Българска платформа може да сложи край на преписването в клас

Ако има опит за преписване, тестът автоматично се предава
4 яну 2023 21:26, Анисия Иванова
21
Българска платформа може да сложи край на преписването в клас
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската платформата СмартТест пести на учителите време за създаване и проверка на тестове, като им позволява да се съсредоточат върху преподаването. Алгоритъмът може да предложи различни варианти на тест, дори за всеки един ученик, и да помогне за анализите, изисквани от Министерството на образованието и науката. Това каза Александър Попов, основател на СмартТест, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

СмартТест работи с 53 училища в България при постоянно растящ интерес, като е имало определен бум по време на пандемията. Един положителен ефект, за който са споделили доволни учители при обратна връзка, е бил изключителен спад на преписването.

"Много лесно учениците могат да получат различен вариант на подредба на теста или различни въпроси на теста", обясни Попов. "Могат да виждат само един въпрос на страница, без право да се връщат назад. Учителят може да задава колко минути и секунди може да се прекара на всеки един въпрос. От скоро имаме съвсем стриктен режим - когато ученик започне да решава тест, ако опита да отвори друг прозорец - за да потърси информация или да препише - платформата го предупреждава, че ако го направи още един път, тестът ще бъде автоматично предаден. Това много се харесва на учителите в сравнение с другите платформи."

Според Попов спадът в преписването дава по-добра обратна връзка от оценката на учителите и може да действа мотивиращо на учениците да получават реални резултати и да изградят навици да учат и разчитат на себе си.

Развитието на платформата е чрез изцяло лични инвестиции, като за момента фондовете са скептично настроени, тъй като смятат, че образователният пазар е наситен. Това е така в дигитализацията на съдържанието и в управлението на училищата, но СмартТест има своята ниша, смята Попов.

Системата е възможно да допусне грешки при генерирането на въпроси от учителите или да бъде прекомерно стриктна с оценките, но това може да бъде коригирано от учителите. Докато проверяването е автоматично, то става по предварително зададена от учителите скала за оценяване.

Една от целите на СмартТест е в бъдеще да започне сама да генерира съдържание от официалните програми на МОН - за момента това се прави от учителите - и да включва всички предмети и теми за всички класове. За момента платформата е само на български, но възнамерява да опита да навлезе на чужди пазари. Първо идеята е да се  преведе на английски, защото там вероятно ще има най-голям интерес.

От края на 2022 г. е възможно СмартТест да се използва заедно с една от най-използваните платформи Google Classroom, което ще улесни внедряването ѝ и употребата ѝ от учителите, добави Попов.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, стига с това преписване! На Запад учениците при тестове и изпити могат да обсъждат, да се консултират със съученика, с когото са на 1 чин. А в Бг се закачили куките за учениците и затворнически правила ще въвеждат.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гламаво и неуки дечица - силна и мощна полиция.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Достатъчно е да не се копират тестове от нета и в училище да има заглушаване на интернет. Сега масово седящи отзад не знаят и за 2, но при ленив даскал, ползващ готови тестове просто се пуска търсачката с телефона и се преписва. От там и кухи шестица на хора, които идея си нямат от материята.
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се въведе и следене на поглед и при по-голямо отклонение от даден ъгъл - тестът също да се предава. Инак нищо не правим заради съседно устройство.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
якой иска децата да станат роботи - само да запаметяват разни глупости и да не мислят. И бездруго тестовия начин на изпитване в голяма степен изключва мисловния процес, а сега и тази безподобна глупост искат да прокарат.
10
2
 
13
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
Как тест би оценил есе? То не, че посредсвените ни даскаля са много в час, но как софтуера би оценил есе? Ще ми мери "ямб-а"? Или "хайку-то"? Ами ако направя конломерация?
9
3
 
22
 
! Отговори
Ученик преди 1 година
И защо да не преписвам? Напълно сериозен съм. Имам в крайна сметка ограничен потенциал от неврони, съответно памет. За чий ми е да помня тангенси, синуси и косинуси, като интересите ми са в съвсем друга област? Ама аз и таблицата за умножение не знам. И не е шега. Но знам как да ползвам калкулатора на телефона. Но пък пиша текстове. И то така, че изкарвам повече пари от баща ми.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"От скоро имаме съвсем стриктен режим - когато ученик започне да решава тест, ако опита да отвори друг прозорец - за да потърси информация или да препише - платформата го предупреждава, че ако го направи още един път, тестът ще бъде автоматично предаден." - Вече пиша Chrome приствката да го игнорира това ;)
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Даскал. То тука, което и да видиш е или реклама или пропаганда или и двете. Друго няма.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно от най-безмозъчните решения в образованието - тест.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе да. Да пробват пак. По-добре да отидат за малко като консултанти в някое училище, желателно в провинцията или с повече представители на малцинствата. След това ще видим какво ще предложат (версия 2, 3 и т.н.).
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разработчиците май не знаят, че много ученици имат по две устройства.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нищо иновативно в тази платформа. Това са неща които съществуват от много години. Явно някой иска да "усвоява" пари
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи е обратното. българите освен в престъпления друго не ги бива
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво означава - Преписването в час ??? Тез хора кога ще разберат че не е нужен по голям натиск над народа а над тия които усвояват парите на народа . Защо са толкова големи изискванията за информация която не е нужна в живота на тези хора а после заплатите малки . Големи изисквания срещу все по малки заплати заради инфлация която отива за хрантутници . То поне да е някаква важна информация .