Плевнелиев се вдига, Борисов спада в хорските очи

Изборните сюжети загрубяват месеци преди вота
12 яну 2011 21:43,
603
Плевнелиев се вдига, Борисов спада в хорските очи
Снимка: Булфото

Премиерът, министрите от кабинета и политическите лидери у нас губят доверието на обществото, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в началото на януари тази година.

За една година доверието към премиера Бойко Борисов е спаднало с 15%, сочат резултатите от проучването. Въпреки това доверието към него остава по-високо от недоверието – 47,7% към 42,6%.

С 16 на сто пък се е стопило одобрението към неговото вице Цветан Цветанов.

Министрите от кабинета също масово губят обществено доверие. С около 20% е спаднала подкрепата за Симеон Дянков, Свилен Нейков, Божидар Димитров и Маргарита Попова.

Единственото изключение в правителството е регионалният министър Росен Плевнелиев, който за една година е успял да повиши доверието към себе си с 4 на сто. Социолозите отдават това на факта, че министърът е последователен и не прави противоречиви изказвания. И към него обаче, както и при останалите му колеги от правителството, българите подхождат с повече недоверие, отколкото с доверие.

Само двама политици у нас – премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Кристалина Георгиева, са с положителен рейтинг.

В топ 3 по недоверие сред политиците са лидерът на ДПС Ахмед Доган – 83%, лидерът на РЗС Яне Янев – 81% и лидерите на Атака и ДСБ Волен Сидеров и Иван Костов – 77%.

Намаляло е одобрението и за президента Георги Първанов, кмета на София Йорданка Фандъкова, са над 70% недоверие са председателят на БСП Сергей Станишев и лидерът на СДС Мартин Димитров.

Ако днес се проведат парламентарни избори, ГЕРБ би получила 31,7% от гласовете на избирателите, сочи още изследването.

Втора ще е БСП с 12%, трета остава ДПС с 5,8%. Атака получава подкрепа от 3,3 на сто, СДС – 2,5 на сто, а ДСБ – 1,2%.

Ако СДС и ДСБ обаче се явяват на избори като Синята коалиция, тя би получили 3%, което означава, че поне една шеста от симпатизантите на двете партии не одобряват коалицията помежду им, коментираха социолозите.

1,2% от хората биха пуснали бюлетина за АБВ-то на президента Георги Първанов. В дъното на класацията са НДСВ с 0,8% и РЗС с 0,5%.

28,9% от гражданите заявяват, че няма да гласуват.

„ГЕРБ запазва и ядрото, и периферията си в сравнение с парламентарните избори през 2009 г. Тя е единствената политическа сила, която запазва и дори подобрява резултата си“, коментира директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.

Според него при предсрочни избори ГЕРБ би имала комфортно абсолютно мнозинство и премиерът е прав, когато плаши опозицията с предсрочни избори, защото той може да ги спечели убедително.

Всички останали политически сили разчитат само на твърдите си ядра без никакви електорални периферии. 
Много е вероятно ГЕРБ да спечелят президентските избори на първи тур, прогнозира Павлов.

Повечето от запитаните смятат, че сегашното правителство се справя по-добре от предишното по отношение на борбата с престъпността и корупцията и реформите в образованието. Негативно обаче се оценява политиката по отношение на доходите, ограничаването на безработицата, реформите в пенсионната система и здравеопазването.

Скандалът с фалшивата диплома на бившата шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева от миналата година оказва най-негативно влияние на обществената нагласа към ГЕРБ и правителството. Заради този случай 22 на сто от българите заявяват, че преди са имали доверие на управляващите, но вече нямат.

Над 20% загуба на доверие на партията са донесли и 16-те депутата, които отидоха на представянето на скъпи телефони с намерението да получат подарък.

Остро хората приемат и реакцията на МВР и прокуратурата спрямо лекарите от Горна Оряховица, скандала с имотното състояние на шефа на Столичния общински съвет Андрей Иванов, пътуването на културния министър Вежди Рашидов до Венеция за сметка на актрисата Мишел Бонев и скандала с имотите на Цветан Цветанов.

