Българите - бегълци от свободата

Според доклад ние сме сред 10-те най-нещастни народи в света
28 авг 2012 08:36, Петя Славова
314
Българите - бегълци от свободата
Снимка: Булфото

Българите са сред 10-те най-нещастни народи в света. Това показва доклад за световното щастие, пише БТА. Подобно изследване е периодично за България. В същото време данните, които извади тази година Институтът за социални изследвания и маркетинг показват, че българинът не е нещастен, а по-скоро предпочита да се представя за такъв и да не споделя щастието си по различни причини. Те са страх,  завист, суеверие или защото не смята, че останалите обичат да слушат за чуждите успехи.

Антропологът от БАН Валери Личев смята, че по-скоро "атомизацията" на обществото, липсата на пълноценни междуличностни връзки и на сигурност за бъдещето са причината хората да не се чувстват щастливи.

Да, има един страх, който може да бъде разгледан като породен на езикова основа - плод на суеверието, че назоваването на нещо може да има причинно-следствени последици, съгласява се ученият от БАН. Неслучайно имената на болестите - например шарка и чума, не се споменават в традиционната култура, тъй като се вярва, че с назоваването им ще бъдат призовавани, и се използват заместващи, описателни имена, например "блага леля", обяснява той.

Освен суеверието експертът вижда и други мотиви. Ако човек се определи като щастлив, той ще афишира емоционално превъзходство над другите, които е много вероятно да бъдат раздразнени от подобен тип откровеност. Така би могъл да събуди тяхната прикрита агресия, която да се прояви като завист.

Щастието става толкова по-проблематично, колкото по-силен е разпадът на междуличностните отношения.

По-адекватно според специалиста обаче е обяснението, което свързва негативната оценка на психичното състояние с несигурното бъдеще. Човек се адаптира не само към природната среда, но и към социалната. В стабилна среда (неслучайно на Запад говорят за "устойчиво развитие), човек може да проектира успешно своя живот и да живее съобразно собствените си проекти. В несигурна среда като българската обаче, дългосрочни планове не могат да бъдат правени, коментира Личев.

Според него у българина "нещастните" оценки са породени именно от несигурността на живота му, от една страна, и от неспособността му да вижда в другите източник на подкрепа и доверие, от друга.

В определена степен нашенецът все още може да бъде описан в духа на възгледите на Ерих Фром като "беглец от свободата", смята още Личев. Авторитаризмът на съвременната политическа култура е плод именно на вярата, че е по-добре да възложиш отговорността за съществуването си и за вземането на решения на някой друг, вместо сам да се изправиш срещу проблемите, от които бягаш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
20
 
! Отговори
АМИ ДА преди 11 години
Ами като всички са се втурнали да гледат БТВ, вместо да се огледат в себе си и около себе си, така ще е...
108
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ притискат България да засели 100 хиляди бежанци от Сирия в изоставени български села.
107
2
 
4
 
! Отговори
до 115 преди 11 години
ХЕХЕХ то ако ставаше така много хора нямаше да са на дъното в момента. ХАХАХАХ още се смея!
106
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът е нещастен заради самия себе си! Той е зъл,дребнав,егоистичен,завистлив и мръсен по душа и съзнание! Е, какво тогава да очаква от себеподобните си!
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво на 5
104
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе да си рентиер в Бъллгария...И аз да взимам по 1500 лв САМО от наем на месец и аз ще съм щастлива и доволна от живота! Баси
103
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
112, никой не ми го е подарил. теглихме кредит и го дадохме под наем . сега то само си връща инвестицията
102
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
народопсихологията на бълтгарина е сбъркана . депресарска работа . не може да обвинявайш все друг за проблемите си - правителството и комшията . винаги има риск да загубиш, но ако не пробваш със сигурност нищо няма да спечелиш . началото е най трудно
101
0
 
12
 
! Отговори
дo 105 преди 11 години
Това не е частен бизнес и не е работа за себе си.Ходиш на работа ок.Това,че вашите гледат пчели ок,но това е лично стопанство и е тяхно.А да рентиерстваш не е като да развиваш бизнес и едва ли със собствени средства си закупил жилището и то сега,а най-вероятно през социализма.Така ,че да работиш за себе си не означава твоето разбиране.Направи фирма и съзсай работни места и тогава ми говори!
100
7
 
9
 
! Отговори
105 преди 11 години
"Давам жилище под наем" - Ей такива най ме дразнят. Поредният рентиер! И си ми седнал да ми обясняваш как "оцеляваш". Имам много познати "рентиерчета" които само от единия наем си изкарват за месец че и отгоре! Оцелявал...
99
0
 
10
 
! Отговори
от 83 до 93 преди 11 години
Както казах ... аз съм щастлив. Пожелавам ти един ден и ти да станеш.
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯ номер 5 . Абсолютно си прав ! Аплодисменти !
97
0
 
6
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
Тази *** ни управлява от 68 г.
96
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе стига се е самохвалил турчина от пост No. 5.Ходил съм в Турция - ужас.Атмосферата е подтискаща.Напрегнато и неприятно е.А и той защо е в Германия?Да си ходи в Турция.Аре майната им на мохамеданските държави.
95
1
 
21
 
! Отговори
$ преди 11 години
Ако с това изследване имаше и паралелно такова , за най-глупав и страхлив народ , пак щяхме да сме между първите десет , защото вече 23 год. търпим да ни управлява една и съща крадлива *** без да предприемаме нищо. Това граничи с мазохизма !
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
98 , доста неща - освен че ходя на работа , продавам бижута сваровски, давам жилище под наем, и родителите ми гледат пчели .
93
1
 
16
 
! Отговори
До 95 преди 11 години
В България много добре знаем кои стават милионери и "честни бизнесмени" (едно голяяямо намигване). Тук ако си обикновен човек който се опитва да си направи бизнес, го потъпкват, мачкат, държавата ти налага сякакви наредби, закони и ти не можеш да издържиш да изплащаш, плюс това и потреблението ни е под всякаква критика. Конкуренцията е жестока! И само пари хвърчат. Не дай си боже да успееш, и идват дебелите господа и ти завзимат ВСИЧКО! Това го казвам от личен опит! Айде цъкайте си минусчетата
92
0
 
13
 
! Отговори
gtf преди 11 години
До Анонимен 94Що не идеш в Словения да видиш как е, м-у другото за мен най-развитата държава от бившия соц блок, където е в пъти по-добре да си живее човек. + това са по-близки по манталитет от "студените" западни народи. Като съм почнал, някой дали знае, че минималната заплата там е около 530 Евро, дори с малко по-високите цени покупателната способност е в пъти повече.
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Takova nezemno 6tastie, edinstvenata evropeiska darjava ot TRETIQ SVQT
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо трябва да се прави.Щастието не идва само.Ето в Румъния дадоха към 1500 жертви в революцията среюу Чаушеско и сега не ги управляват червени олигарси. Имат много работещи фабрики и заводи.