Вижте теста и отговорите от НВО по БЕЛ за VІІ клас

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли
19 юни 2024 14:55, Елка Василева
8
Вижте теста и отговорите от НВО по БЕЛ за VІІ клас
Снимка: архив, БГНЕС

"Селянката се окахъри, да имаше криле, щеше да го вземе и да хвръкне с него" - по този цитат от разказа "Една българка" на Иван Вазов разсъждаваха седмокласниците днес на 25-ия въпрос от изпита за националното външно оценяване по български език и литература. От тях се изискваше с три-четири изречения да напишат какво внушават думите от пета глава на творбата, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Във втория модул на изпита седмокласниците трябваше да направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач на разказа "Изборът" на Кристин Димитрова, съобщиха по-рано за БТА ученици, които излязоха от изпита от столични училища. Текстът е създаден специално за националното външно оценяване.

Тестът и верните отговори към него може да се видят тук.

Очакваше се 59 424 седмокласници да се явят днес на националното външно оценяване по български език и литература.

При изтеглянето тази сутрин на вариант 1 за изпита служебният заместник-министър на образованието и науката Емилия Лазарова пожелава успех и спокойствие на учениците и на техните родители. "Организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се състои в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути и тя става общо 75 минути. Седмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помислят върху отговорите, които дават. Днес е неучебен ден, така че явяващите се имат осигурено спокойствие в училищата", обясни Лазарова.

Тя отбеляза, че "националното външно оценяване в седми клас участва като елемент в балообразуването за прием в следващо учебно заведение от осми клас".

Това е и първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина. "В седемдневен срок родителите подават заявления със съответните документи в Регионалните управления на образованието (РУО). В рамките на два дни РУО трябва да изпратят информация в МОН. Тогава със заповед на министъра на образованието и науката ще бъде определена дата за изпита до 10 август, каза заместник-министър Емилия Лазарова.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.

На 21 юни ще се състои националното външно оценяване по математика в края на седми клас, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: изпитНВОБЕЛVІІ клас
Още от Образование
Седмокласниците писаха преразказ по "Изборът" на Кристин Димитрова
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 1 седмица
***. Научил пет думи от Гугъл и ги върти. Произлизам от семейството на най-богатата фамилия на Балканите. Ние редим кабинети и парламенти, ние избираме съдии и прокурори, ние можем да направим така, че цяло семейство да изчезне и никой, никога да не го търси.
7
3
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 1 седмица
Евала, всезнайко. И ние сме предприемачи и инвеститори. Основно П2П, криптовалути, имоти. Офис? Такова нещо не съм чувал и виждал от 10 години. Работа? Разбира се, че ще работя за клиентите си. Те са моите шефове. Фрийланс. Движим доста Б2Б и Б2Ц проекти. Редом със жена ми. Служители? За нас работят около 180 души. Мерси, хубав ден. Един съвет от мен- лидерът работи. Ти не си сред лидерите.
6
1
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 1 седмица
Браво, отличници. И аз изпращам офиса да работи от където си поиска. Те работят, за да има за мен. Аз не работя, разбира се. Има много по-важни неща в живота, отколкото да си губя времето с работа. Има кой да работи. Затова съм инвеститор и предприемач. Хората работят за мен откъде си поискат.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
който сади българчета ще жъне мутри :)))
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-елементарна писменка не бяхме виждали отдавна със жена ми. Очакваме 6.00. Големият син вече го постигна, сега е ред на малкия. Само губят времето на децата и създават стрес с тези елементарни задачки-закачки. Вместо да сме на морето и да работим от там, а децата да спортуват и да си карат кефа, ние се занимаваме с матури... Самосъзнанието да се учи е важно. Нямат ли го децата ви става зле.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като отворих файла реших, че са объркали документа и са сложили нещо от МВР. Що за глупости. Горките деца. Жал ми става. По мало умен и неграмотен изпит не може да съществува. Тези в МОН трябва да се линчуват и обесят на площада. Всеки седмокласник да получи +1 единица върху отценката за всеки удар с пръчка нанесен по министъра.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
шефь не пита бг литература, а колко кашона можеш да наредиш за 24 часа без почивка и заплата :)))
1
5
 
3
 
! Отговори
ЕйЧар лидер преди 1 седмица
Работата в Макдоналдс има огромни предимства и предлага реални възможности за професионално и лично израстване. Стремим се да бъдем най-добрата верига за бързо обслужване в света и знаем, че това е възможно, когато се грижим добре за нашите служители