Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка

Протестът започва на 20 май пред Министерството на финансите
15 май 2024 10:51, Петър Бойчев
242
Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка
Снимка БНТ

Търпението на академичната общност от университетите се изчерпва. За една търпелива общност това означава, че тя е на предела на търпението си. Възнагражденията в сектора на висшето образование не са мръднали от години.

Това заяви пред БНТ председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова за протеста на преподавателите от ВУЗ-овете. Според нея е недопустимо магистри да получават възнаграждения, колкото хигиенисти. Темелкова настоя за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища от 180% от средната брутна заплата за страната.

Управляващите и политиците ни доведоха в хипотези, които без да искахме, предсказвахме във времето - в момента има пари за отпадане на държавните такси, но няма пари за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища, разочарована е Темелкова. Според нея няма как да има качество, когато държавата е абдикирала от отговорността си за университетите.

Темелкова се надява на разбиране от изпълнителната власт, който да продължи занапред и да се обърне внимание на академичната общност. Ефективните протестни действия ще са на 20 май (понеделник) пред Министерството на финансите.

"Те са виновни за бавенето на увеличението на нашите заплати. Средното възнаграждение в сферата е различно, но средно е от 1750 до 4 150 лв. в медицинските университети, които са най-добре финансово“, каза Илия Добрев в ефира на Нова телевизия.

Друг университетски преподавател заяви, че заплатите им не са повишавани от години. "Повишение трябва да има и за непреподавателския състав, тъй като те също са съпричастни към учебния процес", смятат те.

"Изтощени сме. Изпълняваме всичките си изисквания, но държавата не изпълнява обещанията си. Министерствата са ни превърнали в спринтьори в маратон", каза друг преподавател. Те са категорични, че протестите няма да спрат.

"Ако се наложи ще продължим със стачните ни действия. Ще блокираме пътища, ще спрем обучението на студентите. Студентите също ни подкрепят", заканиха се преподавателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искат да кажат, че да чистиш непременно е човек без образование ли? Наглост! Колко жени със образование са принудени поради хиляди причини да имат доходи от чистене на къщи , офиси, грижи за деца и др. И като си професор да не си Бог?Наглостта винаги е граничела със глупостта ! Така че , като не й достигат парите, хващат втора работа дори и да чистиш! Точка!
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен,к.55 Затова ли се е готвил за Академик? Ама в ШколатаСимеоново щат за академици няма. Нито в НС. Ако имаше такъв, пръв щеше да се кандидатира Шиши като лидер на турска етническа партия. Ти си след него като уроженец на Банкя. Виж в правителството на Д.Главчев, там може да отпуснат.
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Времената са различни, не знам тези соц професори как обучават младото поколение, те са запецнали на едно място и не мърдат от там :)))
69
3
 
5
 
! Отговори
Tенгри кан преди 4 месеца
До това доведе управлението на Боку Тиквата - до дисбаланс в заплащането на средното спрямо висшето образование и това бе направено напълно умишлено в унисон със слогана "Аз съм *** и вие сте прости, затова се разбираме". Затва учителското съсловие се превърна в гръбнака на ГЕРБ електората.За този дисбаланс говорих още при "Борисов 3"! И предрекох, че рано или късно ще доведе до брожение. Защото даскалята се създават от ВУЗ. Това е;)))
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо да не може? Може. Няма норпмативно определяне на заплатите. Ако чистачката е по-важна и нужна, може и нейната заплата да е по-висока от тази, на един човек, който от 30 години чете едно и също в прекомерно големия за малка България брой университети и факултети, произвеждащи често пъти неграмотни и напълно излишни "кадри".
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И от чистачка заплата ви е много. Моят шеф, който вече от доцент се превърна в професор по време на държавна работа правеше частни приеми. И така-получава си държавната заплата и в същото време взима по 40 кинта на пациент.По стотици лева на ден и без данъци, че кой отчита? Като отивате на лекар непременно искайте бележки.
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прочетете коментарите на "преуспелия УМЕН български народ" и после си гласувайте за все същите, барем да стане нещо по-различно :) Честито българи! Да сте живи и здрави! Така се прави промяна от хбавото ни настояще към по-хубавото ни бъдеще.
65
0
 
4
 
! Отговори
Сега е момента преди 4 месеца
Библютекарската ДС из мет да рекетира държавата за пари.
64
3
 
12
 
! Отговори
ДС Университети преди 4 месеца
Рекетират Държавата за пари а образованието е в Газа.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добре че спасих бившата, да не стане учителка, нищо че скъсах с нея :)))
62
3
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 4 месеца
Уфф тия в университетите само пари искат ама не си мърдат г ъ за да предоставят по-качествено образование. Преподават едни и същи лекции по 40 години, без да отчитат промените и новостите. При тях времето е спрало в 70-80 години.
61
7
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 4 месеца
До 53: ако от теб става нещо, ще си в частният сектор и ще практикуваш професията си за много пари, щом си професор значи осъзнаваш, че нямаш шанс в реалната икономика и затова се натискаш да си теоретик и да преподаваш теория която няма нищо общо с реалността. Затова и повечето учебници са идентични с учебниците на родителите ни от соц времето, за последните 60 години професорите ни не са мръднали и милиметър. А уж трябва да подготвят студентите за утрешният ден.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега ли го забелязаха това?!
59
0
 
7
 
! Отговори
Иди преди 4 месеца
Да чистиш. Академично!
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Животът не е честен. Пълно е с необразовани хора, на които доходите са много по-високи от на образованите. Винаги е било така. Примери има много.
57
1
 
14
 
! Отговори
Каквото преди 4 месеца
Ви обучението, такива и заплатите. Не ви ли е срам да бойкотирате празника на просветата с меркантилните си искания? А това, което получавате в студентските книжки, това какво е? Безсрамници! Във всеки град и село факултет и едни и същи преподаватели. Платеното обучение не си ли го слагате на сметката, ама държавата да ви плаща . За какво?
56
3
 
7
 
! Отговори
Реконтра преди 4 месеца
Да, ама изкуственият интелект няма да дойде да ти изчисти вкъщи. Докато с преподаването се справя много добре: курсове, туториъли, писане на книги, гласовото им изговаряне, създаване на въпроси и изпити. Така чеее...
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
днес = не може преподавател със заплата на чистачка (3000 лв). утре = не може преподавател със заплата на ИТ (6000 лв). други ден = не може преподавател със заплата на директор на борд (10 000 лв) :))))))))
54
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има умни хора, не го отричам това, ама така наречените професори, дето раздават дипломи срещу заплащане, не са за съжаление :)))
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато аз бях студент в цалата катедра имахме само 1 професор и 2 доценти. После много ги улесниха законово и 90 процента от доценти и асистенти станаха професори за няма и 2 години. Вече нямаше външна комисия за професура, ами сами между тех си си раздаваха титлите, като на колеги. И всичко това го направиха за по-високи заплати разбира се.