Все по-малко ученици се явяват на матура по математика след 12-ти клас

Те вече са под 3% от всички зрелостници
21 юли 2024 16:37, Нели Христова
31
Все по-малко ученици се явяват на матура по математика след 12-ти клас
Снимка: БГНЕС

Все по-малко ученици се явяват на изпита по математика в 12-и клас, показва анализ от най-новия бюлетин на Института за пазарна икономика. Те вече са под 3% от всички зрелостници, въпреки ключовата важност на дисциплината за все повече работни позиции на пазара на труда, отбелязват анализаторите. За зрелостниците матурата по български език и литература е единствената задължителна. Втората е по желание и масово децата напоследък избират език.

Тази година на математика са се явили едва около 1400 хиляди ученици, или 2,9% от всички зрелостници - видим спад с около 18% спрямо миналата година, особено на фона на повишението в общия брой явили се на ДЗИ. Тези ученици са и силно териториално концентрирани – в едва 51 от 265-те общини на страната, но най-вече в големите градове със силни специализирани математически училища – 400 зрелостници в столицата, 156 във Варна, 76 в Пловдив.


На този фон оценките са относително високи – средно за страната Много добър (4,91), а на първите места се класират Гоце Делчев, Долни Дъбник и Бургас. Очаквано малките общини с по няколко явили се имат най-висок резултат (но и най-непостоянен), но пък добре се представят и големите градове – Бургас, Враца, София, Габрово.

Постепенното отпадане на математиката от зрелостния изпит има ясно обяснение – все по-малко ученици, особено извън елитните, специализирани училища се чувстват подготвени да се справят с изпита, отбелязват от института. Това, впрочем, личи от голямата разлика в постиженията между седми и дванадесети клас – в седми, където математиката е задължителна, резултатите са много по-ниски от тези по БЕЛ, а в дванадесети, където не е, са чувствително по-високи, информира "Сега".

Липсата на интерес към математиката обаче заплашва да се превърне в пречка пред изграждането не само на кадри, специализирани в „точните" науки, но и в доста по-широк кръг професии, налагащи достатъчно добро владеене на математически знания и умения, от които икономиката ще има все по-голяма нужда. Видимо повишаването и на интереса, и на качеството на образованието по математика в училище е крайно необходима и закъсняла мярка, до която властите все не стигат, коментират анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Онзи преди 1 месец
Да това е защото учебниците по математика и за *** не стават. Подпалки. Бас ловя че ако утре ви приведа на български най-хубавите учебници по математика никой няма да иска да ги разпечата. Знаете ли защо? Всички учителки дето дават частни уроци ще си загубят допълнителните доходи. Това важи и за преподавателите в университета дето взимат 50 лв. За частен урок. Като вземеш от 10 човека по 50 лв, за 10 урока само да ги пуснеш да минат изпита...е това е математика.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам точно какви са матурите,но знам,че по езици матурите са различни, на различни нива. Спокойно това може да се приложи и в цялостна матура по математика. Който учи в музикално училище или някакво с нетехническа,неикономическа насоченост - да е едно ниво, който учи в гимназия тип езикова, хуманитарна, биологичска- друго, който е с профил математика, информатика, физика, химия -друго. Недопустимо е да се учи английски от начална степен и в 12-ти клас да излизат с номер втори чужд език, Б1.1
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук много от пошещите протестират, че в училище били учили висша математика. и въбще не разборат за какво става дума. Точно висшата математика, която НЕ е по-трудна от сериозните задачи на така наречената елементарна математика, се използва във всички области на техниката. Учат практичски полезното, а не трудно и по олимпиади престижно, но не и в техниченските разработки. И трябва да учат, поне да се запознаят отгоре-отгоре,за да не мислят, че всико е изи.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За кво им е матура, бе?! Момчетата изкарват курсове за Професонален Шофор, трупат малко стаж, след туй вземат шофьорска книжка "С+ Е" каегория и бегом на Запад, момичетата професионални курсове Фризьорство, за Козметика и Масажи и... бегом на Запад. Необходим е и езиков курс, останалото се учи на място. До тука ни докараха...
27
1
 
3
 
! Отговори
емигрант преди 1 месец
не им трябва. те за нищо не стават повечето!който става, той отива в нормална държава!!!пълен разпад!!!аре изтрий го сега, защото не е истина, ха ха
26
1
 
7
 
! Отговори
Мадуро преди 1 месец
А защо изобщо има 12 клас като освен да губят времето на децата друго нищо не правят.От друга страна нали все се говори,че имало липса на кадри за бизнеса ,пълна подигравка е това образование
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дидо"И за кфо ми е математика кат имам калколатор на телефона?" Дидо, на теб не само математиката не ти трябва, но и очевидно българският език също. Щом, мойто момче, не знаеш, че се пише калкУлатор, значи вместо главата на раменете си имаш развален телефон.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Министерството по-добре да излезе с друга статистика - какъв е % на учениците в математическите гимназии с профил математика, които се явяват на матура по този предмет. В паралелките където имат профилиращ предмет английски или география или нещо друго от 26 човека математиката я избират 5-6. За какво в 11-12 клас учат неща от 1-2 курс университет? Какво ще правят в университетите? Учебните програми са тотално сбъркани!
23
2
 
3
 
! Отговори
Иван Иванович преди 1 месец
Че кой е луд да избере математика доброволно, след като 12 години са му я тикали в гърлото насила?
22
5
 
3
 
! Отговори
Дидо преди 1 месец
И за кфо ми е математика кат имам калколатор на телефона?
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Математиката иска усилия , а повечето днешни младежи мразят да се напрягат. Малкото от тях с математически способности веднага хващат пътя за чужбина.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Будали какво да ви пиша , елита не е пороменял системата на образование за децата си от 1500г. Нали искахте болонска система , щели да ви признават образованието и работодателите да ви падат на колене като покажете дипломата.. Будали търсете "Изгубените методи за учене от Дороти Сейърс "
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на запада им трябват роби консуматори а не професори. всичко върви по план.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да си минуси но аз само седми клас го записах на школа по математика не на индивидуални уроци , а в група.. Така че учете логика , щото после ще ядете дървото , после от вас нищо не става , дори икономисти и измамници не става.
17
2
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
телефони и чалга за какъв мозък говорите по цели нощи по пеиките с наркотиците
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от децата ви нищо не става , това е. аз моите съм ги научил.Като стане 13г. почва да учил логика - филофска и математическа логика. И после няма стигане. Това е по програмата на магурската школа на 40хил. години
15
0
 
12
 
! Отговори
Един преди 1 месец
Герб не харесва математиката, а всички чиновници в МОН и всички директори са назначени от тях...
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Математиката не е за всеки, не обвинявайте децата. Много малко хора имат математичски мозък, на останалите тази материя не им е приятна и не им е интересна.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не всеки е надарен с брилянтен математически ум за да държи изпити по математика след 12-клас.
12
2
 
17
 
! Отговори
Мхм преди 1 месец
Друго си е да завършиш езикова гимназия, после маркетинг и мениджмънт или международни отношения и после да се реализираш в кол център като първа слушалка. Така до пенсия.