В изследването обаче не са включени скандалите с подслушани разговори от първите дни на новата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


603
Още по темата: довериеполитици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
472
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
За БСП си преувеличил малко, а за ГЕРБ си пропуснал нулата...
471
2
 
4
 
! Отговори
ГРОБ изнесе и житото преди 13 години
Житото от реколта 2010 е изнесено и продадено зад граница. След по- малко от три месеца цената на хляба ще скочи двойно, защото на производителите ще им се наложи да внасят пшеницата отвън. Поскъпването на хлебнаата пшеница ще повлече след себе си и увеличение на цените на млечните и месните продукти, сигнализират от бранша на мелничарите и хлебопроизводителите.Милиони тонове жито са били изнесени през миналата година, като само от хлябпристанище Варна 1,214 млн. тона са тръгнали за чужбина.
470
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти *** ли си? Вече осми път го пишеш този коментар. Лъжец: хляба е 60 стотинки, а бензина е най-евтин в България! Сирене има и 2.50 - яж от него като искаш. Млякото се изкупува по 75 стотинки а 1 кг. сирене става от 5 литра. Има разходи, печалба, надценки на търговците. Колко искаш да струва истинското сирене. И знаеш ли колко струва навън. А 1 кг. кашкавал става от 10 литра мляко. И това е само суровината. Знаеш ли колко много разходи има още?
469
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз не гледам болшевишката телевизия СКАТ там са едни перковци.Сашо Диков този *** и Велизар Енчев им сложете по един мустак като на Хитлер и им дайте шмайзерите и да видите кои ще останат живи накрая : само те !
468
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Иване, от 20 дни ги плещиш тия глупости, а казваш "Хора, по миналата вечер"...- съобразявай се малко...., а и помисли кой сега гледа Скат!...
467
3
 
4
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Вчерашно паралелно проучване на независими социологически агенции след скандала със записите за огромните кражби от контрабанда на крадците от Герб,след рекордната инфлация за последните години като хранителните продукти се увеличиха за няколко месеца близо 2 пъти,драстичен скок на акцизи,горива,ток,газ,услуги...Ето......Агенция Медиана - Герб- 8 процента , БСП-12 процента,Синя коалиция- 6 процента ,ДПС- 5 процента, РЗС- 4 процента ,Атака- 2,6 процента.Галъп- Герб - 6,8 процента...Това е..
466
2
 
7
 
! Отговори
Учител преди 13 години
България в ценови шок,финансов колапс и икономическа стагнация. И това откакто гадната тиква дойде на власт. Ето някой сравнения на цените преди тиквата и сега !!!!!!. Бензин преди 1.74 лв. сега 2.26 лв. Цигарите с 40 процента увеличение. Хранителните продукти между 70 и 80 процента. Услугите с 50 процента. Ток ,газ,горива- драстично нагоре. Срамувам се от себе си че се подведох и гласувах за най- корумпираното и крадливо правителство в историята на Б-я. Борисов *** си с мир. Не можеш,не,не
465
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оле боже много изперкаха червените вувузели.......
464
1
 
4
 
! Отговори
Илиан преди 13 години
Какви 8 или 10 процента е имал тиквата бе хора ???????/ Та народа го кълне по градове,села,махали и паланки,проклинат го зловещо,не съм чул дето мина и 1 едничка добра дума за този индивид,а вие имал 10 процента одобрение ?. Ако има избори дори и сега мутрите ченгета няма да влязат в парламента и да минат 4-процентната бариера.
463
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Хора,по миналата вечер по телевизия СКАТ в предаването където гостува политолога Валентин Вацев показа данни от проучване на независими и коректни социолози и според допитването ГЕРБ/ГРОБ/ губи изборите,Велизар Енчев водещия каза " това е прекрасна новина,Ако изборите са днес ГЕРБ/ГРОБ / губи" но Вацев го поправи " Да,губи катастрофално". Не се отчайвайте граждани,хората се осъзнаха,но не трябва тези некадърници само да си подадат оставката,а съд за националната катастрофа до която ни докараха !
462
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига си повтарял и потретвал едни и същи коментари, бе ***! Или една лъжа, повторена сто пъти става истина! Да, да, ама не!
461
2
 
