Ромска мода – брак с 10-годишни

Причините: мизерията и липсата на образование
27 юни 2010 19:31,
374
Ромска мода – брак с 10-годишни
Снимка: Булфото

74% от ромите в България над 10-годишна възраст имат постоянен партньор, с който живеят заедно.

Това показва проучване за брачните нагласи сред ромите у нас, реализирано от Център "Амалипе".

Близо 54% от тези роми вече са сключили брак със своя партньор, а малко над 20% живеят на семейни начала без брак.

Средната възраст, на която ромите започват да живеят съвместно с партньор, е 18 години и 4 месеца.

При проучването, направено сред близо 3000 роми у нас, екипът на д-р Алексей Пампоров е срещнал 10-годишна девойка, която вече е била в съвместно съжителство с партньор.

Ромите, които не са сългласни с ранното партньорство, преди 16-годишна възраст, са повече от тези, които допускат такова, сочи обаче изследването.

Проучването е питало и дали ромите смятат, че е нормално родителите да изберат партньора на своите деца.

Само 38% от анкетираните мислят, че родителите могат да изберат партньора, без да питат децата си, 61% смятат, че момичето например може да избяга с момчето, ако родителите не разрешават да се омъжи за него.

Според екипа от изследователи на нагласите в т. нар. ромски махали най-значимият фактор за ранното начало на неформалните съжителства е образованието.

Друг важен фактор е финансовото състояние на домакинството.

В ромската общност сега се наблюдава сериозна трансформация от патриархат към модерност,  отчитат от "Амалипе".

"Превръщането на успели роми в модели за подражание е изключително важно за преодоляването на тази трансформация", каза Пампоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
5
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Какво ми е на аватара? Знаеш ли вообще какво означава той?
259
6
 
0
 
! Отговори
До Amenhotep преди 14 години
Исках да поспоря с теб, но като ти гледам аватара, май няма смисъл...
258
0
 
8
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Всъност в цивилизованите общества, би трябвало да е точно обратното.
257
11
 
1
 
! Отговори
Име преди 14 години
Светът се променя. Възрастовата граница пада, може би е част от еволюцията на човека :) Нека се обичат младите, да правят любов, а не война.
256
0
 
4
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Незнам защо не са в затвора ... може би, като гордият татко стане на 18, би трябвало да влезне в затвора.
255
8
 
2
 
! Отговори
До Amenhotep преди 14 години
Защото и онези деца от български произход, които гостуваха в Шоуто на Росен Петров също не са в затвора, след като са си родили дете. Бащата беше на 17, а майката на 12.Той какъв се води - "почти" педофил ли?
254
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
това са пълни глупусти! Не мога да повярвам, че вярвате в тези фалшиви проучвания. Как са сключили брак като са малолетни питам аз? Ако има такива събирания на момче и момиче от ранна детска възраст то е изопачено. Това го има в отделни фамилии които уреждат нещата помежду си и след като порастат децата и са в полова зрялост ги венчават, но това са рядкост. Останалото за постоянните партньори го има както го има и при българите, вече не е задължително да имаш 18г за да си легнеш с някое момче!
253
0
 
10
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Защо бащата на Кортеза, която роди на 11 не е в затвора за педофилия?
252
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Наказателен кодекс на Република България- Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152, се наказва с лишаване от свобода от две до шест години.(2) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Когато деянието по ал. 1 е извършено с непълнолетно лице чрез използване на положение на зависимост или надзор, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години.(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който се съвъкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до пет години.Явно трябва да се приеме нова алинея (4) Горепосочените хипотези не се прилагат по отношение на роми.
251
12
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 14 години
Абе вие не знаете какво пишете просто! Те не сключват брак, а живеят заедно. Аз лично познавам българи, които имат малолетни гаджета и живеят на семейни начала. Просто на *** не им пука и си го казват, докато българите знаят закона и крият!
250
0
 
18
 
! Отговори
кравар преди 14 години
ако бяха българи да им е изкъртена вратата от БОП и да лежат вече в ареста за педофилия *** нали са *** 300 оправдания ше им намерят - да се прилага закона за всички еднакво не да се чувствам дискриминиран в собствената си страна./не че искам да имам нещо общо с 10 годишни а е въпрос на принципи,законът да е един за всички./
249
0
 
19
 
! Отговори
Йово преди 14 години
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Равни но явно ромите са над закона.
248
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 14 години
За цялостния вид на момето има принос и неповторимата цветова комбинация на парцалките, които носи, гримът, лакът... Абе изобщо... социално слаби с GSM-и и сателити. И бой не ги оправя - те от малки ги "тренират" да носят на бой.
247
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ромска мода 100% ПЕДОФИЛИЯ ПРИ ТОВА БЕЗНАКАЗАНА
246
7
 
5
 
! Отговори
До 290 и 291 преди 14 години
Какво се оправдавате? Обикаляте улиците и пребивате всеки който не ви кефи, включително и българи. Мен лично са ме гонили 10 разгневени скинара в центъра на София, само защото бях с тениска на Мерилин Менсън! После ми се оправдавате, че сте били националисти, защитавате милата си родина и давате респект към *** и турците. Отидете се прегледайте, болни и жалки ***.
245
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Имам идея. Да поканим екипа на Анимал планет да прави филм за ***. Няма да им искаме никакви пари за правото да снимат, единственото условие е, по време на снимките да държат "обекта" далеч от хората и да осигуряват храна. Така поне за няколко месеца ще се почувстваме хора в собствената си държава, а ако снимките се проточат повечко, най-добре. Освен това в следващия епизод могат да закарат *** в Африка за да се види как ще реагират лъвовете при срещата си с това животно!:-))
244
1
 
18
 
! Отговори
ккк преди 14 години
Ако е българин, значи е педофил. Ако е *** е социално слаб. Егати оправията. А, между другото, *** от снимката с право бърза да се задоми. Още сега е грозно горкото, а ако чака до 15 год. съвсем ще погрознее....
243
1
 
11
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Това е абсолютно вярно ... но, за жалост, когато някой поиска законите да се приложат срещу *** беззаконие, веднага лу се лепва нарицателното "фашист"...
242
1
 
11
 
! Отговори
пешо преди 14 години
Програмата Ран-Ът в действие. Геноцид към българите, съсипване на образованието, безработица, появата на вече забравени болести, износ на образовани хора в други страни-инженери, лекари, компютърни специалисти. Остават само малцинствата и България спира да съществува.
241
0
 
18
 
! Отговори
пешо преди 14 години
Мода или беззаконие. Законите в нашата страна важат само за българите.