Ромска мода – брак с 10-годишни

Причините: мизерията и липсата на образование
27 юни 2010 19:31,
374
Ромска мода – брак с 10-годишни
Снимка: Булфото

74% от ромите в България над 10-годишна възраст имат постоянен партньор, с който живеят заедно.

Това показва проучване за брачните нагласи сред ромите у нас, реализирано от Център "Амалипе".

Близо 54% от тези роми вече са сключили брак със своя партньор, а малко над 20% живеят на семейни начала без брак.

Средната възраст, на която ромите започват да живеят съвместно с партньор, е 18 години и 4 месеца.

При проучването, направено сред близо 3000 роми у нас, екипът на д-р Алексей Пампоров е срещнал 10-годишна девойка, която вече е била в съвместно съжителство с партньор.

Ромите, които не са сългласни с ранното партньорство, преди 16-годишна възраст, са повече от тези, които допускат такова, сочи обаче изследването.

Проучването е питало и дали ромите смятат, че е нормално родителите да изберат партньора на своите деца.

Само 38% от анкетираните мислят, че родителите могат да изберат партньора, без да питат децата си, 61% смятат, че момичето например може да избяга с момчето, ако родителите не разрешават да се омъжи за него.

Според екипа от изследователи на нагласите в т. нар. ромски махали най-значимият фактор за ранното начало на неформалните съжителства е образованието.

Друг важен фактор е финансовото състояние на домакинството.

В ромската общност сега се наблюдава сериозна трансформация от патриархат към модерност,  отчитат от "Амалипе".

"Превръщането на успели роми в модели за подражание е изключително важно за преодоляването на тази трансформация", каза Пампоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
4
 
9
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Това е най-логичната постъпка - да я заженят възможно най-малка. Булката трябва да е девствена, а единственият шанс за това е да я дадат малолетна.
279
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Предлагам хетеросексуалните БЪЛГАРИ да се отнесем към съда по Човешките права с едно искане - Равни права с *** , *** , убииците , наркоразпространителите...
278
1
 
55
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Един българин го осъдиха, задето правил секс с 14-годишна, макар и да не и е направил дете.Всяка година НЯКОЛКО ХИЛЯДИ малолетни *** изcират чаавета, но още няма арестуван, камо ли осъден *** за педофилия ?!? Значи - за едни важат законите, а за други - дивашките им обичаи ?!?
277
2
 
42
 
! Отговори
Манго преди 14 години
- Кое *** момиче е девствено?- Това, което може да бяга по-бързо от братята си.
276
1
 
24
 
! Отговори
хХх преди 14 години
Dnes.bg отново се излагате. Уж трябва журналистите да са начетени хора или поне по темата, която пишат да са си направили труда да прочетат нещо. За какви сключени бракове говорите ... първо, преди 16г. въобще не може да се сключи брак и второ - в 99% от случаите ромите нямат брак, защото религиозните и етнически ритуали, които заместват при тях явяването пред длъжностно лице по гражданското състояние, не са и не могат да бъдат брак. Има един Семеен кодекс, не знам дали знаете, започнете от него
275
1
 
8
 
! Отговори
Стафан преди 14 години
1-во. ЧИСТА НАЦИЯ. 2-ро. И ти си хванал синдрома "немога" и "незнам".
274
2
 
32
 
! Отговори
Кочо преди 14 години
Дреме ми на гъмзата какви са нагласите на ромите. Моята нагласа към ромите пък е да ги нагласим и по един шут в *** в посока Майката Индията.
273
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
abe kato vzimat pari pomo6ti zakona se spazva ama sega trqbva zakrila na deteto da se namesi.ama gi nqma tiq institucii a romite tvardqt 4e tova sa tradicii neznam si kakvo mi togava bate bez pomo6ti .
272
1
 
27
 
! Отговори
ккк преди 14 години
Ами *** не се крият, защото законите не се отнасят за тях. Те са недосегаеми. А българите с право се крият.А и едва ли гаджетата им са 10 годишни...
271
1
 
38
 
! Отговори
Hunter преди 14 години
Вместо да търси по заобиколен път одобрение за *** педофилия, Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" да проучи защо *** имат по 5-6 деца, като и едно не могат да отгледат и ние ли ги спираме да не си плащат данъците, тока, водата и да не водят децата си на училище? Това ли да толерираме?
270
4
 
47
 
! Отговори
Йово преди 14 години
Отговорът е лесен преди 1990-та *** и българи работеха рамо до рамо, кой по зле кой по добре кой се скътаваше кой не това е оделен въпрос, важното е че *** ги караха да работят (много пъти дори насила), цигалите не взимаха социални помощи а бачкаха като равни с българите. Който не искаше да работи отиваше в Белене и подобни други места. За кражба се влизаще в затвора, и оправдания "имам много чавета" не вървяха. Това е, сега никой не иска данаците му да отиват при хора които не работят.
269
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 14 години
ОК, значи се разбрахме :)
268
1
 
4
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Виж какво съм писал под статиите за Юри Галев и Дражев, не си мисли, че по какъвто и да е начин защитавам мафиотите, крадците и изедниците, пък били те от българсия етнос.
267
4
 
1
 
! Отговори
Име преди 14 години
Е, не всички слушат Maiden. Затова и няма как да разберем аватара ти правилно. Пък и незнам какво възпяват във въпросния си албум :)Както и да е, искам само да попитам защо до 90-та година имаше такава дружба между *** и българите и расизмът беше рядко срещана болест в България? В началото на демокрацията започна такова крадене.... ама като сте националисти, защо не се захванете първо с най-страшните крадци в милата ви родина? Изчистете първо тях бе, какво сте се захванали с тъпите ***?
266
1
 
3
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Аватарът ми е мотив от обложката на предпоследния албум на групата IRON MAIDEN (А matter of life and death), а другото е само в твоята глава!
265
2
 
34
 
! Отговори
gmo преди 14 години
Прощавай Родино Българияс вулгарните си чалга певици.С *** с имплантирани циции роми възпяващи жици.С ученици на наркотици.С *** в крайпътни редициа журналистите пишат за жрицинали са си сродни душицис трагични актьори комиции комични актьори трагици-легион сексуалексцентрици.С измислени псевдо класиции полковници вместо владици.С телевизионните си склеротици,с *** мулти критициизяли не малко душицис бандити вместо политиципрагматици с паници, с лъжиции милион никотин-фанатициоще толкова алкохолициДано магически антибиотициизчистят тези вредни бацилиземята ти заразили До тогава прощавай България!
264
11
 
2
 
! Отговори
Име преди 14 години
Аватарът ти изобразява разгневен войник с два автомата, което лесно се асоциира. Коментарите ти клонят към национализъм, който е пряко свързан с расизма. Така че какво друго да си помисли човек? Ако не съм прав, значи символът на аватара ти не работи и ще трябва да го смениш, за да го разбираме правилно.Колкото и да се опитвам да ви разбера идеологията, немога.
263
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
стига да не правят по 15 чавета,които ние да издържаме.
262
2
 
20
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Просто трябва да се прилагат законите. "Кучето скача според тоягата", нали знаеш? Само дето "тоягата" за *** през последните 20 години е заменена от "салам" а "куче със салам не можеш да уплашиш"!
261
3
 
16
 
! Отговори
Змей преди 14 години
Tрябва да направим така, че *** да не правят бели. Нещо с газ ли, с огън ли да ги третираме. Абе най- добре с много бой докато забравят какви са и какво са. Същата програма трябва да се приложи и на защитниците на *** и проблема е решен.