По вариант 1 пишат седмокласниците на НВО по БЕЛ

Всички задачи са върху учебния материал от пети, шести и седми клас
19 юни 2024 08:27, Елка Василева
6
По вариант 1 пишат седмокласниците на НВО по БЕЛ
Снимка: архив, БГНЕС

По вариант 1 ще пишат днес учениците на изпита от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас. Вариантът беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) от Анна Ангелова от "Нова телевизия".

Очаква се 59 424 седмокласници да се явят днес на националното външно оценяване, което ще започне в 9:00 ч.

Служебният заместник-министър на образованието и науката Емилия Лазарова пожелава успех и спокойствие на учениците и на техните родители. "Организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се състои в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути и тя става общо 75 минути. Седмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помислят върху отговорите, които дават. Днес е неучебен ден, така че явяващите се имат осигурено спокойствие в училищата", обясни Лазарова.

Тя отбеляза, че "националното външно оценяване в седми клас участва като елемент в балообразуването за прием в следващо учебно заведение от осми клас".

Това е и първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина. "В седемдневен срок родителите подават заявления със съответните документи в Регионалните управления на образованието (РУО). В рамките на два дни РУО трябва да изпратят информация в МОН. Тогава със заповед на министъра на образованието и науката ще бъде определена дата за изпита до 10 август, каза заместник-министър Емилия Лазарова.

Седмокласниците днес ще работят върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, има и една задача с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от пети, шести и седми клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст - подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване. Неговото заглавие и темата на преразказа не се съобщават от МОН преди края на изпита заради мерки за сигурност.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Образование
59 424 ученици се явяват на матура по БЕЛ след седми клас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега пък преразказ на текст измислили... Който има самосъзнанието, че трябва да се учи, ще се изучи. Който го няма, ако щете всяка година матури правете, няма да стане. Всичко идва от семейната среда. Като дете бях пълен отличник. В гимназията- също. В СУ, Информатика 5.45, защото нямах капка интерес. После интересът дойде с магистратурата в САЩ. Светлинни години напред от нашите ТКЗС-арски смешки. И айде кариера, бизнеси, семейство- животът ме погълна. Ама си знаех, че трябва да се учи...
4
1
 
5
 
! Отговори
Теди преди 1 седмица
ГОВОРИ СЕ НА ВИЕ НЕ НА ТИ
3
2
 
8
 
! Отговори
До Теди преди 1 седмица
И да учат правопис.Че при теб въобще няма препинателни знаци
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Успех на всички!
1
8
 
8
 
! Отговори
Теди преди 1 седмица
ЕЗИЦИТЕ АНГЛИЙСКИ НЕМСКИ ФРЕНСКИ И ДРУГИ ТРЯБВА ДА ГИ УЧАТ ОЩЕ В ПЪРВИ КЛАС ПАРАЛЕЛНО С БЪЛГАРСКИЯТ ТАКА ДО 12 КЛАС ЩЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ ПЕРФЕКТНО СЪЩО КАКТО БЪЛГАРСКИ И ТРЯБВА ДА УЧАТ ПОЛЕЗНИ НЕЩА МНОГО НЕ ИЗЛИШНИ И НЕНУЖНИ НЕЩА ОТ КОИТО НЯМАТ ПОЛЗА И УПОТРЕБА