Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка

Протестът започва на 20 май пред Министерството на финансите
15 май 2024 10:51, Петър Бойчев
242
Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка
Снимка БНТ

Търпението на академичната общност от университетите се изчерпва. За една търпелива общност това означава, че тя е на предела на търпението си. Възнагражденията в сектора на висшето образование не са мръднали от години.

Това заяви пред БНТ председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова за протеста на преподавателите от ВУЗ-овете. Според нея е недопустимо магистри да получават възнаграждения, колкото хигиенисти. Темелкова настоя за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища от 180% от средната брутна заплата за страната.

Управляващите и политиците ни доведоха в хипотези, които без да искахме, предсказвахме във времето - в момента има пари за отпадане на държавните такси, но няма пари за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища, разочарована е Темелкова. Според нея няма как да има качество, когато държавата е абдикирала от отговорността си за университетите.

Темелкова се надява на разбиране от изпълнителната власт, който да продължи занапред и да се обърне внимание на академичната общност. Ефективните протестни действия ще са на 20 май (понеделник) пред Министерството на финансите.

"Те са виновни за бавенето на увеличението на нашите заплати. Средното възнаграждение в сферата е различно, но средно е от 1750 до 4 150 лв. в медицинските университети, които са най-добре финансово“, каза Илия Добрев в ефира на Нова телевизия.

Друг университетски преподавател заяви, че заплатите им не са повишавани от години. "Повишение трябва да има и за непреподавателския състав, тъй като те също са съпричастни към учебния процес", смятат те.

"Изтощени сме. Изпълняваме всичките си изисквания, но държавата не изпълнява обещанията си. Министерствата са ни превърнали в спринтьори в маратон", каза друг преподавател. Те са категорични, че протестите няма да спрат.

"Ако се наложи ще продължим със стачните ни действия. Ще блокираме пътища, ще спрем обучението на студентите. Студентите също ни подкрепят", заканиха се преподавателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 месеца
Като искат високи заплати да ги направят на заработка: заплатата им през годината да се формира на база на това колко от студентите на които са преподавали и завършили миналата година са започнали работа по специалността си. Ама тогава няма да хващат дори и минималната заплата.
31
4
 
14
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 месеца
За това пък сте част от маса проекти и смучите яко! Търсите млади и необиграни докторанти да ви пишат публикациите, а вие яко тъпчите в гушичките. Вече 7 години ви гледам и не мога да повярвам каква наглост демонстрирате без зрънце всян. Като докторант не съм получила и 5 лв. :) За сметка на това написах доста статии... а и не ми позволяваха да си слагам името на първо място сред авторите. Имало йерархия. Е да, публикацията си е мое дело, но...... не съм била пораснала :)
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нашите "професори" са просто едни промити кратуни, които не стават за нищо. Преназначете ги за чистачи за да не се оплакват.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анти Тяло преди 4 месеца
Чета коментарите и се убеждавам, че ако си *** ще бъдеш харесван, като Боко и Шиши!!!
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво искате заплати, като сте по неграмотни от учениците си :)))
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чистачки, таксиджии и тираджии винаги са имали много по-високи доходи от учители и професори. И по време на тоталитаризма беше така и сега нищо не се е променило.
26
5
 
9
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Ми да се хванат да чистят университети в свобдното време и ще взимат две заплати, една на чистачка и една на професор.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И може, и трябва! Видяхме ги що струват по време на фалшивата пандемия.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Радослав - Да, защото в цял свят професорите работят втора и трета работа, нали? Пич - стига си приказвал глупости, просто за да очерниш някого и да се почувстваш по-умен.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То пък едни професори, да ти падне шапката :))) Покрай тях всички сме неграмотни... :)))
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оффф, като знам колко професорски щерки станаха и те професоре, И ЗАПЛАТА НА ЧИСТАЧКА ИМ Е МНОООООГО! ЧИСТАЧКИТЕ ПОНЕ ВЪРШАТ НЯКАКВА СМИСЛЕНА ДЕЙНОСТ!
21
3
 
14
 
! Отговори
heeh преди 4 месеца
децата са функционално неграмотни, защото и родителите са им такива
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо тогава децата са функционално неграмотни. И как смеят да искат повече пари след като резултатите са потресаващи.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За Гечев не знам , ама друго е сам да се направиш академик и ротационен премиер
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая прилича повече на пенсионирана порноактриса, отколкото на професор. То в България вече професорите с лопата да ги ринеш. Дори Коцето Ботокса и Балтов Маркировката ги направиха професори.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще дам пример само с професор Румен Гечев, министър на Виденов , когато заплатите бяха по 20 долара. Сега той учи студентите и депутатства за 10 бона.Горкия заслужава мин 20К, при средни пенсии от 700 лева
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чистачката върши някаква работа и то никак не е лека!
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те толкова професори калинки се навъдиха, че бих желал чистачката да ми обучава децата
14
1
 
9
 
! Отговори
Може, всичко може преди 4 месеца
Може, може, всичко може в една диктатура. И хората си мислеха, че не може да им вземат всичкото имане и да ги тикнат в Белене да умрат ама стана. И много не вярваха, че няма да има нищо по рафтовете в магазините и режим на тока и водата ама и това стана. За измисления преход от ДС и комунистите пък да не говорим, ама ей на и това стана
13
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълни глупости. Чистачките получават минимална работна заплата. Професори доценти получават финансиране и от работа по научни проекти. Първо да се повиши качеството на преподаване. Да се спре завършването на студенти без да са присъствали на нито една лекция. Нивото е покъртително, а заплатите въобще не са ниски на фона на заплатите в България.