Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ

Доцент Маргарита Пешева от СЕМ в интервю за Dnes.bg
16 дек 2009 15:00,
595
Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ
Снимка: bnt.bg

В правомощията на ръководството на БНТ е да поиска промяна на лицензията си, с която евентуално биха могли да отпаднат новините на турски език.

Това коментира пред Dnes.bg Маргарита Пешева от СЕМ.

В лицензията на държавната телевизия, издадена през 2001 г., която е за период от 25 години, е записано изрично излъчването на новини на турски език.

Пешева каза още, че идеята за референдум за отмяната им е политически акт, който тя не би желала да коментира.

Ето и цялото интервю с доц. Пешева.

Кое е наложило включването на новини на турски език в програмната лицензия на БНТ от 2001 г.?

Трябва да зададете въпроса си към бивш член на НСРТ (Националния съвет за радио и телевизия). Тази лицензия е издадена от него на 12 юли 2001 г. Така че само член на тогавашния регулатор би могъл да ви отговори какви са били професионалните дебати при издаването на лицензията. Там в т. 6 е записано, че БНТ има задължението и за актуални, образователни и научни програми за лица, на което българският език не е майчин. Отделно има  допълнителна  програмна характеристика - новини на турски език.

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос
Това и въобще всякакви промени на програмни характеристики в лицензията, а който и да е радио и тв оператор, стават с искане от страна на оператора.

Т.е. БНТ трябва да поиска тази промяна?

Как ще реши БНТ този въпрос, си е проблем на ръководството на БНТ, на генералния директор, на управителния съвет.

СЕМ по никакъв начин не би могъл да се намеси в независимата програмна политика на която и да е медия, защото ще бъде обвинен в упражняване на цензура.

Така че единственият начин е чрез законова промяна и доколкото разбирам, идеята за референдума без съмнение е най-демократичната процедура за решаване на подобен въпрос.

Още по темата

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос.

Вие подкрепяте ли идеята за бъдещ референдум?

Това е политически въпрос, аз съм член на независим регулаторен орган и не бих искала да коментирам политически въпроси.

Кога приключва програмната лицензия на БНТ, за какъв период от време е?

Общо лицензиите, съгласно изискванията на закона, се издават за срок от 25 години.

Анкета

Одобрявате ли излъчването на новини на турски език по БНТ?
По какъв начин стои въпросът в СЕМ, ако неправителствена организация кандидатства пред вас за тв лицензия за излъчване на кабелна телевизия на турски език у нас? Как това е решено в закона?

Всеки, който реши, би могъл да регистрира съответната кабелна програма и подава съответните характеристики за създаване и разпространение на една кабелна програма, която би могла да е със специализиран профил.

Така че една фондация би могла да има своята програма, още повече че създаването  и регистрацията на кабелните телевизии е на либерален режим – т.е. всеки, който иска да създава и разпространява тв програма чрез кабел или сателит, подава съответните документи в СЕМ, подава програмен проект, профил и схема на медията  и получава съответната регистрация.

Доцент Маргарита Пешева коментира още пред Dnes.bg, че решенията за излъчването на предавания на майчин език в страните членки на ЕС са многообразни - специализирани кабелни канали или пък регионални програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


595
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
468
0
 
1
 
! Отговори
до 460 преди 14 години
ей ***,като искаш новини на турски, си правиш частен канал,броиш кинти и имаш телевизия.никой не ти е длъжен да ти дава новини на турски БЕЗПЛАТНО и то по националната телевизия.в цял свят за телевизионно време се плаща,цената е доста солена, в момента я плащаме ние българите.броиш 15000 евра за минута и си купуваш 1 минута,после каквото искаш си казвай в ефир,ако щеш псувай в ефир.
467
0
 
1
 
! Отговори
мислещ преди 14 години
Боли ме фара за новините на турски, при толкова безработни, болни, недохранени, измъчени, и т.н. ХОРА, непосилни сметки за ток,парно,данъци,осигуровки, улични кучета и какво ли още не...Бойко пак беше пуснат по ролбата.
466
0
 
1
 
! Отговори
Кюмюр преди 14 години
На югоизток има достатъчно сериозна държава, която да съхранява турския бит, език и култура. Тук трябва да се съхранява българското. Нашия малък и изстрадал народ има право на своята идентичност.По скоро *** език би трябвало да получи някакъв бонус, защото *** нямат своя държава , която да го съхранява, както Турция, да се грижи за турския.
465
0
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 14 години
Сините ни го натресоха този проблем, а сега къде се спотайват.Защо тогава не поискаха да чуят " гласа" на народа, а сега. Писна ми да се чувствам УПОТРЕБЕН.
464
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
boyko snese edno yeyce ,i sega ste se cudi kak da go izmati .:)
463
0
 
1
 
! Отговори
az преди 14 години
iskam *** na HOPSKI
462
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 14 години
Ne na disk ,rimi na belia list ,nacia- a ta -e chast ot tatkovina
461
0
 
1
 
! Отговори
si преди 14 години
krayno vreme be6e da go napi6e nyakoy.podarjam te-ne na diskriminaciyata!!
460
0
 
1
 
! Отговори
Не на ДИСКРИМИНАЦИЯТ преди 14 години
Свобода и права за турците в България. Крайно време е Европа да се намеси и да спре варварското отношение на българските власти към турското малцинство. Таково чудо няма никъде по света.
459
0
 
1
 
! Отговори
tezi novini преди 14 години
tezi *** sa napravo absurdni,az poznavam dosta aborigeni v Bulgaria- i te sa hora ama...
458
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тая шефка на бнт като не иска да маха новините....да се маха и тя,,,,,,дпс ще е направят депотат...
457
0
 
1
 
! Отговори
Mnenie преди 14 години
Ne se plashete-ot schupen mech i schupena bradva.......PRAIM STRELA :) a chovek sas strela se vravchica mu v akala ...... izviniavam se-cheren humor
456
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БНТ = ТУРЦИ!
455
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
то ход-ход,ама да не ни запалят етно чергата,че всички ще ревем тогава
454
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tova e politiceski hod na upravlqvastite .celta e otklonqvqne obstestvennoto mnenie ot realnostta .nqma rabota -pari a referandum ne hrani .:)
453
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ето откъде идвало-винаги съм си мислела,че съм тракийка с тези зелени очи.вярвам на швейцарците.
452
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
***,защо не ми пуснахте коментара.Живея в смесен район и мога да кажа,че от разговори с турци и *** изобщо не ги гледат тези .Те тялом са тук,но духом в Турция.Не знаят кой е президента, мин.пр,и т.н.Иначе си мисля че точно сега ни отклоняват вниманието с това,но пък съм против тези новини,защото самите тези за които са предназначени не се интересуват от тях.
451
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе не разбрахте ли вече, че такъв референдум НЯМА ДА ИМА и всичко е само кьор фишеци на Волен.
450
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Жив византиец си ти и туйто.Или македонец.Хехе.
449
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Във вените на българите тече наполовина тракийска кръв, установи швейцарският институт по генетика Игенеа, цитиран от сръбското списание НИН.Според учените носим 49% гени от траки, по 15% от славяните и елините, 11% от древните македонци и 8% от финикийците.И къде са тези българи,аджаба?

Спонсорирани публикации