Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка

Протестът започва на 20 май пред Министерството на финансите
15 май 2024 10:51, Петър Бойчев
242
Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка
Снимка БНТ

Търпението на академичната общност от университетите се изчерпва. За една търпелива общност това означава, че тя е на предела на търпението си. Възнагражденията в сектора на висшето образование не са мръднали от години.

Това заяви пред БНТ председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова за протеста на преподавателите от ВУЗ-овете. Според нея е недопустимо магистри да получават възнаграждения, колкото хигиенисти. Темелкова настоя за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища от 180% от средната брутна заплата за страната.

Управляващите и политиците ни доведоха в хипотези, които без да искахме, предсказвахме във времето - в момента има пари за отпадане на държавните такси, но няма пари за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища, разочарована е Темелкова. Според нея няма как да има качество, когато държавата е абдикирала от отговорността си за университетите.

Темелкова се надява на разбиране от изпълнителната власт, който да продължи занапред и да се обърне внимание на академичната общност. Ефективните протестни действия ще са на 20 май (понеделник) пред Министерството на финансите.

"Те са виновни за бавенето на увеличението на нашите заплати. Средното възнаграждение в сферата е различно, но средно е от 1750 до 4 150 лв. в медицинските университети, които са най-добре финансово“, каза Илия Добрев в ефира на Нова телевизия.

Друг университетски преподавател заяви, че заплатите им не са повишавани от години. "Повишение трябва да има и за непреподавателския състав, тъй като те също са съпричастни към учебния процес", смятат те.

"Изтощени сме. Изпълняваме всичките си изисквания, но държавата не изпълнява обещанията си. Министерствата са ни превърнали в спринтьори в маратон", каза друг преподавател. Те са категорични, че протестите няма да спрат.

"Ако се наложи ще продължим със стачните ни действия. Ще блокираме пътища, ще спрем обучението на студентите. Студентите също ни подкрепят", заканиха се преподавателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тиквата раздаде на всички селски дакали титлата Професор, с което абсолютно я девалвира
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Хахахахахахахахахаха: Аз съм преподавател, който пише статиите на студентите си!
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Радослав: аз съм един от единия процент!
49
3
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 месеца
До Анонимен 44, всъщност говориш за себе си :) И това, че си необразован си е твой проблем :) Няма преподавател, който да пише публикациите на студентите си. Просто лъжеш :) Това също е много типична черта на академичните среди :) Дано поне ти си вярваш :) Ей с толкова лека ръка и прибират паричките :) С един пост потвърди написаното от мен :)
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чистачките си хващат да чистят няколко фирми на граждански договори, по една за всеки ден от седмицата и затова като взимат от 5 места пари, накрая им се получава доста добра заплата. Който се е вързал на договор само с една фирма или учреждение - само една заплата ще му плащат.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Боцко, стани и ти един професор бе! Що не пробваш?
46
2
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 4 месеца
До 41: закона забранява да им се дава адекватно заплащане защото трябва да им платиш поне минимална заплата. 99% от професорите са такива защото са роднини на други в университета. С.А. Ценов е прекрасен пример за феодално владение на 2-3 клана и затова от година на година запада все повече. УНСС е още по зле. Знаеш ли колко % от дипломираните започват работа по специалността си? Университетите ни се превърнаха в печатници за фалшиви дипломи.
45
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 1: Ти готов ли си да си дадеш заплатата за наем на преподавателите от страната в София? Защото ако университетите в страната се закрият, всичко ще избяга в София. Такава е политиката и манталитета на народа явно. ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ КОНЦЕНТРИРА В СОФЕТО!!!!!!!!!!! БЪЛГАРИЯ КУЧЕТАТА Я ЯЛИ!
44
5
 
6
 
! Отговори
Боцко преди 4 месеца
Повечето стават професори за 5 6 години,което е абсурдно.Пък и аз не бих се гордял че примерно съм професор по история.Професор по манипулирана и преиначена история.Професор по антропология и палеоантропология.Да обеснявам на децата че произлизат от маймуни.Въобще да си професор ,значи че си най-добре зубрещият лъжи.
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сегашната реалност е съвсем различна, ама соц професорите са запецнали на едно място и не мърдат от там :)))
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Хахахахахахахахахаха: Аз съм университетски преподавател и аз пиша статиите на докторантите си! Пиша и техите проекти! БЕЗПЛАТНО! Нещо да ми отговориш? Или най-сладко е да поставяш всички под общ знаменател (нещо характерно за необразования българин!).
41
3
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 4 месеца
До 26: на запад много от преподавателите си работят реална работа и ходят в университетите като лектори. В България професор се става по роднинска линия. 95% от професорите преподават по учебници наследени от родителите им, даже правописните грешки не оправят, а ги влачат десетилетия вече. Преподават суха материя от преди 60 години, говорят за компютрите като за нещо което предстои да се случи след 30-40 години, а малкото асистенти които стават се смазват за да не лъсва, че царят е гол.
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Откакто банкянския професор Бойко Чекмеджето, въведе закона за улеснено взимане на академични длъжности, университетите ни се напълниха с професори.
39
6
 
3
 
! Отговори
Убеден съм, преди 4 месеца
че всички хейтъри са рушняшки копейки. Преподавателите заслужават адекватно на труда си заплащане! Твърдо е така!
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Таз съм я виждал в Pornhub.......и тя ли е преподавател
37
1
 
8
 
! Отговори
Банкеръ преди 4 месеца
Колко точно Професори има в Абсурдистан някой знае ли?Същата работа е и с Генералите.Познавам един отговаря за вноса на Магданоза.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 22, май не знаеш каква е дейността на професорите :)
35
2
 
8
 
! Отговори
Чувство за срам преди 4 месеца
Всички говорят по принцип, бъдете честни - покажете няколко данъчни декларации. Сумите са над 60 000 лева годишно. Малко давате на обществото, а искате много.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
коги професорете са повече от чистачките е нормално!!!11
33
3
 
7
 
! Отговори
Public enemies преди 4 месеца
Чистачки в елитни фирми вземат 1500-2000, в България няма пари за наука, а като охрана може да вземеш двойно повече пари от специалист в БАН.