След високите сметки за ток правят фактурата разбираема

В бъдеще всеки щял да смята лесно колко дължи
Обновена: 12 фев 2013 14:56 | 12 фев 2013 11:40, Веселина Йорданова
496
След високите сметки за ток правят фактурата разбираема
Снимка: БулФото - архив

Ще бъде променен видът на фактурата за консумирана електроенергия, защото хората се затрудняват, заяви и.д. председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Андон Роков.

В нея задължително ще бъдат посочени точният период, за който се плаща енергия, количеството доставена енергия и цената за единица мощност. По тези три параметъра всеки потребител ще може да си направи сметка какво количество енергия е изразходил и колко дължи, каза Роков, цитиран от БТА.

По думите му в момента във фактурите за ток са описани всички ценообразуващи елементи, за да има по-голяма прозрачност, но хората се затрудняват да ги разберат.

Още по темата

Ще бъдат преразгледани и всички клаузи, които поставят потребителите в неравностойно положение спрямо дружествата. Ще се постави изискване отчетният период да е в рамките до 30 дни, ще наложим и изключително кратки срокове за отговор - и то писмен, на всяка постъпила жалба до ЕРП, заяви Роков. Той посочи, че процедурата по обсъждане на новите общи условия ще отнеме около месец и половина и след това ще бъдат въведени промените.

Според Роков протестите на потребителите имат основание, защото дружествата са отчели по-дълъг период, на някои места стигащ до 40 дни, което е увеличило размерът на сметките.

Дружествата е трябвало да обърнат по-голямо внимание на клиентите си и да направят разяснителни кампании, преди да им изпратят сметките за по-дълъг период, смята той. Като друга основателна причина за по-високите сметки и за протестите той посочи подаването на по-ниско напрежение електроенергия от установеното по БДС от 220 киловолта. Роков каза, че това е установено в редица по-малки населени места, където не са направени достатъчно инвестиции в мрежата.

След приключване на проверката електроразпределителните дружества ще бъдат санкционирани за това, така както се предвижда по закон.

Регулаторът ще проверява и какви са реалните загуби на дружествата при процеса на пренос и разпределение на енергията по мрежата. В момента в цената на тока се калкулират 15 процента технологични загуби.

Роков изрази категорично мнение, че не може да се говори за премахване на таксите за пренос, разпределение и достъп. Електрическата енергия не е достатъчно само да се произведе, тя трябва да стигне до домовете на потребителите - да мине през мрежата, да се трансформира, и всичко това носи след себе си разходи, обясни той. Роков коментира още, че не може да се говори за национализация на електроразпределителните дружества в страна като България, която е членка на ЕС.

В 12.00 ч. пред сградата на ДКЕВР ще се съберат протестиращи срещу високите сметки за ток. Андон Роков каза, че ще разговаря с тях, но изрази надежда да има истински диалог, а не силови атаки от страна на протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още по темата: ДКЕВРсметки за ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До всички горди българи не се отчайвайте надежда има България ще се оправи когато пръдне яребица във вряла вода
375
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tака е при либералната демокрация - енергията ти се доставя на крака пренесена, разпределена, трансформирана, достъпна - всичко се плаща, не като при социализма когато ходихме до Козлодуй и сами си я наливахме в бидони и дамаджани с черпаците я.
374
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 452 Тоя *** може да нахлуе и у вас!!! Тогава друга песен ще пееш!!
373
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВМРО И какъв етоя Ангел джамбазки, че не се сещам!!!
372
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Извънредно ; АТАКА нахлу в сградата на ЧЕЗБраво на Волен - само АТАКА е нашето спасение
371
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВМРО Нека го докаже!!! Лесно е да пишеш квото ти хрумне на акъла... ако имаш нещо такова... като акъл..
370
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
фактурата е официален документ, който удостоверява, че посредством платените допълнителни такси, ние ставаме инвеститори на дружествата и просто трябва да си потърсим дивидентите!
369
1
 
