Студентски съвет: Практиката е полезна за студентите

За дуално обучение трябва разговори с бизнеса
Обновена: 12 авг 2024 12:24 | 12 авг 2024 12:21, Инна Ангелова
12
Студентски съвет: Практиката е полезна за студентите
Снимка: Bulgaria ON AIR

Студенти да получават стипендии за участие в практическо обучение, предвиждат промени в министерско постановление. С тях се актуализира размера на часовата ставка от 2,50 на 4,50 лв. за астрономически час.

"Всяко едно увеличение, което е свързано с държавните разходи за подпомагане на студентите, е положителна практика, която трябва да продължи. Актуализацията идва на база на това, че през последните 5 години не са променяни сумите, а сега тя се увеличава почти двойно - 4,50 лв. Смятайки часовете, които първоначално са за практика - 240 часа, това означава, че досега бяха 600 лв., а сега заплащането става около 1000 лв.", каза председателят на Студентските съвети към Софийския университет Радослав Христов в студиото на "България сутрин".

Христов допълни, че увеличението важи не само за студентите, но и за менторите.

"Това е на база инфлация и горе-долу да върви с минималната работна заплата, защото една практика може да продължи повече от месец. Всяко едно увеличение е добро дошло за студентите. Лично аз съм присъствал на такава практика, която беше полезна и за мен. Едно е да учиш теория, но съвсем друго е да видиш на практика как се случват нещата и това е и ролята на държавата - да подготвя квалифицирани кадри, които да бъдат готови да влязат в бизнеса", допълни Христов за Bulgaria ON AIR.

Христов изрази мнение, че за дуелното обучение трябва да се проведат разговори с бизнеса. Всяка практика е реална работна среда и е добре дошла за студентите.

“Повечето специалности имат практика, която си е задължителна по програма. Тя не е заплатена, а те в момента получават допълнителна възможност за практика. Много от студентите остават на работните места, защото работодателите ги харесват. Но има и една практика, която не е много положителна - част от практиките са фиктивни", коментира председателят на Студентските съвети към Софийския университет.

А по отношение на специалностите в Софийския университет, студентите отново на първо място избират право и психология.

"Това е тенденцията през последните години. Тези, които са втори или трети курс вече, се вълнуват и от стипендията. Представете си, че семейството няма възможност за издръжка на дадения студент, в този момент той ще бъде принуден да си търси работа", подчерта Радослав Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 3 седмици
КАКВА ПРАКТИКА , КАКВИ ПЕТ ЛЕВА???ТУ-СОФИЯ ПРЕВЪРНАХА УЧЕБНИЯ СИ ЗАВОД В ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА С НЯКОЛКО ЛАБОРАТОРИИ.А ОТНОСНО СТУДЕНСКИЯ СЪВАТ - ТОВА СА КУКЛИ НА КОНЦИ И МЛАДИ КАРИЕРИСЧЕТА, КОИТО ПРАВЯТ ТОВА КОЕТО ИМ КАЖАТ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА УНИВЕРСИТЕТА.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 9 - Значи поне ти цениш дипломите, които имаш. Дано да са ти били полезни и да си успял да се реализираш, защото у нас още по времето на соца бе формирана традиция да не забелязват нито знанията, нито способностите на онези, които нямат солидна протекция. Затова толкова много хора напуснаха България. За съжаление.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Aми аз завърших два пъти по-дълго от другите студенти, само че се самоиздържах и работих на две места. Да, прекъсвах и се наложи и да напусна и кандидатствам наново, но е имало периоди в които съм събирал 48 часа без сън. Не ме питайте какво ми е било, но със кеф съм посещавал лекции, когато мога, за да чуя и науча нещо от лектора, а не от лекции. И си спомням колко тежко им беше на колегите им да станат сутрин и да отидат, защото мама и тате са платили всичко. Това беше преди 20г сега е по-зле.
8
0
 
1
 
! Отговори
Продължение - преди 4 седмици
В СУ не ни платиха нищо за двата месеца практика, за МЕИ не знам. За практика и бригади в САЩ не можехме и да мечтаем. Ако не отидем на задължителното разпределение, връщахме парите, които уж струвало обучението ни. Сумите се равняваха горе-долу на броя на месеците от всички учебни години умножен по заплатата на млад специалист-висшист от онова време. Разпитайте родителите си за тези неща, за да не се чудите, когато един тук ни пита защо скачахме по площадите за здраве и за демокрация преди 35 г
7
0
 
1
 
! Отговори
Младежи! преди 4 седмици
За да оцените това, което имате, попитайте родителите си как се работеше ежегодно по два месеца на студентски бригади -лятна и есенна, като в повечето случаи не плащаха нищо, под претекст, че издръжката на бригадирите струвала повече от онова, което са заработили. В много ВУЗ-ове бригадите уж бяха на такива места, на които ще работи младият специалист след като завърши, т.е. бяха нещо като практика. Отделно от това имаше и задължителна практика - в СУ 2 месеца, в МЕИ (днес ТУ) - цял семестър.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ ТРЯБВА ДА РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ НА СТУДЕНТИТЕ ВЪВ УНИВЕРСИТЕТИТЕ А НЕ ДА РЕКЕТИРАТ БИЗНЕСА.
5
2
 
3
 
! Отговори
ПРОФЕСОРА преди 4 седмици
Търсим студентки за дуално обучение! Индивидуалнии практики и малки групи!
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ФИРМИТЕ НЕ СА ЯСЛИ ЗА НЕДОУЧИЛИ ДИПЛОМАНТИ
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
абе те студентките редовно го практикуват туй духално обучение, оня ден обучавах една
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бла бла.Който иска дуално да записва раб. фак.Студента, кандидат висшист, трябва да има академична основа и върху нея широка специалност.
1
3
 
10
 
! Отговори
Часова ставка 4,50лв преди 4 седмици
А, бе вие луди ли сте да очаквате, че студентите след следването ще останат в България!

Спонсорирани публикации