Ново 20 – чиновниците ще платят парите за здраве?

Ако държавните служители започнат да плащат здравна вноска, няма да има увеличение
11 мар 2010 11:42,
538
Ново 20 – чиновниците ще платят парите за здраве?
Снимка: БГНЕС

Няма кой знае колко алтернативи на идеята за увеличаване на здравната вноска, обясни пред Народното събрание финансовият министър Симеон Дянков.

Всъщност той представи само една – държавните служители също да започнат да плащат здравни вноски, защото в момента са освободени от тях.

Сумата, която ще влезе в бюджета, е сходна с тази, която би дошла от увеличаването на здравната вноска от 8 на 10%, или по разчети на финансовото министерство – около 296 милиона лева.

Това не е решение, твърдят от БСП. Сергей Станишев смята, че по този начин тежестта на кризата отново се прехвърля върху хората.

Соцлидерът върна вечното обвинение на новите управляващи към тройната коалиция с репликата, че има пари за здраве – 860 милиона лева, събрани в резерва от хората, и то по време на предишния мандат.

БСП предлага да бъдат деблокирани 450 милиона от тях и здравната вноска да остане 8%.

На въпроса защо държавните служители не плащат осигуровки – отговорът на Станишев беше лаконичен: „Дългосрочна политика на държавата”.

Срещу вдигането на „данък здраве” се обявиха и партньорите от „Синята коалиция”. Мартин Димитров е убеден, че частният сектор няма да може да плати тези пари и това ще задълбочи кризата.

Финансовият министър обаче е убеден, че ако няма изненади, ще започнем да излизаме от кризата през април тази година.

„Данните за януари дават плах оптимизъм”, заяви пред народните представители Симеон Дянков. За първи път от октомври миналата година спадът на промишлената продукция е минимален – под 1%. В следващите месеци тя ще излезе на малък плюс.

Дянков призна, че през първите месеци на 2010 година има голям дефицит. Той обаче се дължи на ударното връщане на ДДС на бизнеса, което било борч на предишното правителство.

Другата причина е оптимизацията в администрацията. Платени са повече пари за заплати не защото са увеличени, а защото при съкращаването на хора се изплащат по няколко възнаграждения наведнъж, обясни министърът.

Симеон Дянков е убеден, че бюджет 2010 е добър. Той твърди, че се изпълнява по план и ще продължи така.

В средата на годината е възможно преразглеждане, защото тогава ще е ясно каква част от прогнозите на анализаторите се сбъдват. „По време на криза са възможни изненади”, застрахова се отсега Дянков и допълни, че се надява да са положителни.

В противен случай всички трябвало да „запретнем ръкави за доброто на България”. Правителството е решено да не допусне кризата в Гърция, увери още вицепремиерът.

След като приключи изказването си пред българските депутати, Дянков побърза да излезе от залата, защото му предстои пътуване в Брюксел.

С този аргумент той отказа да отговаря на въпроси по скандала с президента Георги Първанов и готвения импийчмънт.

Докато излизаше от сградата на парламента подхвърли само, че не съжалява за срещата си с президента и че не е знаел, че го записват.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


538
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
3
 
! Отговори
do gs преди 14 години
Боико ... българите ве4е нямат пари 20 години ни ги крадоха ..... еи там колегите ти по маса 4ервените олигрси от твоята партия маика сащите ! що не вземеш парите от тях крадените милиарди а тарсиш пари в празни джобове или искаш революция и метежи ... туи ли ти е целта ... ?! и тогаз си4ки там дет сте узорпирали власта от 65 години ... ще бъдете пометени от народната любов ... и ризите от гърбовете по4нахте да ни сваляте не ви е срам мръсни олигарси с сарца 4ервени гнили души безродни
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
добра идея! Щом от частният сектор съдират по 100 кожи (говоря за малкият и среден бизнес,не за големите акули),защо държавният да се скатава?
60
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ГЕРБ е партия, съставена от ченгета и селски труженици като Бойко, Дянков и Леля Цецка Цоцолана.
59
4
 
6
 
! Отговори
Кольо преди 14 години
Крайно време е това момче Дянков да бъде освидетелстван, да му бъде купен еднопосочен билет до Америка, за да отиде там и да се лекува.
58
2
 
2
 
! Отговори
Ty154 преди 14 години
Ala ili bala, ama Dyankov e dal dosta tochni i logichni otgovora, za razlika ot lafa na Stanishev. Izvineniqta oshte vurvqt - oshte nqkolko meseca shte i posle da vidim. Da vidim kak shte se razviq ili potuli kazusyt s Maslarova - dali shte q namajat :P
57
12
 
10
 
! Отговори
gs преди 14 години
Абе вие прочетохте ли какви мерки са взели в Ирландия, за да излязат от кризата - намаляване заплати на учители и полицаи с 15%, увеличаване на данъците, ограничение на социалните помощи! Ние тук се скъсахме да мрънкаме - няма друг начин бе хора, Бойко не е цвете, но поне едно нещо е разбрал - ако иска да има облаги от властта си, трябва да я вдигне тая държава на крака, да направи пътища, да ограничи корупцията, да усвои фондовете. Стига сте ревали, стягаме се и тва е.
56
3
 
