Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка

Протестът започва на 20 май пред Министерството на финансите
15 май 2024 10:51, Петър Бойчев
242
Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка
Снимка БНТ

Търпението на академичната общност от университетите се изчерпва. За една търпелива общност това означава, че тя е на предела на търпението си. Възнагражденията в сектора на висшето образование не са мръднали от години.

Това заяви пред БНТ председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова за протеста на преподавателите от ВУЗ-овете. Според нея е недопустимо магистри да получават възнаграждения, колкото хигиенисти. Темелкова настоя за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища от 180% от средната брутна заплата за страната.

Управляващите и политиците ни доведоха в хипотези, които без да искахме, предсказвахме във времето - в момента има пари за отпадане на държавните такси, но няма пари за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища, разочарована е Темелкова. Според нея няма как да има качество, когато държавата е абдикирала от отговорността си за университетите.

Темелкова се надява на разбиране от изпълнителната власт, който да продължи занапред и да се обърне внимание на академичната общност. Ефективните протестни действия ще са на 20 май (понеделник) пред Министерството на финансите.

"Те са виновни за бавенето на увеличението на нашите заплати. Средното възнаграждение в сферата е различно, но средно е от 1750 до 4 150 лв. в медицинските университети, които са най-добре финансово“, каза Илия Добрев в ефира на Нова телевизия.

Друг университетски преподавател заяви, че заплатите им не са повишавани от години. "Повишение трябва да има и за непреподавателския състав, тъй като те също са съпричастни към учебния процес", смятат те.

"Изтощени сме. Изпълняваме всичките си изисквания, но държавата не изпълнява обещанията си. Министерствата са ни превърнали в спринтьори в маратон", каза друг преподавател. Те са категорични, че протестите няма да спрат.

"Ако се наложи ще продължим със стачните ни действия. Ще блокираме пътища, ще спрем обучението на студентите. Студентите също ни подкрепят", заканиха се преподавателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
4
 
9
 
! Отговори
Академиче Мрънколай преди 3 месеца
Таз Темелкова е една посредствена *** женица...Та тя няма нито една статия в SCOPUS нито едно цитиране!?!? Резилллл
151
2
 
10
 
! Отговори
Кеф, кеф, кеф преди 3 месеца
Трифонов стана ли професор по музика?
150
1
 
6
 
! Отговори
Кмет преди 3 месеца
Без протести тези уж учени хора нищо няма да направят.Ама са бъзльовци и зависими партийни некадърници без чест и достойнство.В Белград професори водят протестите и известни артисти.С извинение за тук там останали честни и почтенни
149
9
 
3
 
! Отговори
Професор преди 3 месеца
Много сме малко и със смешни заплати за безценния продукт, който даваме!
148
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
закривай и без това и държава се закрива
147
0
 
8
 
! Отговори
Противоречие преди 3 месеца
През ДЕКЕМВРИ 2023 Е ГЛАСУВАН ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ на БГ ЗА ЦЯЛАТА 2024 Г.Там тези 150 милиона за увеличение на заплатите ДОПЪЛНИТЕЛНО НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ!! Идват изборите ( 6- ти поред) и нашите политикани от ГЕРБ и ДПС се сетиха в последните му дни на 49 парламент да пробутат поправката в ЗВО с нормата от 180 % над средната заплата в БГ- толкоз да била и на доцентчета и професор чета, които *** по цял ден!? Еее де е Киро на Кирия,где е той?!? Пари НЕМАААА ВСИЧКО СЕ КРАДЕЕЕЕЕ02
146
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не учете повече от 10 клас, даже това е много.Ако имате деца накрайте ги да се освободят от матрицата на т нар образование и наука.Повече природа и пълноценен живот.Днешната цивилизация е тотално осложнена и болна от това.Виждате раковите образование като ***, пластични херургии, медии.Това е зло , което показва, че сме в края на цивилизацията.Ще се почне отначало отново.
145
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Качественото образование е много скъпо. Тука бг чорбажия дава за имоти 1 милиона $ но за ВУС не иска. Получава буклок накрая за толко пара толко.
144
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С ИИ навлизаме в постчовешкия свят, където и човека ще се промени.Ще имаме пост човеци и ново общество, ако изобщо може да се нарече така.Пост хомо сапинс.Какви професори, какви магистри...Тия още са си в социализма.
143
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пенсионират ги на 40 по една пенсия 500 лева и се решава проблема. И без това ше има яки съкрашения заради ИИ.
142
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То заплаткатае в резултат на продукта , а разправят , че образованието е много кофти продукт по настоящем . Не се плаща да се работи , а се плаща за свършена работа и качеството на произведеното ."Колко ще ми плащаш за да ти работя " отговаря за манталитет на чистачка .
141
4
 
11
 
! Отговори
до преди 3 месеца
Е те нали самите професори допуснаха мутрите в университетите, че и магистри и доктори ги правят, хонорис и тн.Никой не ви е крив, когато ядохте кюфтета не ревахте, а сега ревете!
140
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИТ даваха заплати но ИИ ги съкращава и там спада и съкрашения. ИИ прави и професори излишни.
139
14
 
3
 
! Отговори
Винету преди 3 месеца
До 141. Ей, така и не се научихте, че Борисов не е бил министър-председател 13 години, а по-малко от 10. И за твое сведение е доктор на науките, бил е главен секретар на МВР, два пъти кмет на столицата и три пъти премиер. Колко българи са постигнали това? А ти бе, оххлюв невзрачен, ти какво си постигнал в жалкия си живот?
138
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Извод:не си губете времето с учене, озобено с магистратури , докторантури и глупости.Работете здраво, другото ще си дойде само.
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като идеш в БАН само фирми и работат и часни уроци и с неколко фирми а точат и държавата.
136
4
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 месеца
Ами че те футболистите взимат много повече от професорите, макар да са едно прости ритнитопковци. Така че, образованието и титлите не са достатъчен критерий за размера на заплатата. Затова и хигиенистите ще взимат повече.
135
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Професорите го играят на аристокрация.Така са гледали на работещите аристократите и са им завиждали ако се доближат малко по -стандарт до тях.Уви, революцията на технологиите помете и тази аристокрация търтеи!
134
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С капацитет на чистачка може , но със заплата не може , академичето Сапунчев се уреди с министерска заплатка , така се прави , макар и за щастие за кратко .
133
3
 
10
 
! Отговори
Статистик преди 3 месеца
Въобще не им съчувствам. Университети във всяко село. Качество без коментар.