Няма учители: 2500 пенсионери ще се върнат в училище тази година

Има голям недостиг на математици, химици и биолози, каза Янка Такева
2 сеп 2024 14:30, Анисия Иванова
159
Няма учители: 2500 пенсионери ще се върнат в училище тази година
Снимка: БГНЕС

Има голям недостиг на преподаватели математици, химици и биолози в системата на българското образование, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя обясни, че постоянно се търсят педагози от тези специалности, но и в университетите няма желаещи да ги завършат, защото са трудни и никой не иска да учи толкова много.

По тази причина около 2500 пенсионери отново ще се върнат в образователната система тази година, каза тя и уточни, че това е временно решение и скоро проблемът ще бъде още по-голям, като се очаква след две години да няма учители по математика.

Според нея кадровото обезпечаване в образованието трябва да се планира, като би могло студентите, искащи да следват математика, да бъдат освободени от такси за обучение в университетите. Другото важно е в министерството на образованието (МОН) да бъде разработена стратегия, защото държавата няма такава политика и върви по инерция, разчитайки на пенсионерите. Кадровото обезпечаване трябва да е трайно и стабилно, да не се люшкаме, коментира синдикалният лидер и допълни, че всяка година между 2800 и 3200 млади учители влизат в клас и трябва да има устойчивост, за да бъдат те задържани. „В общи линии ние успяхме в тези години да издигнем статуса на българския учител на по-високо ниво, да му създадем самочувствие, но ако искаме повече млади хора в системата трябва да увеличим заплатите, за да не изтичат кадрите в частния сектор“.

Средната възраст на педагозите към момента у нас е 52 години, като е намалена за последните шест години, когато е била 55 и това е положителен знак, посочи още Такева. Тя съобщи, че за 2025 година ще се иска ново увеличение на заплатите в системата, защото те са ниски за мъжете, а трябва да има баланс и професията да не е феминизирана. Синдикатът ще поиска минимум 15 процента увеличение на възнагражденията, за което са необходими 689 милиона лева допълнително и тези изчисления са изпратени в МОН и министерството на финансите и още от 15 септември т.г. започва преговор за бюджета за догодина, уточни Такева, цитирана от БТА.

Отново ще бъде повдигната и темата за увеличаване на учебната година, каза още Янка Такева във Варна. Според нея това е наложително, за да се преподаде всичко по учебната програма и да се затвърдят знанията. „Трябва да се промени отношението към историческата ни зависимост от откриването на учебната година на 15 септември и то да се състои със седмица по-рано. В края е трудно да се добавя време, защото е много горещо“, заяви синдикалистката и уточни, че пред МОН е поставен въпроса за осигуряване на климатици във всички учебни заведения.

По темата на форума за изкуствения интелект, Янка Такева коментира, че той вече се използва през най-различни програми в класната стая, служи за обогатяване на методите и това е изключително интересно за учениците. Прилага се по всички учебни предмети и е много подходящ за децата със специални потребности. Изкуственият интелект е нещо, без което българският учител вече не може, но ние разработихме правила за използването му, за да не доведе до понижаване на комуникативните и речеви умения на децата. На това се противодейства с акцентиране върху хуманитарните дисциплини и обогатяване на речевия запас.

Такева участва участва в четвъртия Международен образователен форум, организиран от Община Варна на тема изкуствен интелект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от Образование
Добрият родител дава крила на детето си, за да отлети самостоятелно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига с тея учители, полицаи, пожарникари и военни. Махайте ранното пенсиониране и вдигнете заплатата с 30% Готово. Повече работещи и повече данъци. Стига хрантутници на 50 и пенсия със 100 заплати
65
2
 
