Все по-малко ученици се явяват на матура по математика след 12-ти клас

Те вече са под 3% от всички зрелостници
21 юли 2024 16:37, Нели Христова
31
Все по-малко ученици се явяват на матура по математика след 12-ти клас
Снимка: БГНЕС

Все по-малко ученици се явяват на изпита по математика в 12-и клас, показва анализ от най-новия бюлетин на Института за пазарна икономика. Те вече са под 3% от всички зрелостници, въпреки ключовата важност на дисциплината за все повече работни позиции на пазара на труда, отбелязват анализаторите. За зрелостниците матурата по български език и литература е единствената задължителна. Втората е по желание и масово децата напоследък избират език.

Тази година на математика са се явили едва около 1400 хиляди ученици, или 2,9% от всички зрелостници - видим спад с около 18% спрямо миналата година, особено на фона на повишението в общия брой явили се на ДЗИ. Тези ученици са и силно териториално концентрирани – в едва 51 от 265-те общини на страната, но най-вече в големите градове със силни специализирани математически училища – 400 зрелостници в столицата, 156 във Варна, 76 в Пловдив.


На този фон оценките са относително високи – средно за страната Много добър (4,91), а на първите места се класират Гоце Делчев, Долни Дъбник и Бургас. Очаквано малките общини с по няколко явили се имат най-висок резултат (но и най-непостоянен), но пък добре се представят и големите градове – Бургас, Враца, София, Габрово.

Постепенното отпадане на математиката от зрелостния изпит има ясно обяснение – все по-малко ученици, особено извън елитните, специализирани училища се чувстват подготвени да се справят с изпита, отбелязват от института. Това, впрочем, личи от голямата разлика в постиженията между седми и дванадесети клас – в седми, където математиката е задължителна, резултатите са много по-ниски от тези по БЕЛ, а в дванадесети, където не е, са чувствително по-високи, информира "Сега".

Липсата на интерес към математиката обаче заплашва да се превърне в пречка пред изграждането не само на кадри, специализирани в „точните" науки, но и в доста по-широк кръг професии, налагащи достатъчно добро владеене на математически знания и умения, от които икономиката ще има все по-голяма нужда. Видимо повишаването и на интереса, и на качеството на образованието по математика в училище е крайно необходима и закъсняла мярка, до която властите все не стигат, коментират анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Обаче ми нацвъкали минусите. Езиковата гимназия ви прави непотребни робчета. Е можете да работите престижната професия на кол център бич. Нали разбирате, плащат ви да ви псYват по 100 пъти на ден на език, който сте учили в училище, докато човек със средно техническо образование взима 4 пъти повече от вас само на 19 години.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Физиката и математиката винаги са били най-трудните предмети още по мое време (преди 30 години) така, че не виждам защо сте толкова учудени.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
7, както писах, синът ми е езикова гимнази и профил математика учат в 11-ти клас висша математика, повече и по-сериозна от студенти в инженерна специалност. В другите гимназии обаче е масово много по-зле положението от ЕГ и МГ. Проблемът е ниското ниво по точните предмети още от 5-ти клас в масовото училище. Масовикът още в 7 клас на матура няма за тройка. Официалната статистика от години го показва. Какъв ДЗИ в 12-ти клас от масови двойкари?
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
3, тук си говорим за предмета в среден гимназиален курс. Синът ми в 11-ти клас учиха Математически анализ, Линейна алгебра и Аналитична геометрия, но като математически профил. Другите не учат нищо подобно в гимназия - обща математика е само. Профил математика от 125 човека в езикова гимназия са записали само 14 души. И всяка година е така - малко желаещи. От останалите - 90% ако трябва да се оценят обективно едва ли са и за тройка. В цялата държава.
7
5
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Всеки иска да завърши лесната езикова гимназия, после да ходи да учи икономически или хуманитарни науки и после плаче как нямало работа, а ако има е за 2000 лева. Като искате пари ходете да учите технически/инженерни специалности или медицина. Ама е лесно хоп езикова и после икономика на незнамквоси
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
учебните приграми задължително и веднагатябва да се променят. Задължително. не може да се завършва матемамтическа гимназаия с изпит по ангкийски. трябва да има поне 3 задължителни зреслстни изпита: Бъгарски, математика, обществени науки и един допълнителен по избор според специалността. Задължително в т.нар. гимназии трябва да се пронеменят учебните планосве, за да се учи последния клас, зашото сега не ходат и на училилище....
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 3, ти бро да не си бил на слънце много днес? Аз по тия в унито има 3.20 и 4.30 бах. Решили са да не стават ИТ.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещата с точните науки у нас са плачевни. Защото там ярко лъсват липсата на знания и труд. А у нас от 35 години образование се срива сигурно и явно умишлено. При лайкаджийските предмети е лесно - пишеш каквото ти падне и все ще хванеш тройка. Преписва се лесно и без знания можеш и по- висока оценка да хванеш.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В математиката след 12-ти клас трябва да има два курса от Висшата математика: Въведение в математически анализ и Теория на вероятностите.
2
2
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Защото са неграмотни.
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На нас гении не ни трябват - а бачкатори у ТКЗС-то :)))