Тръгва издаването на новите паспорти с биометрия

Процедурата за обработка ще отнема няколко минути
29 мар 2010 09:46,
50
Тръгва издаването на новите паспорти с биометрия
Снимка: Булфото

Започва издаването на новите документи за самоличност. Биометричните гишета за обработка на личните данни вече са инсталирани, съобщиха от МВР.

Процедурата за обработка ще отнема няколко минути. Първо гражданинът сяда на специално определено място, където автоматизирана система го снима, а полученото изображение се изпраща до компютъра, на който се обработва заявлението.

Още по темата

При желание да бъде подновен международен паспорт се вземат пръстови отпечатъци. Следва подпис на лицето със специална електронна писалка на определен за това малък екран.

Подаването на заявления ще става във всяко РПУ, както и досега. Таксата за издаване на лична карта е 18 лв., за свидетелство за управление на моторно превозно средство - 25 лв., а за паспорт с биометрични данни - 40 лева.

Младежите между 14- и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта. За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст ще се плаща само 25 на сто от стойността на обикновената услуга, а за следващ - 50 на сто. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
7
 
! Отговори
Злостър преди 14 години
За паспортите ми е ясно защо поскъпват,заради тия прослувути биоданни.Ама някой може ли да ми отговори защо поскъпват личните карти и шофьорските книжки,след като в тях няма пръстови отпечатаци ,а и снимките ще са чернобели?Май пак е пълним гушката на някоя "наша" фирма,но тоя път от кръга на "Пуделите"
9
1
 
6
 
! Отговори
Салахадин преди 14 години
Абе пич лично тука поне 3 пъти съм го поствал.Не е задължително, ако не е изтекъл срока!!Тоест,шофьорската книжка ми е 2011 а личната до 2014.Значи чак тогава ще ги сменям.Никой не те задължава ако срока е някоя година напред непременно да е сега.Когато изтече срока тогава.Дано съм бил достатъчно ясен!!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не съм сигурна , но смятам, че медицинско не ти трябва. Когато ми откраднаха документите, трябваше да си извадя нова шофьорска книжка и не ми искаха медицинско. Надявам се и сега да не искат. Имате ли представа задължително ли трябва да сменим личните карти и книжките след като няма да има на тях биометрични данни?
7
0
 
4
 
! Отговори
shumen преди 14 години
В 9.30 бяха 150 човека на опашката
6
0
 
3
 
! Отговори
охо бохо преди 14 години
Това, задължително ли е?В случай, че не са изтекли сроковете на личната карта, шофьорската книжка и международния паспорт?
5
2
 
4
 
! Отговори
Да бе да ... преди 14 години
"Таксата за издаване на лична карта е 18 лв., за свидетелство за управление на моторно превозно средство - 25 лв., а за паспорт с биометрични данни - 40 лева". А къде ги слагате 40 кинта за медицинско беееее, ехоооо- или това не са пари. То колко струват документите толкова струва и медицинското...
4
0
 
8
 
! Отговори
Варна преди 14 години
Процедурата за обработка ще отнема няколко минути Какви няколко си минути хората по-часове чакат във варна от 1 ден още
3
2
 
8
 
! Отговори
Кирчо преди 14 години
Тия от милицията и органите на майка си ще продадат за 5 лв. Еб***ти простаците. Ще стане както с номерата на автомобилите. Много е лошо и срамно да си заптие.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Километричните опашки пак започнаха. Тези "няколко минути" са всъщност няколко часа, а в София са и няколко дни загубени в чакане. Гербистка му работа.
1
4
 
13
 
! Отговори
Салахадин преди 14 години
Честито на фирмата спечелила направата им!!Хубави подкупи дадохте на всякъде!!А с всичката печалба лекарства да си купувате!!!