700 учени от БАН ги чака пенсия... Ще останат ли учени у нас?

Те искат труда им да е вързан със средната заплата
11 юни 2019 15:25,
271

След дни Българската академия на науките ще отбележи 150-годишния си юбилей с 2 700 учени на щат. След няколко години обаче академията ще изпита сериозен недостиг на кадри, защото 700 учени ще се пенсионират.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски алармира, че не се появяват нови млади техни колеги, които да ги заместят. По думите му в научната институция се опитват да правят възможното да ги привличат, но също трябва да се мисли и как да ги задържат.

Още по темата
"Миналата година беше първата, за която имахме по-голям бюджет от 2009 година. Младите като погледнат какво ще е тяхното бъдеще в БАН или в някое друго висше училище, са обезкуражени основно от заплащането. Или отиват към бизнеса след това, или към някоя чужда държава", посочи акад. Ревалски пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на БАН поясни, че от Академията се опитват да задържат младите учени чрез насърчаване с програми, но по думите му те искат перспектива за развитие.

Той обясни, че базовата заплата за професор в академията е 950 лева, към тях се добавят за доктор на науките и такива за прослужено време, а за асистент - 630лв.

"Ние предлагаме заплащането на труда на учения да бъде обвързано със средната заплата. Предложили сме една схема на Министерския съвет и очакваме да влезем в диалог във връзка с подписаното споразумение между Академията и правителството. Именно да се направи класификатор, който стъпва на база на средната работна заплата в страната", каза акад. Юлиан Ревалски.

Той се аргументира с това, че финансирането на БАН е обвързано с резултати, но сега 40% от приходите на Академията идват от различни проекти, по които работят учените.

Акад. Юлиан Ревалски посочи, че науката трябва да е приоритет по подобие на образованието, защото те вървят заедно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До В белите държави Точно в Германия - професора не можеш да го пипнеш до гроб..
67
1
 
6
 
! Отговори
В белите държави преди 5 години
повечето от специалистите, които претендират, че са учени, наистина биват наемани само по конкретни проекти. Изчерпа ли се работата по проекта, онзи, който е наел учените, повече няма ангажименти към тях.Затова всеки си прави сметката дали ще си осигурява редовна заплата като университетски преподавател или като някакъв друг вид служителМного малко държави си позволяват да поддържат малък брой институции, в които работят супер квалифицирани учени на щат и се занимават със стратегически проекти
66
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 65 Предателя най-мрази своя народ
65
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България учени не е имало никога освен преименуване на такива с открития и лаври тип "фишек". Българските открития в името на български откриватели/учени са направени единствено извън границите на България! Винаги ми е било смешно като каже някой че боба е българското ни "национално" ястие. Е добре че бяха скандинавските, англо-саксонските и португалските пътешественици че да ни го донесат на тепсия, защото българина в мнозинството е бил винаги тесногръд, задръстен и назадничав - до днес.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро няма да има преподаватели в Университетите - на телефоните дават да говориш английски дават повече пари от заплата на професор..
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не със злоба и завис , мислете с главите си.. През комунизма всеки студент мечтаеше да стане учен , аспирант .. Сега избивате комплекси .. Учени само Физици , биолози , математици , химици .. Колко човека завършват физическия факултет , всяка няма мераклии да запълнят държавната поръчка ..Учени икономисти и философи не са нужни на никой.. Който е велик икономист да си търси работа в Банка.
62
3
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 60 преди 5 години
На чуждестранния учен ще платиш, след като си го наел да изпълни някоя задача. Иска се само договорът да е стабилен.На сегашната БАН и на учЕните в нея плащаш грешни пари всеки месец, като една значителна част от тях наистина не вършат нищо, а дремят на заплати или уплътняват времето си, обикаляйки страната, за да четат едни и същи лекции в 10-ина университета. Повечето от тези учебни заведения не дават добра подготовка.По-добре и на нашите да плащаме на парче, за конкретна задача.
61
0
 
11
 
! Отговори
до попа преди 5 години
проверете акад. Попчев бе, този човек печели по 10000лв заплата а едвам мърда, та той е зомби...масово е такова, само титлите им печелят пари нищо не правят!!
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата и обществото все ще плаща на някой , като няма български учени и БАН , ще плаща на чужденци..
59
5
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
"Той обясни, че базовата заплата за професор в академията е 950 лева, към тях се добавят за доктор на науките и такива за прослужено време". --- демек заплатата излиза около 2000 лева. Ми не е лошо за 2 дена "работа".Прочее простотията "прослужено време" трябва да се премахне.
58
0
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Нема лошо, че от тия повечето са уйчени.
57
1
 
8
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
IT сектора плаща 4000 чисто , всеки инженер , физик , математик може да стане и програмист.. а IT сектора не е само програмиране има и математици и хардуер.. И се пита в загадката кой луд ходи в БАН .. 3 години докторант по 600лв.Държавата ще се наложи да плаща на чужденци и тогава обществото ще види кон боб яде ли..
56
0
 
4
 
! Отговори
британски учени преди 5 години
не трябва учени у нас . има китайски,руски и американски (също руски,китайски и индийски учени със хамерикански паспорти).
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52Съгласен съм с теб, но ако става въпрос за истински учен. Това, което сега се кичи с научни титли и заема научни длъжности там, е поне 80% не само ненужна, но и вредна мърда, която вегетира на заплата и пречи на кадърните да правят научна кариера. Тоест, и в БАН е както навсякъде другаде в милата ни, бедна Родина.С риск да ме напсуват и едните, и другите, казвам, че БАН трябва да оцелее, но едва след като се изрине мърдата. Само че не знам как би могло да стане това.
54
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 5 години
В НСА и АМВР се прави сериозна наука - НСА изследва влиянието на алкохолната подготовка в спорта, има и съвместен проект с Турция за изследване на мазните борби, АМВР изследва разпределението на температурата при пожар, газовия състав, горимостта на материалите, нивелирането на пожарникарската стълба и т.н.
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се затвори, а функциите да се изпълняват от университетите Хем пестил пари от ненужна и тромава структура, хем развиваш университетите Както е нормално
52
8
 
7
 
! Отговори
До Човек преди 5 години
Човеко, мъчно ми стана за теб, след като прочетох коментара ти. Давали били 60 % от научната продукция в страната!Пропускаш нещо много важно - те сами си определят какво било научна продукция. Ама дали наистина е такава?Преписвачеството, публикуването на едно и също нещо под формата на десетина интерпретации, отчитането на емпиричен материал, натрупан от студенти или от научно-помощния персонал - това представлява над 90% от онова, което "учЕните" от БАН отчитат като своя научна продукция.
51
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатата на професор в БАН трябва да е не 950 лева, а 9500 лева, ако искаме България да я има.
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За масовият 80-процентник, тези учени в БАН щом не копаят с лопата, значи нищо не правят.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че в БАН работеха много способни учени, но това БЕШЕ! С демокрацията там нещата се изродиха. И сега имаме млади учени, но те няма да се върнат тук, защото никой не ги иска! Заплащането е допълнителна причина.