Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ

Доцент Маргарита Пешева от СЕМ в интервю за Dnes.bg
16 дек 2009 15:00,
595
Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ
Снимка: bnt.bg

В правомощията на ръководството на БНТ е да поиска промяна на лицензията си, с която евентуално биха могли да отпаднат новините на турски език.

Това коментира пред Dnes.bg Маргарита Пешева от СЕМ.

В лицензията на държавната телевизия, издадена през 2001 г., която е за период от 25 години, е записано изрично излъчването на новини на турски език.

Пешева каза още, че идеята за референдум за отмяната им е политически акт, който тя не би желала да коментира.

Ето и цялото интервю с доц. Пешева.

Кое е наложило включването на новини на турски език в програмната лицензия на БНТ от 2001 г.?

Трябва да зададете въпроса си към бивш член на НСРТ (Националния съвет за радио и телевизия). Тази лицензия е издадена от него на 12 юли 2001 г. Така че само член на тогавашния регулатор би могъл да ви отговори какви са били професионалните дебати при издаването на лицензията. Там в т. 6 е записано, че БНТ има задължението и за актуални, образователни и научни програми за лица, на което българският език не е майчин. Отделно има  допълнителна  програмна характеристика - новини на турски език.

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос
Това и въобще всякакви промени на програмни характеристики в лицензията, а който и да е радио и тв оператор, стават с искане от страна на оператора.

Т.е. БНТ трябва да поиска тази промяна?

Как ще реши БНТ този въпрос, си е проблем на ръководството на БНТ, на генералния директор, на управителния съвет.

СЕМ по никакъв начин не би могъл да се намеси в независимата програмна политика на която и да е медия, защото ще бъде обвинен в упражняване на цензура.

Така че единственият начин е чрез законова промяна и доколкото разбирам, идеята за референдума без съмнение е най-демократичната процедура за решаване на подобен въпрос.

Още по темата

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос.

Вие подкрепяте ли идеята за бъдещ референдум?

Това е политически въпрос, аз съм член на независим регулаторен орган и не бих искала да коментирам политически въпроси.

Кога приключва програмната лицензия на БНТ, за какъв период от време е?

Общо лицензиите, съгласно изискванията на закона, се издават за срок от 25 години.

Анкета

Одобрявате ли излъчването на новини на турски език по БНТ?
По какъв начин стои въпросът в СЕМ, ако неправителствена организация кандидатства пред вас за тв лицензия за излъчване на кабелна телевизия на турски език у нас? Как това е решено в закона?

Всеки, който реши, би могъл да регистрира съответната кабелна програма и подава съответните характеристики за създаване и разпространение на една кабелна програма, която би могла да е със специализиран профил.

Така че една фондация би могла да има своята програма, още повече че създаването  и регистрацията на кабелните телевизии е на либерален режим – т.е. всеки, който иска да създава и разпространява тв програма чрез кабел или сателит, подава съответните документи в СЕМ, подава програмен проект, профил и схема на медията  и получава съответната регистрация.

Доцент Маргарита Пешева коментира още пред Dnes.bg, че решенията за излъчването на предавания на майчин език в страните членки на ЕС са многообразни - специализирани кабелни канали или пък регионални програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


595
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
488
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 14 години
О, Кортес, какво удоволствие е да видиш един нормален човек с логика в главата!Жалко, жалко! Явно всички нормално-мислещи са се изнесли...
487
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е ти гледаш ли ги като си коренно население с разл етн произход?Кажи си честно!Няма да ти се обидя,нито пък те мразя или ненавиждам,ама на черното да викате бялощото Доган е казал пак не е добре.
486
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Kortes! Kortes! Kortes! ......kogato faktite govorqt i 'faraonchetata' malchat !
485
0
 
1
 
! Отговори
До "до гласът н преди 14 години
Не може да е обратното, щото ако да беше любимото ти обратно правилно, еврото нямаше да се изписва И на БЪЛГАРСКИ език. Нещо да се светваш за коя държава става въпрос и за чий НАЦИОНАЛЕН ОФИЦИАЛЕН език? Иначе ти може да искаш да изпишат еврото и на турче, ама йок. Позна защо, нали. А *** се жалвай сега у Брюксел, че бг -та нация ЗАКОННО не приема турския за официален в БГ и следователно не може и НЕ ТРЯБВА да го натрисате на БНТ. Именно защото е НАЦИОНАЛНА, а не частна, нито на Турция.
484
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вие май хич не искате да разберете, че тука не иде реч за имигранти, а за коренно население с различен етнически произход. Какво значи махайте се Турция?
483
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо трябва българските новини да се гледат на турски?Те са в България и трябва да знаят, а и го знаят езика.Турски си говорят вкъщи,гледат турски сателит ,ходят в Турция,имат читалища,учат майчин език в уч-ще.Никой не им нарушава правата.И защо в България се говори само за турци,сякаш няма други етноси.Дори *** против които всички говорят не са изявявали такива нагли претенции като амуджите,които ако не се чувстват добре,макар че се съмнявам,могат когато пожелаят да си идат в Турция.
482
0
 
