59 424 ученици се явяват на матура по БЕЛ след седми клас

Изпитът започва в 9:00 часа
19 юни 2024 07:08, Александър Попов
12
59 424 ученици се явяват на матура по БЕЛ след седми клас
Снимка: БГНЕС

Очаква се 59 424 ученици да се явят днес на националното външно оценяване по български език и литература след седми клас. Изпитът, който ще започне в 9:00 ч., ще се състои в 5431 зали в 1665 училища, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.
              
Седмокласниците ще работят върху 26 задачи. Първата част от изпита е с продължителност 75 минути. Времето за работата е увеличено с 15 минути в сравнение с миналата година.
               
В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, и една задача е с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от пети, шести и седми клас.
              
Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст - подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване.
               
Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: матура
Още от Образование
Доколко високи са високите резултати от матурите и има ли стъкмистика?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Иванова преди 1 седмица
Това не е матура,а абсолютно ненужно външно оценяване.Не си тормозете децата.И разни елитни училища с учители,които говорят на диалект и си учат уроците един преди учениците...Накрая-защо ручахме жабчетата...
11
0
 
2
 
! Отговори
Теди преди 1 седмица
УСПЕХ ЦЯЛ ЖИВОТ СЕ УЧИ ПО ПРИНЦИП
10
0
 
1
 
! Отговори
СИГУРНО преди 1 седмица
95 процента ДВОЙКИ
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо обиждате децата, те не са виновни за нищо.!Моето дете е 7 клас и знам колко се притеснява. Тези матурите са пълна глупост, системата е збъркана а учителите нямам думи от 1 месец нямаме госпожа по БЕЛ в училище тя била зеета със матурите на големите и заместник няма. И това е в София и уж в добро училище
8
0
 
4
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 1 седмица
А матури в забавачницата - кога ?! Просветните калинки , които се множат главоломно , за разлика от даскалите ,в стремежа си да оправдаят грешните пари ,които получават и да угодят на господарите си , просто бълват guвотuя след guвотuя с основна цел : затриване на българското образование с всички последствия от това.
7
5
 
2
 
! Отговори
копейкин преди 1 седмица
А задължителна матура по руски (опс, путински) кога ? Какви са тея бел-ове. Ние 16 република ли сме или ... лукова глава?
6
1
 
4
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
много се надявам половината да са емигрирали до 10 клас. Това ще е наказанието за родителите им, че 15 г гласуват за тези, които гонят половината население на страната. Важното, е че ще се гордеят с емигриралите си деца, само в България това е гордост
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това училище е много грозно, прилича на изоставен от нацистите бункер от ВСВ, тинейджърите и те някакви грозни, нещастни, гледат опулено, облечени безвкусно с някакви дрипи от Турция, изобщо след края на 80-те България затъва с невероятна скорост по всички показатели.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На последно място сме в Европа но за сметка на това всяко второ пуши, а ноктите са им по 5 см с камъчета. Цирк.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Успех на всички!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия матури са такава отживелица.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Голяма простотия!