Няма учители: 2500 пенсионери ще се върнат в училище тази година

Има голям недостиг на математици, химици и биолози, каза Янка Такева
2 сеп 2024 14:30, Анисия Иванова
159
Няма учители: 2500 пенсионери ще се върнат в училище тази година
Снимка: БГНЕС

Има голям недостиг на преподаватели математици, химици и биолози в системата на българското образование, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя обясни, че постоянно се търсят педагози от тези специалности, но и в университетите няма желаещи да ги завършат, защото са трудни и никой не иска да учи толкова много.

По тази причина около 2500 пенсионери отново ще се върнат в образователната система тази година, каза тя и уточни, че това е временно решение и скоро проблемът ще бъде още по-голям, като се очаква след две години да няма учители по математика.

Според нея кадровото обезпечаване в образованието трябва да се планира, като би могло студентите, искащи да следват математика, да бъдат освободени от такси за обучение в университетите. Другото важно е в министерството на образованието (МОН) да бъде разработена стратегия, защото държавата няма такава политика и върви по инерция, разчитайки на пенсионерите. Кадровото обезпечаване трябва да е трайно и стабилно, да не се люшкаме, коментира синдикалният лидер и допълни, че всяка година между 2800 и 3200 млади учители влизат в клас и трябва да има устойчивост, за да бъдат те задържани. „В общи линии ние успяхме в тези години да издигнем статуса на българския учител на по-високо ниво, да му създадем самочувствие, но ако искаме повече млади хора в системата трябва да увеличим заплатите, за да не изтичат кадрите в частния сектор“.

Средната възраст на педагозите към момента у нас е 52 години, като е намалена за последните шест години, когато е била 55 и това е положителен знак, посочи още Такева. Тя съобщи, че за 2025 година ще се иска ново увеличение на заплатите в системата, защото те са ниски за мъжете, а трябва да има баланс и професията да не е феминизирана. Синдикатът ще поиска минимум 15 процента увеличение на възнагражденията, за което са необходими 689 милиона лева допълнително и тези изчисления са изпратени в МОН и министерството на финансите и още от 15 септември т.г. започва преговор за бюджета за догодина, уточни Такева, цитирана от БТА.

Отново ще бъде повдигната и темата за увеличаване на учебната година, каза още Янка Такева във Варна. Според нея това е наложително, за да се преподаде всичко по учебната програма и да се затвърдят знанията. „Трябва да се промени отношението към историческата ни зависимост от откриването на учебната година на 15 септември и то да се състои със седмица по-рано. В края е трудно да се добавя време, защото е много горещо“, заяви синдикалистката и уточни, че пред МОН е поставен въпроса за осигуряване на климатици във всички учебни заведения.

По темата на форума за изкуствения интелект, Янка Такева коментира, че той вече се използва през най-различни програми в класната стая, служи за обогатяване на методите и това е изключително интересно за учениците. Прилага се по всички учебни предмети и е много подходящ за децата със специални потребности. Изкуственият интелект е нещо, без което българският учител вече не може, но ние разработихме правила за използването му, за да не доведе до понижаване на комуникативните и речеви умения на децата. На това се противодейства с акцентиране върху хуманитарните дисциплини и обогатяване на речевия запас.

Такева участва участва в четвъртия Международен образователен форум, организиран от Община Варна на тема изкуствен интелект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от Образование
Добрият родител дава крила на детето си, за да отлети самостоятелно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
7
 
! Отговори
Ростгвардия преди 2 седмици
Не ни трябват училища,там децата ги развалят,стават наркомани, комарджии или пияници.Погледнете Студентски град,нощем е като в Лас Вегас,пронституция и нашмъркани до кузерката хора.Какви специалисти ще излезнат от там,какви лекари като не различават асперин от аналгин.
85
3
 
9
 
! Отговори
учител пенс преди 2 седмици
докато не се въведат строго морални и парични наказания за поведението на ученика, и не се въведе статут, в който учителя има по-големи права от ученика, нищо добро не го очаква нашето образование, а от там и глобалното развитие на държавата!
84
4
 
6
 
! Отговори
Маргарит и Маргарита преди 2 седмици
Да видяхте във филма възрастен учител на пенсионна възраст да ни обучава? Така беше при бай Тошо. Сега пенсионери ще учат децата! Страхотноооо! Страхотна демокрация!
83
1
 
