Лазар Груев: Нека институциите си партнират

Твърденията, че 5% от съдиите са корумпирани, пречат, смята той
22 юли 2010 11:14,
34
Лазар Груев: Нека институциите си партнират
Лазар Груев. Снимка: БГНЕС

„Всички сме в една лодка. Затова аз непрекъснато призовавам институциите за взаимодействие и партньорство. Един наказателен процес започва от полицията, минава през прокуратурата и завършва в съда“.

Това каза председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев в коментар на доклада на Европейската комисия за напредъка на България.

По думите му не може да има разделителни линии, а всеки трябва да свърши своята работа.

Още по темата

Според председателя на ВКС изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, че 5% от съдиите са корумпирани, действа „силно затормозяващо“ на колегите му и пречи те да вършат работата си.

“Попитайте главния прокурор кога, колко и какви обвинения ще повдигне, защото за един съдия е важно не какво се приказва, а какво вършат институциите”, категоричен бе Груев.

Той добави, че не може да се мисли, всички проблеми на обществото могат да се решат само чрез методите на наказателното право. Наказателният кодекс трябва да се прецизира, което е и задачата на работната група на Министерството на правосъдието.

Попитан дали МВР и правителството имат компромати срещу съдии, с които ги притискат, Груев заяви, че няма такива данни и не иска да вярва, че това е възможно в една демократична страна.

Препоръките в доклада на ЕК се анализират, увери той. След 1 септември магистратите ще се съберат на национално съвещание, на което ще бъдат обсъдени и набелязани конкретни мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
14
 
! Отговори
слепия преди 13 години
Груьо,Груьо.........като гледам надписа над главата ти и пияната ти мутра май не са 5% а 99.995%!Я си признай коя мутра те почерпи и на колко водки беше като изцепи тази глупост?
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и тоя Груев е поредния чиновник който стои там за стаж ... аман от чиновници. Не искал да вярва че има корумпирани съдии ... Затова Бойко спечели, защото народа имаше нужда от някои които се одличава от безличната чиновническа маса от плъхове.
7
0
 
8
 
! Отговори
бивш преди 13 години
А не бива ли Гл.прокурор Велчев да отговори "бедните " магистрати разследвани ли са? Ползували ли са служебното си положение за придобиване на имоти?От къде са средствата за построяване на палатите на морето и по планинските курорти? Гледали ли са дела против Общините,които им са отстъпили право на строеж и какъв е резултатът от тях.Изобщо в случая независими ли са тези магистрати? Може да се отговори и за връзките им с така наречените "топ адвокати " защо винаги печелят делата в съда.
6
1
 
15
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
БИЛИ СА 5%..ПРИ ХАН КРУМ...
5
3
 
14
 
! Отговори
Стресираните преди 13 години
Ооо, те затормозените съдии. Как не се затормозиха да правят тигели до морето, но изказванията на някой ги стресирали. Кое точно ви пречи?Че сте само 5% за дисциплинарни уволнения или че като се разрови ще станете 30-40%.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия свите са за прибиванье!
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гнусна лъжа е че само 5% са корумпирани ,със сигурност над 99,5%
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Например ония "Бедни" магистрати имагистратки с отстъпеното право на строеж са създали документи с невярно съдържание с цел имотна облага на себе си. Ако го извърши друг - наказанието е годинкси , а те се пазарят за обезщетение , а иначе сме били равни пред закона . А ?
1
2
 
24
 
! Отговори
ЕС преди 13 години
Ако бяхте съдии в Америка един ден нямаше да ви търпят