :) :)
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Дрън-дрън, та пляс!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Комбайните замениха селяните със сърповете по нивите. АИ ще замени гражданите по офисите.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Всички ползваме Майкрософт. Ще има един Електронен учител, сертифициран и без бъгове. Учениците ще имат избор на опции - жена, мъж, жендер, да избират от менюто възраст и раса на електронния учител. Иконата на учителя ще се появява на екран, а после и като робот, когато технологията узрее. Операторът на електронния учител ще се грижи за смяната на дрехите на електронния учител.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Електронен учител ще се въведе. Той ще бъде на нивото на най-добрите учители по света и у нас и ще има еднакъв достъп на учениците до най-доброто. Учителите стават излишни и ще се въведе оператор на Електронен учител.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Човекът става излишен. АИ да учи човека е безсмислено.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сложете им и по един чип в главата, така съвсем ще задобреят.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
също така, учители технически няма от десетилетия, има ПРЕПОДАВАТЕЛИ
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
хаха силата на учителя сигурно се състои в това да се превърне от почти тотално ненужен в тотално ненужен индивид
1
9
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 6 дни
В Испания на всеки две години учителите държат изпит. Ако не го издържат им прекъсват учителските права. В България вземаш кетап за учител и след туй 40 години никой не те бара. Над тебе само Господ! Затова образованието е пародия.