2
 
! Отговори
Постна пица преди 2 седмици
Сокола отлетя,как ще има,той разпределяше порциите.
82
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 74, образованието в Българи и по време на комунизма беше разсипано. Просто пропагандата тогава ви промиваше полираните мозъци.
81
0
 
11
 
! Отговори
Що бе преди 2 седмици
Нали много високи заплати имали? А баба Янка чукна ли 80,за нея пенсия няма?
80
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До била 45 год в у-ще, минала си, ама не си влязла в училище май :) Пишеш клишета и нищо повече. Освен всичко друго са и неверни.
79
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абсолютна и манипулативна лъжа!!!!Някой пробвал ли е да си намери място като учител,с съответна квалификация разбира се?Няма шанс.Пак ще помпат заплати!
78
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 76, цялата система е създадена по този начин именно заради парите за частни уроци. За това и е толкова скопена! На никого не му пука за децата и тяхната образованост. Единствено се грижат за учителите и тяхното финансово добруване.
77
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма и да има учители, ако училищата продължават да се управляват от директори, които си мислят, че училището е феодално владение и учителите са им крепостни селяни!!!! Никой нормален не търпи произвола на школските шефове, които денонощно тероризират учителите и помощния персонал!!! Трябва масови проверки в училищата и където има такива директори - моментално уволнение!!!
76
1
 
7
 
! Отговори
до 74 преди 2 седмици
Берем плодовете на анархията.
75
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко от вас дават пари за частни уроци и не получават бележка затова.Аз всяка седмица олеквам със 100 лева за уроци по математика и физика. Тоест освен заплатата учителите в България си докарват и още поне по 2К от частни уроци на месец, необлагаеми.
74
1
 
23
 
! Отговори
била 45 год в у-ще преди 2 седмици
Основната причина за проблемите в образованието е липсата на дисциплина.Не може да му се скараш,като му направиш забележка се смее или те обижда ,дори може да свири,да те замерва с хартийки и дори да използва торбички със смръдлив газ.Нямаш право да ползваш запис от поведението на ученика от камерите.Учителят няма никакви права,а само задължения,да не говорим за заплахите от родители.които вечно ги защитават.Това обезверява учителите,часовете им се провалят и от там и качеството в преподаването
73
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Берем плодовете на демокрацията
72
0
 
5
 
! Отговори
Мнение -2 преди 2 седмици
Продължавам - Как обаче стои въпросът с висшистите? Никой не се сещат за очОвАден факт - въпреки неколкократно увеличения брой на висшите училища у нас висшисти не достигат, защото от година на година сред поредния набор 18-годишни ЗАСТРАШИТЕЛНО НАБЪБВА ПРОЦЕНТЪТ НА НЕГРАМОТНИТЕ И МАЛОГРАМОТНИТЕ плюс онези с основно образование, които едвам четат сричайки. Сред строители и техничари пък набъбва процентът на самоуки роми, работещи като с две леви ръце,но изнудващи за надница като в Западна Европа
71
1
 
27
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 седмици
Моя роднина завършила математика в Софийски университет от 10 години не може да си намери работа като учител по математика. Почти всяка година ходи на интервюта и не я вземат. Каза ми, че става само с връзки или ако платиш на директора или директорката няколко бона.
70
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
3 месеца лятна ваканция, още месец зимна и пролетна , тоест 4 месеца в годината отпуск. Имат по 8-10 часа на седмица преподаване, тоест по 2 часа средно им е работния ден.
69
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ИМА, НО НЕ ГИ НАЗНАЧАВАТ
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А колко са намалели учениците ... Един бърз поглед показва , че последните години се раждат около 60-70 хиляди годишно в България, а преди са се раждали над 150 хиляди на година.Преди 30 години в училището където учех бяхме 5 паралелки по 28-30 деца, а в момента в същото училище има два класа по 20 ученика в клас
67
1
 
15
 
! Отговори
По спомен, преди 2 седмици
преди 20 години, като кандидатствах в университета, всичко живо се натискаше за инженерните специалности, а педагогическия факултет беше празен, който си поискаше можеше да влезе. Доста неудачници влязоха в тия специалности, и не малко от тях станаха преподаватели. Преподавател не е професия, а призвание. Не всеки става за преподавател. Не такива, които то няма и на къде са завършили педагогика, а такива, които са влезли и завършили по собствено желание.