Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка

Протестът започва на 20 май пред Министерството на финансите
15 май 2024 10:51, Петър Бойчев
242
Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка
Снимка БНТ

Търпението на академичната общност от университетите се изчерпва. За една търпелива общност това означава, че тя е на предела на търпението си. Възнагражденията в сектора на висшето образование не са мръднали от години.

Това заяви пред БНТ председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова за протеста на преподавателите от ВУЗ-овете. Според нея е недопустимо магистри да получават възнаграждения, колкото хигиенисти. Темелкова настоя за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища от 180% от средната брутна заплата за страната.

Управляващите и политиците ни доведоха в хипотези, които без да искахме, предсказвахме във времето - в момента има пари за отпадане на държавните такси, но няма пари за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища, разочарована е Темелкова. Според нея няма как да има качество, когато държавата е абдикирала от отговорността си за университетите.

Темелкова се надява на разбиране от изпълнителната власт, който да продължи занапред и да се обърне внимание на академичната общност. Ефективните протестни действия ще са на 20 май (понеделник) пред Министерството на финансите.

"Те са виновни за бавенето на увеличението на нашите заплати. Средното възнаграждение в сферата е различно, но средно е от 1750 до 4 150 лв. в медицинските университети, които са най-добре финансово“, каза Илия Добрев в ефира на Нова телевизия.

Друг университетски преподавател заяви, че заплатите им не са повишавани от години. "Повишение трябва да има и за непреподавателския състав, тъй като те също са съпричастни към учебния процес", смятат те.

"Изтощени сме. Изпълняваме всичките си изисквания, но държавата не изпълнява обещанията си. Министерствата са ни превърнали в спринтьори в маратон", каза друг преподавател. Те са категорични, че протестите няма да спрат.

"Ако се наложи ще продължим със стачните ни действия. Ще блокираме пътища, ще спрем обучението на студентите. Студентите също ни подкрепят", заканиха се преподавателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кирката Асан и Денку уж завършили на запат Харвари Оксфори и тн, канатки зимали а идат тука да краднат от бг държава, че и нагли само за тех депутацки заплати.
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До МЛАДЕЖ По твойта логика никой нема да остане професор. Ако правилата са невъзможни никой нема да успее. Сички гледаме луната ама никой не може да иде та,
130
2
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 3 месеца
Добре де, ама защо чакаха да дойде служебно правителство, за да искат това? То на кого да угоди по-напред, а и не е негова работа да раздава увеличени заплати.
129
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колелото на историята се върти, днес да те е срам да кажеш , че си професор и даже завиждаш на чистачките.
128
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всяка професия в света днес може да се работи с 8 клас.Повярвайте - ВСЯКА.Тия професори ми мязат на ония дето в 19 век чупели преданите станове, защото заради тях нямало работа.Самата наука достигна своя предел.Тя се изля като река в океана на технологиите и сега много наивници като тия се давят в него.Науката днес е в края си и толкова осложнена , че тя е загубила смисъла си щом е измислен ИИ.
127
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сичко е внос и трябва да ги закрият. Даже децата учат в чужбините. Кой е останал и той бега на запат.
126
3
 
12
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 3 месеца
Няма спор,че не може един професор да взима 2000 лв.Но като стане професор-иска ли някой от него нещо в следващите години?Тук е проблемът.Стане професор и както някои лекари не помръдва на мм.в своето развитие.Трябва да има много строги правила не само във вузовете,но и в институциите,за да има наистина учени хора и специаласти.България за съжаление е една територия.Няма общоприети категории за добро,зло,знание,умение и пр.Д-ва пълна с калинки няма бъдеще.
125
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като не ви харесва Денков, сложете си ерудити като Боко, Слави, Годжи и т.н.
124
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да бегат. Подават оставки и напускат. ВУС се закрива и без това нема население и държавата се закрива с по 1 милион след ЕС. ИТ нали дават заплати или май и те не дават.
123
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За балонеса не ти трябва висше.
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всъщност в 21 век точно професорите ще поичезват постепенно като титли и професии.Човека по долу онясни защо 21 век ще е века на правещите.Там е хляба, а с учене си безработен.Факт.Още от 90те започна тази тенденция в света.Трябва масово друго:закриване на специалности, факултети и университети.
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Про пазарна икономика е така. Къде нема работна ръка скача. Овчаре ще стигнат 20 бона заплата. Или професорете не искат пазарна или искат да краднат или не знаят и те какво искат.
120
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всяко "игнатовче" влачи заплата от поне 3 менте университета и филиали. Разкрийте доходите им.
119
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Виждайки и чувайки академика денков се досещаме какви са и професорите! При пет милиона население повече от 50 БУЗ е просто безумие за изпосталялата ни държавица!
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе кой уважава професори дето са известни на хората само с факта, че са роднина на някой важен, но не и с нещо в научната сфера?
117
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много моля да се издаде азбучник или каталог на броя на професорите у нас. И за тази титла искат да им се заплаща. Титла професор се дава на човек който наистина знае много и има рационален и аналитичен ум. Затова много моля да се публикува в държавен вестник колко са професорите в България и какъв е приносът им в общото благо на държавата.
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наглите чистачи и касиери много пари почнаха да взимат. Професорите гледат в чуждото канче и завиждат. Ще намалим парите на чистачите и касиерите, за да не дразним професорите. Те искат, като отидат в лидъла, да имат самочувствие и да гледат на чистачите и касиерите отвисоко. Къде отиват бакчаторите на труда? Такава наглост е нетърпима. Работническата класа трябва да е бедна, за да се чувстват професорите богати.
115
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много професор много доктор много министар и дупетат. Чистачки и овчар нема.
114
1
 
7
 
! Отговори
без упойка преди 3 месеца
Когато професорите вземат метлите и парцалите и започнат да си почистват, тогава ще осъзнаят колко навни са били.Същото и в болниците.Професори лекари не могат да сложат една игла, камо ли друго, което върщи сестрата или хегиенистката.Всичко е на гърба на сестрите.Така е устроено нашето общество:учи да не работиш.После защо нямало просперитет.Никой не уважава, а достигнахме до това професори за завиждат на чистачките.А те не са виновни, че им чистят.Професори по празнодумие!
113
0
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Уважавам хората, които са инвестирали в образованието и в ума си, да се развиват. Но за съжаление в България професорите са повече от чистачките. Нормално е по дефицитния работен кадър да взима повече :)))