7
 
! Отговори
Мнение -1 преди 2 седмици
Постоянно ни съобщават, че не достигат медици, инженери,учители. И винаги следват заключения, че хората масово бягат в чужбина заради по-доброто заплащане. Не е точно така. Има смисъл бакалавър, магистър, д-р да опита в чужбина, ако е току що завършил и ОТЛИЧНО ВЛАДЕЕ ЧУЖД ЕЗИК. Има смисъл и ако си добър майстор със средно техническо или си опитен тираджия.Всичко останали харчат там за елементарни нужди повечето от спечелените пари или живеят в потресаваща мизерия, за да пращат по малко пари тук
64
5
 
21
 
! Отговори
Човек от системата преди 2 седмици
Това е ЛЪЖА! Учител се става само с връзки, освен в гетата и много отдалечените села, където няма желаещи.
63
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И кой ще стои в тая лудница наречена училище? Ми то млад човек там ще откачи. Само дъртите даскали издържат там понеже са свикнали да търпят. Младите нямат толеранс вече. Ще поработят половин година и ще напуснат. То навсякъде е така. И във фирмите. Стоят само тия дето са затънали в дългове. Останалите си бият камшика при първа възможност.
62
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не работя по специалността си, а работата ми изисква средно образование, но заплатата ми е над 2 пъти по-висока, ако съм учител по химия! Няма как да стане да си късам нервите с невъзпитани деца, и с г л у п а в и директори, които ще защитават побойниците в училищата.
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Споко бе , всичко е по план. Подаряваме всичко на Украйна и после Кирчо и Кокорчо ще загасят лампите. След това западните ни унищожители ще купят всичко на търг или направо ще ползват територията за бойно поле срещу лошата Русия, която не признава ЛГбТ и други куку ценности.
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ка то не искат да им късат нервите за няколко часа, да отидат във фирмите да им късат нервите всеки ден по 8 часа!
59
2
 
11
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 2 седмици
Държавата спи от 35 години. Всичките демократи управлявали досега са за разстрел
58
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А стига вече с тези пенсионери.Янка Простакиева да си седи вкъщи и да радва дядото докато го има. Тая държава от пенсионери няма работа за младите.
57
2
 
12
 
! Отговори
до 6 преди 2 седмици
Щом сме некадърни и безразлични обучавайте си го/я вие!Съгласна съм,че има и такива,които петнят съсловието и вероятно сте попаднали на такава учителка,но да обобщавате е нелепо и грозно.Да си учител или лекар е призвание!От всяка пръчка *** не става.
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А деца от къде?
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Виновна е системата.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Aми защо на завършилите такива специалности не им се дава няколко месечен стаж, вместо да чакат някой да завърши магистратура или педагогика на такъв предмет? Само да не е по програмата "Заедно в час" за обучение на роми по селата. Ум море, глава шамандура! Хем няма желаещи, хем не се улеснява да започнат работа завършили такива специалности.
53
2
 
7
 
! Отговори
Киро Брейка преди 2 седмици
Аз откуга ви гуворя,че няма учитили,няма мидицински систри,няма нищо.Боклуции.
52
1
 
4
 
! Отговори
Бачкай преди 2 седмици
Има пенсионери първа категория които се пенсионират млади на 50г, защо да не работят.
51
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как ще има. Пенсионирате ги на 50 с един чувал пари. Имат 5 месеца отпуска годишно. Що за простотия? Разбирам да нямат заплати.
50
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Еееех кога ще станем бяла страна като Дания, еееееех!
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е изкуствено съдадена ситуация!
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А как е в Норвегия, а как е в Норвегия? Как са платени учителите в Норвегия, как са платени учителите в Норвегия?
47
2
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 2 седмици
И сега пак е същото. Ако си към някоя партия си жив умрял. Може да си ходиш свободно където си искаш ама работа няма никъде. Тук ще те наемат, там ще те наемат колкото да умреш от глад. И магазините са пълни с със стока ама е китайска. И ти нямаш лев, пък само гледаш реклами и лъскави работи. По някое време се излъже да дръпнеш кредит да станеш бял човек и после си у тинята.....до живот на тръстиката. Или бегаш на терминал две. Туй то.