1
 
! Отговори
Kortes преди 14 години
5.3. БНТ е телевизия, която живее от държавния бюджет на РБ. Този държавен бюджет се издържа от приходите събирани от населението под формата на такси, данъци, ДДС и печеливши дейности на държавата. Следователно около 9.5% от този бюджет се запълва от преки и косвени постъпления, произхождащи именно от това население.5.4. Никое друго малцинство в България не е 9,5% от нейното население. Единственото сравнимо малцинство е ромското, но те нямат писменност или държава. Предците им също са родени в България. Затова те не се ползват с това право, а ако трябва да сме честни не го и искат гласно. Обичам да си служа с факти, а не с тълкувания на законите, за интерпретация на които не съм квалифициран по силата на законите на страната ни, затова ще дам пример, че следващата по големина етническа група в България е Арменската с 14 000 души. Както вече казах никакво сравнение не може да става.
481
0
 
1
 
! Отговори
Kortes преди 14 години
Колкото и да споменавате Конституцията на РБ...5.1. Надали българското радио в Чикаго е на правителствена издръжка, но причината за това със сигурност лежи във факта, че българите в САЩ не са 9,5% от населението на страната.5.2. Никой в България няма право да се ползва с привилегии. Но според същата Конституция всички граждани са равни пред законите на страната и се ползват с равни права пред закона. Питам се като е така, защо да се отнема правото на 758 000 души да гледат и слушат новини на майчиния си език? Не е ли едно евентуално лишаване от това право натиск върху една група от български граждани, па било то и етнически турци?
480
0
 
1
 
! Отговори
Deso преди 14 години
Много е гореща топката ей. Никои я неще.
479
0
 
1
 
! Отговори
Kortes преди 14 години
...от нашата страна, работят и плащат данъците си в нея, то те заслужават и част от ефирното време на националната телевизия.Само са ваша информация отново ще вметна, че 9,5% от ефирното време на БНТ не е 45 минути на седмица (колкото бяха, когато напусах България, сега не знам колко са), с които те сега разполагат сега, а е около 2 часа и 15 минути на ден. Престанете да се държите, като фанатизирани сподръжници на Милошевич и погледнете фактите, които по-горе изложих, защото те не се нуждаят от коментар.
478
0
 
1
 
! Отговори
Kortes преди 14 години
За ваша информация мисюлманите в България са въз основа на официалната ни статистика точно 9.5% от населението на страната или 758 000 души (по данни на НСИ от 2001 г.)За 96,2% от тази етническа група днес турският е майчин език, а българският е майчин за 3,6% от тези 758 000 души.Аз смятам, че след като тези 9.5% от България или 758 000 души са родени в България (а това е така), след като повечето от тях говорят отлично български (казвам повечето, а не всички), след като тези 9.5% са част от...
477
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
474 prava si nikoi ot bulgarite ne gi gleda, no Bg ne e 100% bulgari, nali?
476
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не знам на кой турчин ще му пука,че са ги спрели като гледа само турска телевизия.Това е истината и Доганчо много хубаво я знае.Тези сериали дето се въртят те са ги гледали преди години и ни разказват какво ще се случи и т.н.Тъй че и да спрат новините само ДПС ще се пеняви,за да изкара дивиденти и да насъсква хората,на тях не им пука за тези новини.Преди като нямаше да не би да са ги искали.Турчетата искат да учат с българчета за да научат езика това е истината ,поне в градовете е така.
475
0
 
1
 
! Отговори
поддръжник преди 14 години
Трябва политическа воля в управляващите, за да се реши този въпрос. Не ни питаха тогава, да не ни ЗАМЕСВАТ и днес. Бойко, бъди мъж и питай Костов, какво да правиш сега. Не се крий зад гърба на народа.
474
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никой не ги гледа тези новини ,не разбрахте ли ,бе хора.Това е само за да дразнят.
473
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tam li beshe ili na tebe ti gi nabroiha?
472
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За новините на турски по бнт са броени от дпс няколкостотин хиляди евро на определени лица.Нормално е да се притесняват понеже утре като спрат новините може да ги накарат да връщат парите , затова ги разбирам.Но пък на никой не е приятно да слуша в ефир тоя дивашки език заради шепа неграмотни джегали който не разбират Български.
471
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ne moje dragi/a kogato vlizash v EU da si za globalizatsiq, a shtom vlezesh da nostalguvash za natsiq; nqma takovo neshto hem valka sit, hem agneto tsqlo :)
470
0
 
1
 
! Отговори
гласът на нацията преди 14 години
Първо, най-важно и най-обединително условие да бъде една нация НАЦИЯ е ОБЩИЯТ й ЕЗИК. Този език е официален и задължителен и т.н. и не може наред с официалния език да се пласира, баламската, като също официален някакъв ДОМАШЕН език на малцинства, които по знайни и незнайни причини не знаят официалния език, но са инатлии да налагат с всякаква виртуозност на капризите си своя домашен език за официален. И е тъжен факт дипломирани историци да подкрепят гаврата в официалния ни език...
469
0
 
1
 
! Отговори
до 460 преди 14 години
да допълня,като искаш да се интегрираш в България,вземи научи български.аз съм бил в 12 държави, никъде няма да ти дадат паспорт без да знаеш езика.в България половината турци не могат да говорят български,иначе имат бг паспорт и лична карта.абсолютно никъде няма да го видиш това,само в България е налице тази свинщина.във Франция например не само,че трябва да знаеш френски перфект,но се полагат и изпити по френска история.