5
 
! Отговори
Кво стана при ГРОБ преди 13 години
Цените на млечните продукти, за по- малко от шест месеца, отбелязаха mle4niскок с 30%. В момента средната цена на сиренето вече гони 9 лева, а на кашкавалът 11 лева, като най- скъпият достига феноменалните 14 лева за килограм. Според представители на бранша, разходите за ток и транспорт доста са се увеличили, както и осигуровките на работниците. В същото време, млякото в kolbasiпродуктите почти или напълно е заменено от варианта на прах.Зеленчуците също бележат драстично увеличение в цените. По принцип, летни зеленчуци като домати и краставици по това време на годината са по- скъпи. В момента на пазара се предлагат само вносни, тъй като у нас оранжериите масово затварят. Така се стигна до 2, 57 захляб кило домати и краставици, докато през есента на 2009 са стрували по 1, 76 лв. При сезонните зеленчуци като зеле и картофи също се наблюдава увеличение на цената в сравнение с миналата година.Високите цени на месните стоки с логото на Стара планина доведоха по повсеместно увеличение на всички видове колбаси. Цените на продуктите по стандарт бяха още в началото изкуствено раздути, преди да стане ясно дали наистина са толкова качествени, колкото се говори.
460
5
 
3
 
! Отговори
Ей комунистиииии преди 13 години
Защо скривате коментарите, червени мижитурки такива??? Яд ме е за хубавия сайт!!! Не ви ли е срам???ГЕРБ ще има ПЪЛНО мнозинство при КАКВИТО и да е избори, това е истинското заглавие!!!ЧЕР-ВЕ-НИ ***-ЛУ-ЦИ!!!!!!!!
459
4
 
1
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 13 години
Вие, *** се карайте и бийте! Ние после ще управляваме!
458
4
 
5
 
! Отговори
Amigo преди 13 години
Бойко Методиев Борисов ,Цветан Цветанов заедно с Богомил Бонев са едни от най- младите комунисти в България,станали членове на БКП още на 18 годишна възраст. През 1990 г. Борисов напуска пожарната защото отказва да се деполитизира с думите " За мен партията- майка която обичам е по важна от моята служба". А сега антикомунист.....Гнус ме е от подобни "хора" .За такива има само едно определение - ЛИЦЕМЕР, ЗАВЪРШЕН,НАГЪЛ,БЕЗСКРУПУЛЕН ЛИЦЕМЕР !
457
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който срещу Бойко грачиинтереса си не тачи!РЗС, Сергей, Догантуй желаят те таман!
456
10
 
6
 
! Отговори
1 преди 13 години
Давай Бойко ние сме с теб!!!! :)))) Айде комунистите почвайте с минусите:))))
455
4
 
16
 
! Отговори
БТПП преди 13 години
Ние представителите на бизнеса проклинаме деня когато толкова нагли крадци начело с една мутра дойдоха на власт и погребаха нашата мила родина. След управлението на тези вече нищо няма да е в състояние да спаси страната ни от разрухата до която ни докараха. А ето прогнозата на чуждестранните икономисти за безпрецедентното по своите кражби управление на " Гангстера в костюм" както наричат Борисов.....Родният бизнес ще продължава да се гърчи и да затваря работни места. Причината е в некоректността на държавата. Много фирми още чакат парите си за извършени обществени поръчки. Държавата не е върнала и ДДС- то на предприемачите, така че те няма как да реинвестират през 2011 г.Отговорност за връщането на чуждите инвестиции отново носят управляващите. Постоянното сменяне на позицията на правителството относно ключови въпроси, е огромна пречка за връщане доверието наБезработицата ще продължи да се увеличаваБезработицата ще продължи да се увеличавачужденците у нас. Евтината работна ръка вече не е достатъчен стимул. Инвеститорите вече търсят квалифицирани кадри, които уви, напускат България.
454
2
 
3
 
! Отговори
бобо преди 13 години
Телефоните са само идея на Герб искат всичко да е подконтрол.
453
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чуйте всички моя вик:Бати Бойко е ВЕЛИК!Бати Бойко е ГЕРОЙ,БСП-то срина ТОЙ!