Ново 20 – чиновниците ще платят парите за здраве?

Ако държавните служители започнат да плащат здравна вноска, няма да има увеличение
11 мар 2010 11:42,
538
Ново 20 – чиновниците ще платят парите за здраве?
Снимка: БГНЕС

Няма кой знае колко алтернативи на идеята за увеличаване на здравната вноска, обясни пред Народното събрание финансовият министър Симеон Дянков.

Всъщност той представи само една – държавните служители също да започнат да плащат здравни вноски, защото в момента са освободени от тях.

Сумата, която ще влезе в бюджета, е сходна с тази, която би дошла от увеличаването на здравната вноска от 8 на 10%, или по разчети на финансовото министерство – около 296 милиона лева.

Това не е решение, твърдят от БСП. Сергей Станишев смята, че по този начин тежестта на кризата отново се прехвърля върху хората.

Соцлидерът върна вечното обвинение на новите управляващи към тройната коалиция с репликата, че има пари за здраве – 860 милиона лева, събрани в резерва от хората, и то по време на предишния мандат.

БСП предлага да бъдат деблокирани 450 милиона от тях и здравната вноска да остане 8%.

На въпроса защо държавните служители не плащат осигуровки – отговорът на Станишев беше лаконичен: „Дългосрочна политика на държавата”.

Срещу вдигането на „данък здраве” се обявиха и партньорите от „Синята коалиция”. Мартин Димитров е убеден, че частният сектор няма да може да плати тези пари и това ще задълбочи кризата.

Финансовият министър обаче е убеден, че ако няма изненади, ще започнем да излизаме от кризата през април тази година.

„Данните за януари дават плах оптимизъм”, заяви пред народните представители Симеон Дянков. За първи път от октомври миналата година спадът на промишлената продукция е минимален – под 1%. В следващите месеци тя ще излезе на малък плюс.

Дянков призна, че през първите месеци на 2010 година има голям дефицит. Той обаче се дължи на ударното връщане на ДДС на бизнеса, което било борч на предишното правителство.

Другата причина е оптимизацията в администрацията. Платени са повече пари за заплати не защото са увеличени, а защото при съкращаването на хора се изплащат по няколко възнаграждения наведнъж, обясни министърът.

Симеон Дянков е убеден, че бюджет 2010 е добър. Той твърди, че се изпълнява по план и ще продължи така.

В средата на годината е възможно преразглеждане, защото тогава ще е ясно каква част от прогнозите на анализаторите се сбъдват. „По време на криза са възможни изненади”, застрахова се отсега Дянков и допълни, че се надява да са положителни.

В противен случай всички трябвало да „запретнем ръкави за доброто на България”. Правителството е решено да не допусне кризата в Гърция, увери още вицепремиерът.

След като приключи изказването си пред българските депутати, Дянков побърза да излезе от залата, защото му предстои пътуване в Брюксел.

С този аргумент той отказа да отговаря на въпроси по скандала с президента Георги Първанов и готвения импийчмънт.

Докато излизаше от сградата на парламента подхвърли само, че не съжалява за срещата си с президента и че не е знаел, че го записват.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


538
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
402
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тънкият момент, който никой не забелязва е, че както е сега държавата плаща по-малко за осигуровки. Ако се мине на схемата, която предлага Дянков - държавните служители да си плащат осигуровките, държавата ще трябва да плаща повече. Защо е така - е въпрос с понижена трудност ...
401
5
 
22
 
! Отговори
А спрете се, преди 14 години
Алоууу, държавната администрация, какво сте се заоплаквали толкова?Не стига,че нямате изброяване, че сте най-некадъртните, най-корумпираните, най-мързеливите, голяма част от вас се пенсионират далеч преди връстниците си,ми не ви отдържат пари нито за пенсия, нито за здраве... Мен ако питат, това си е форма на дискриминация към другите осигурени лица...
400
5
 
9
 
! Отговори
nabliodatel преди 14 години
Na tozi *** s papkata ,baschta mu e prochel dosta broeve na vestnik STARSCHEL predi da go napravi.
399
0
 
0
 
! Отговори
neplatenotpusk преди 14 години
ДО 409 можете ли да разберете колко са приходите на СТРОИТЕЛНАТА КАМАРА за последните 2 години? Как се осчетоводявт и как се харячат?Ако неможете, знаете към кого да се обърна?
398
0
 