4
 
! Отговори
FordMustang81 преди 14 години
КАКВА ЧИСТКА? КЪДЕ Е МУРГИНА? А МАСЛАРОВА? А СТАНИШЕВ НАЛИ ЩЯХА ДА ГО ВКАРАТ И НЕГО В ЗАТВОРА?
55
0
 
2
 
! Отговори
Пипи преди 14 години
Едва ли са толкова умни!
54
0
 
9
 
! Отговори
brawo liulqk преди 14 години
Боико ... българите ве4е нямат пари 20 години ни ги крадоха ..... еи там колегите ти по маса 4ервените олигрси от твоята партия маика сащите ! що не вземеш парите от тях крадените милиарди а тарсиш пари в празни джобове или искаш революция и метежи ... туи ли ти е целта ... ?! и тогаз си4ки там дет сте узорпирали власта от 65 години ... ще бъдете пометени от народната любов ... и ризите от гърбовете по4нахте да ни сваляте не ви е срам мръсни олигарси с сарца 4ервени гнили души безродни
53
1
 
7
 
! Отговори
Dan преди 14 години
Относно "дългосрочната държавна политика", с какво право Станишев се "застъпва" за частният бизнес , след като го е натоварил със здравните вноски и на държавните служители??? И ЗАРАДИ ТОВА ГО НАРИЧАМ "БЕЗОЧЛИВИЯТ С ОЧИЛАТА"!Колкото до Първанов-Дянков, ще се повторя,но смятам,че това е PR на Президента,смятам,че Слави Трифонов има общо с новата партия на президента(дали ще е само лице или съпредседател не знам) в която ще има и артисти и спортисти,защото това е начина да продължават да печелят!
52
2
 
6
 
! Отговори
Балин преди 14 години
Е това е най-*** изказване, което бях чул до сега в този новинарски сайт! Изказването е толкова лишено от логика, толкова злобно и недомислено, че просто се чудя как да отговоря! Човеко ти изпи ли си диазепана, или нямаш такъв заради политиката на Дянков? От къде на къде всички държавни служители са ***? Нали ГЕРБ направи чистка? Освен това те са обикновени хора, но всеки от тях има повече акъл от теб! Без да се обиждаш, просто правя равносметка въз основа на твърденията ти.
51
3
 
4
 
! Отговори
перко преди 14 години
Анонимен ,ти от кое министерство си?и от чие име отговаряш?
50
1
 
9
 
! Отговори
баа Пена преди 14 години
Пожарникар и екипа му пожарникарски!Тук пламне-гасим с квот намерим,там припуши-грабвайте зелени вейки!Ревем тежко е!!Огъня силен!!Министърчето от ЕВН-дайте такса електромер!!Шопара от комисията -туй не е такса-туй е ***!Ми не знаехте ли ,че е тежко или си викахте да копнем властта ,па....а?
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като не харесвате Бойко си гласувайте за Мемет Духан , СерГей станиш и подлогата Яне Янукович
48
5
 
10
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Мушмурокът за пореден път подхвърли на плебса една дума и гербавите палета залаяха в хор! Този път срещу държавните служители! Същите тези служители, които от както съществува данъчна система в България, след падането на бай Тошо не са плащали подобни вноски. Поради една елементарно проста причина, която явно убягва и от америкаското съзнание на мушморока! Заплатите на държавнит служители се плащат от държавата! Целите заплати! Не само здравните вноски! И да даваш нещо на някого, пък после да си го вземаш под една или друга форма, е все едно да прехвърляш едни два лева от левия в десния джоб и обратно. Хайде сега, гербавите, кажете ми, след колко прехвърляния тези два лева ще станат четири?!?!?! Повече от явно е, че няма как да стане това. Затова, става повече от ясно, че активното мероприятие на милиционерите от правителството има една друга, прозаична и прагматична цел! Да настрои общественото мнение срещу държавните служители, да прекара още една граница на разделение, на омраза.....санким, да не вземе да се случи нещо като в Гърция..... По добре да се мразим по между си, от колкото да мразим тях и некадърната им политика!
47
1
 
5
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Не съм ползвал "здравни" грижи повече от 20 години, въпреки нездравословната среда искам държавата да ме обещети за това, щом ще е така!За някои може за друго не тва ли е социалното на ***!Време е да си плащат както всички простосмъртни!
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вижте мнение номер 14
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А защо държавните чиновници да не си плащат здравните осигуровки? Те с какво са по-различни от останалите граждани на РБ?
44
4
 
16
 
! Отговори
gs преди 14 години
крайно време е да почнат да плащат - да. не стига че ги осигуряват на пълни заплати, ползват си отпуски, почивки и тн до последна буква на закона, ами не плащат като другите, който в частните фирми се сгръчват от работа и ако успеят да си вземат 1 седмица отпуска се радват. Да ме извиняват, какви са тези облаги, и те са служители като всички останали
43
8
 
13
 
! Отговори
FordMustang81 преди 14 години
Повече няма да гласувам и един път за ГЕРБ! И дано тая Фандъкова на кметските избори да изхвърчи, тя не става за кмет като Бойко. Дори Софиянски беше по-добър от тях. Бойко, един град не можа да оправиш, та тръгна цяла държава да оправяш! Ти си просто един ***, който много обича да се показва по всички медии.