Острият недостиг на кадри - драматичен проблем и в образованието, и в бизнеса

Според проф. Станимиров децата в 5, 6 и 7 клас са твърде ангажирани и натоварени, а цялостно образованието отдава приоритет на знанията, вместо на уменията
139

"Имаше период, в който бизнесът и образованието се възприемаха като самодостатъчни. На входа на университетите имаше много кандидати. На входа на бизнесите имаше много желаещи да започнат работа. В момента бизнесът страда от остър недостиг на кадри, а образователните структури страдаме от остър недостиг на желаещи да учат висше образование. В момента бизнесът и образователните структури много повече оценяват тази връзка и знаят, че едни без други не могат".

Това заяви ректорът на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров в специалния мултиплатформен проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Образование 2024". По думите му модерните специалности са интегрирани, при това не само в рамките на университета.

ИУ-Варна тази година разкрива 5 нови специалности, като две от тях са по програми, които се реализират с други държави. По думите на проф. Станимиров колаборирането с чужди преподаватели отваря врати и за научни изследвания.

"Наши преподаватели обучават студенти от съответните държави партньори. Нашият университет има много изявен предприемачески профил. Опитваме да го развиваме доста успешно. ИУ-Варна е в центъра на предприемаческата екосистема. Наши студенти биват включвани в множество предприемачески проекти, които ние изпълняваме с над 30 партньора от чужбина", посочи още гостът на Bulgaria ON AIR.

Проф. Станимиров допълни, че бизнесът участва с ентусиазъм в образователния процес. Той е на мнение, че висшето образование до голяма степен е загубило селективната си функция заради процеса на масовизация.

Мотивацията не се гради единствено върху възнагражденията, обърна внимание проф. Станимиров.

Според него децата 5, 6 и 7 клас са твърде ангажирани и натоварени, а цялостно образованието отдава приоритет на знанията, отколкото на уменията.

"Какво даваме на младежите - газ или спирачка? Деца с малка газ и малка спирачка са ленивци, не знаят къде са; такива с голяма газ и никаква спирачка стават много агресивни; онези с голяма газ и голяма спирачка можем да квалифицираме като подпалвачи с пожарникарски ценности. Искаме образователната система да постигне някакъв баланс", завърши проф. Станимиров.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
11
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Къв НеДосТиг?! на р0бе ли?!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
16, да, но с четене на криви знания, ще се формират изкривени умения.
21
3
 
19
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
Просто няма хора от там идват проблемите. Населението е намаляло с 25% при управлението на герб, без София която е намаляло съвсем малко. И ще продължи да намалява, а от там ще се увеличават проблемите. По документи много хора са в България, но реално живеят в чужбина.
20
0
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 1 месец
"материала" като му покажеш че няма хън-мън и се стяга или напуска.
19
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 15 "Проблемът на образованието е не, че няма учители, а че почти няма ИСТИНСКИ учители. " - а матрялът как е,как е?
18
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 19 "Нама кадри защото българския работодател е работодател-изеддник..." - а как е в ЕС, как е? Защо и там нямат кадри и внасят чужденци?
17
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
В бангладешците е истината! Политиците трябва да внасят стотици хиляди годишно както се прави в ЕС! Нали затова гласуваме за европейски политици и бъдеще, за да стане "като в ЕС"?!
16
2
 
23
 
! Отговори
До 19 преди 1 месец
Опитваш при друг, и друг....докато намериш. Аз така на 2-3години ги сменям и си вдигам заплатата :) Хич не развивам чувство на лоялност....важно е в сметката ми какво влиза!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Под знания се рабира нещо повече .. нещо което великите умове са обяснили на нашите де билни политичета или бизнесменчета ..
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблеми няма. Нали внесохте индийци.
13
6
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 1 месец
В нашето образование под знание се разбират факти. А фактите са на разположение стотици пъти по-бързо в база данни, отколкото от нашите затормозени мозъци. В тоя смисъл нашето образование е ялово, защото няма полезен ефект. Настроено е към едни стари, отминали времена.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя *** вече не работи за знания а за пари! Сътрудничеството със западни вузове се изразява в чудовищно унищожаване на качеството на образованието ако под качество разбираме знания! Например в ТУ-София семестъра става от 15 на 13 седмици с тенденция да стане 10, без промяна на учебните програми или броя часове! Глупави бизнесменчета си правят учебни курсове, вместо да се учат предмети които носят истински познания. Та "уменията" са да получат едни овчици в кошарата ...
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без четене, без знания няма как да се формират умения.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът на образованието е не, че няма учители, а че почти няма ИСТИНСКИ учители. Не може да си представите катастрофалния ефект от тоззи факт за обществото. Всъщност той от години вече е налице. Огледайте се какви хора са в институциите, а и навсякъде около нас и дано ви стане ясно.
9
1
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 1 месец
В голяма грешка си :) ама чети книги за да разбереш защо :)
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно нивото на образование е причината. Да не говорим, че преди 50 години са се раждали по 150 хиляди в България , а днес се раждат 50. Не би ли трябвало и учителите да намалеят 3 пъти щом обучават 3 пъти по-малко ученици. Това е същото и като с депутатите . При близо 9 милиона 240 депутати, при 6 милиона пак 240 депутати ... Накрая при 500 човека преди последния да загаси лампата, пак ще са толкова.
7
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
В България останаха само пuяницu мистuцu
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прочитайки "Острият недостиг на кадри - драматичен проблем" си спомняме великия Христо Ботев и неговия фейлетон "Смешен плач". Защо не си подготвите кадри, а чакате някой да ви ги даде наготово? Имало 1 млн млади българи, които не работели и не учили. Не са мотивирани. Не ви вярват.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът, който имате е свободата да учим и работим в цяла Европа. Всъщност това е и атестация за качеството на образованието и работодателите. Свиквайте! И по-зле ще ви става!
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагате мижави заплати и изгонихте хората в чужбина.