20
 
! Отговори
_I_ преди 14 години
За какво говорим?! Безработен и без право на обещетение, да плаща осигуровка от 21 лв + 2 лв за ордер, равняваща се все едно че работи за 525 лв!? Абсурд ли е, лудост ли е, безмозъчие ли е, некадърност ли е? А държ. служител и *** да не плаща? Къде го има това Дянков, къде? Ако не плаща - глоба?! Нормално ли е или ни смяташ за луди? Наистина си "голям мозък", колокото на пиле. Като не можеш да печелиш приятели, не печели врагове!
397
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 14 години
катя знаеш ли какви са средните заплати в администрацията бре? не говоря за тия дето папкат заплата х2 заради евро-прорамите които минават проформа през дирекциите им. в администрацията където работя примерно се обявява конкурс за държавни служители 3 пъти и никой даже не си подаа и документи. основното възнаграждение е 400лв. не е частна фирма да дава по ведомост 250-300лв и на ръка разликата до 1000лв. хайде стига глупости. и аз се нервя на някоя бабичка на гише ама тия като нея са 5% от цяла
396
0
 
4
 
! Отговори
JD преди 14 години
Ще префразирам! Има НАЧИН в пьти с по-малки средства да постигнеш нацията да е здрава...
395
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тоя очилатко *** иска да вземем и без заплати да работим ааа??? те и без това са ни мизерни заплатите по добре на ангария да му работим докато мине кризата!!!! Я марш в дупката от която изпълзя бе мишок !!!
394
5
 
9
 
! Отговори
зъл преди 14 години
Я гледай ти, охлюва Дянков дава признаци на мислене! Ами ако се напъне още малко и току виж узрял за идеята освен държавните тутманици да започнат да си плащат за това, което ползват да се ограничат и разходите за рушвети и далавери в НЗОК и току-виж парите станали вместо 300 - 700 млн.
393
4
 
11
 
! Отговори
бг преди 14 години
Крайно време беше.Всеки да си плаща.Стига издържахме бюрокрация коятонито е ефективна нито е полезна.
392
1
 
5
 
! Отговори
JD преди 14 години
Толкова коментари и все бие на кухо... Жалко.Проблема е сериозен, а ИМА РЕШЕНИЕ в пъти с по-малки средства да постигнеш нацията да е здрава, просто ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ КАК, да имаш желание и воля, защото в момента наблюдаваме не здравоопазване, а преразпределяне на парични средства от оскъдния бюджет и бедна здравна каса.
391
0
 
2
 
! Отговори
професионалисти преди 14 години
Бандюгите, които обират държавата са дилетанти. Истинските професионалисти си създават правителство.
390
1
 
3
 
! Отговори
azz преди 14 години
Искам да се промени Закона за социално и здравно осигуряване!!! По - точно чл.38 !!!
389
5
 
16
 
! Отговори
Kaтя преди 14 години
Ами да плащат и те ,мамка му! Не стига,че вземат по-големи заплати от останалита хора, ами и държавата ще ги осигурява! Писна ми от привилигеровани!Децата в България са дискриминирани, като не всички от тях получават детски надбавки- като че ли тях майка не ги е раждала! Ако на мързеливите *** им отнемат детските, ще нададат вой до небесата и правителството ще ''клекне'', но работещите майки нямат право да получават детски! Направо съм бясна на тази наша държава! Няма такова чудо по света,ей
388
0
 
7
 
! Отговори
124+ преди 14 години
не съм бягал от час, ама ти не си разбрал за заплатите в администрацията, за разлика от "фирмените тайните" за заплатите наемните работници, заплатите на администрацията са обявени публично в закон и подзаконови актове. Иначе АРИТМЕТИКАТА и ти и аз я владеем
387
6
 
6
 
! Отговори
много мълчалив преди 14 години
Ако Дянков би говорил само за това, което разбира, тогава той щеше да бъде много мълчалив.
386
3
 
7
 
! Отговори
още по-бедни преди 14 години
Т.н. "герб" имат една единствена цел - богатите да станат още по-богати, а бедните да станат още по-бедни, и повече на брой!
385
2
 
2
 
! Отговори
124 преди 14 години
като си бягал от час по математика кой ти е виновен1200лв.по 8%=96лв.това имах предвид
384
2
 
8
 
! Отговори
124+ преди 14 години
409 е абсолютно прав! Заплатите на държавните служители са от 323 до 450 лева, съобразно длъжността, директор на дирекция е между 700 и 900 в зависимост от категорията администрация! Но каквато и да е заплатата, се облага в пълен размер! Така че един "***" чиновник плаща ДФЛ, колкото оня дето се дуе, че взема четирицифрена заплата, ама по документи е на 200-300 лева. А за пред хората някой събира заплатата на министъра с тая на младшия експер, дели на две и хоооооооп средна заплата 2 бона в ад
383
5
 
7
 
! Отговори
коефициента за интел преди 14 години
В момента, в който Дянков е влязъл в президентството, там рязко се е понижил коефициента за интелигентност!