3
 
! Отговори
ВМРО преди 11 години
Навсякъде, където смениха електромерите, електромерите показват два пъти повече. Това каза Ангел Джамбазки от ВМРО пред Хоризонт и предаването Нещо повече.
368
0
 
1
 
! Отговори
kika преди 11 години
youtube/watch?v=WwUuK3A1Oys&sns=fb
367
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
van ot balgaria i zatvor za prodajnite mestni prestapnici.
366
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо при консумирана енергия за около 80 лева крайната сума която трябва да платя е 220 лева.------------- Кое не ти е ясно?
365
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя *** какви глупости говори не е истина.Че аз и сега си я разбирам фактурата,само не разбирам защо при консумирана енергия за около 80 лева крайната сума която трябва да платя е 220 лева.Защо са останалите добавки за зелена,оранжева и не знам още каква си енергия.
364
9
 
6
 
! Отговори
Българи преди 11 години
Разликата между КРАДЦИТЕ при КОМУНОИДИТЕ и КРАДЦИТЕ при Борисов е, че КРАДЦИТЕ при КОМУНОИДИТЕ бяха прикривани от КОМУНОИДИТЕ. А КРАДЦИТЕ при Борисов гепи ли ги Боко в крачка, НЯМА ПРОШКА! Всичко отива в Прокуратурата! Даже в съда с присъди! Като Лечков И е крайно време ПРОКУРАТУРАТА ДА СПРЕ ДА СЕ ОСЛУШВА КОЙ КОЙ Е, а да пришпори до дупка КРАДЦИТЕ, най-голямото зло, сполетявало България!!!
363
0
 
23
 
! Отговори
тя преди 11 години
Слушам ги всички тези "от горе" и не мога да повярвам как може да има такива плиткоумни обяснения.Чисто и просто трудно е да се оправдае КРАЖБАТА!
362
0
 
25
 
! Отговори
semafor1 преди 11 години
Защо *** не протестират за високите сметки за ток?
361
0
 
24
 
! Отговори
АНОНИМЕМ преди 11 години
абе добрев *** и в момента и тази фактура се разбира но не се РАЗБИРА ЗАЩО СМЕТКИТЕ СА НАДУТИ МНОГОКРАТНО ТОВА ЧЕ ЩЕ И СМЕНИШ ФОРМАТА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ НЯМА ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА НАДУВАТ НЕЗНАЙНО КАК СМЕТКИТЕ ЗА ТОКА
360
0
 
25
 
! Отговори
stil преди 11 години
Не ме вълнува как е написана фактурата им. Интересува ме крайната цена на тока. Да не ме изкарват ***, че не разбирам фактурата.
359
0
 
21
 
! Отговори
stil преди 11 години
Не вярвам и на електромерите им. Електромерите им лъжат. Били проверявани от НЕЗАВИСИМИ ЛАБОРАТОРИИ. Кой ще го докаже, че са независими. Не вярвам, че са независими.
358
0
 
17
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
И ТАЗИ БИЛ ГОЛЯМ ГЯВОЛ, БЕ...Според министър Добрев новият тип умни" електромери ще помогне и за либерализирането на пазара на електроенергия у нас. "КАЗВА НИ...:" - КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА БЕЛИЯ ПРЕЗЕРВАТИВ..., ЩЕ СИ СЛОЖА ЧЕРВЕН..., АМА ОТЪРВАНЕ НЯМА ЩЕ ВИ ЕБ@, ДО ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ...."А В ГЕРМАНИЯ:- В Германия електромерите не отчитат ток с по-ниско напрежение от 210 волта...! А иначе ток си имаш, ама в България те не можело да се въведат...- ЯВНО И ТОЗИ НЕРЕЗ ТОЗИ ЩЕ ГО СКОПЯВАМЕ....!!!
357
0
 
17
 
! Отговори
м-р Х преди 11 години
чрез цената на тока ние българите издържаме не Берое, а ***. ИДат избори. маймуняциет няма да плащат ток, а ще навъртят сметки за по 10 бона. кой ще ги плаща - познахет - българите.