След високите сметки за ток правят фактурата разбираема

В бъдеще всеки щял да смята лесно колко дължи
Обновена: 12 фев 2013 14:56 | 12 фев 2013 11:40, Веселина Йорданова
496
След високите сметки за ток правят фактурата разбираема
Снимка: БулФото - архив

Ще бъде променен видът на фактурата за консумирана електроенергия, защото хората се затрудняват, заяви и.д. председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Андон Роков.

В нея задължително ще бъдат посочени точният период, за който се плаща енергия, количеството доставена енергия и цената за единица мощност. По тези три параметъра всеки потребител ще може да си направи сметка какво количество енергия е изразходил и колко дължи, каза Роков, цитиран от БТА.

По думите му в момента във фактурите за ток са описани всички ценообразуващи елементи, за да има по-голяма прозрачност, но хората се затрудняват да ги разберат.

Още по темата

Ще бъдат преразгледани и всички клаузи, които поставят потребителите в неравностойно положение спрямо дружествата. Ще се постави изискване отчетният период да е в рамките до 30 дни, ще наложим и изключително кратки срокове за отговор - и то писмен, на всяка постъпила жалба до ЕРП, заяви Роков. Той посочи, че процедурата по обсъждане на новите общи условия ще отнеме около месец и половина и след това ще бъдат въведени промените.

Според Роков протестите на потребителите имат основание, защото дружествата са отчели по-дълъг период, на някои места стигащ до 40 дни, което е увеличило размерът на сметките.

Дружествата е трябвало да обърнат по-голямо внимание на клиентите си и да направят разяснителни кампании, преди да им изпратят сметките за по-дълъг период, смята той. Като друга основателна причина за по-високите сметки и за протестите той посочи подаването на по-ниско напрежение електроенергия от установеното по БДС от 220 киловолта. Роков каза, че това е установено в редица по-малки населени места, където не са направени достатъчно инвестиции в мрежата.

След приключване на проверката електроразпределителните дружества ще бъдат санкционирани за това, така както се предвижда по закон.

Регулаторът ще проверява и какви са реалните загуби на дружествата при процеса на пренос и разпределение на енергията по мрежата. В момента в цената на тока се калкулират 15 процента технологични загуби.

Роков изрази категорично мнение, че не може да се говори за премахване на таксите за пренос, разпределение и достъп. Електрическата енергия не е достатъчно само да се произведе, тя трябва да стигне до домовете на потребителите - да мине през мрежата, да се трансформира, и всичко това носи след себе си разходи, обясни той. Роков коментира още, че не може да се говори за национализация на електроразпределителните дружества в страна като България, която е членка на ЕС.

В 12.00 ч. пред сградата на ДКЕВР ще се съберат протестиращи срещу високите сметки за ток. Андон Роков каза, че ще разговаря с тях, но изрази надежда да има истински диалог, а не силови атаки от страна на протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още по темата: ДКЕВРсметки за ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
0
 
15
 
! Отговори
м-р Х преди 11 години
сега като се стреснаха след случилото се във Варна електроразпределителителните дружества започват да отстъпавт за елементарин неща...питам се ако във всички градове - най-вече в София бяха излезли толков хора като във Варна а не 500 души дали нямаше и още да отстъпят, да закрият ЕРП-та, да премахнат такса мощност и да намалят цените....
355
0
 
17
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА АТАКА преди 11 години
НАПРАВЕТЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА - СЕГА ВИ Е МОМЕНТА - И ЩЕ СПЕЧЕЛИТЕ
354
0
 
6
 
! Отговори
stil преди 11 години
(Андон Роков каза, че ще разговаря с тях, но изрази надежда да има истински диалог, а не силови атаки от страна на протестиращите) ...........Ха ха ха....Те също НЕ из ползват силови методи...Не спират тока принудително...НЕ слагат необосновано високи цени, такси спиране и прикачване, без наше съгласие и договаряне....ЗАСРАМЕТЕ СЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ Алчността няма таван нали.
353
0
 
4
 
! Отговори
До 423 преди 11 години
Грешно сложих минус.
352
1
 
13
 
! Отговори
един от народа преди 11 години
до 433и434. Стига сте лъгали народа. Боко ако можеше щеше да го направи до сега.Но той не може защото се интересува само от собственото си благополучие и това на Цветелина . Така, че да си отива.
351
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А графа покриване на загуби натрупани от малцинствата ще има ли?
350
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия на сила ще направят Волен министър,аз лично съм ЗА.
349
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО, ПРИПОМНИ СИ КАКВО ТЕ Е СЪВЕТВАЛ БАЙ ТОШО И СПАСИ НАРОДА СИ ОТ НЕНАСИТНИТЕ ЧЕРВЕНИТЕ КАПИТАЛИСТИ, КОИТО ЗАРАДИ АЛЧНОСТТА СИ, МУ ВЗЕХА И НА НЕГО ГЛАВАТА!
348
0
 
18
 
! Отговори
УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕМИЕР преди 11 години
ИМАТЕ УНИКАЛEН ШАНС В МОМЕНТА:1.ИЛИ ДА ЯХНЕТЕ НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО И ДА СПЕЧЕЛИТЕ ИЗБОРИТЕ-КАТО ЗА ЦЕЛТА РАЗТРОГНЕТЕ ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ ДОГОВОРИ НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ДРУЖ-ВА-КАСИЧКИ НА НАРОДНИ ПАРИ2.ИЛИ ДА ИЗГУБИТЕ ИЗБОРИТЕ И НАРОДНОТО ДОВЕРИЕ ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА ЗАЩИТИТЕ НАРОДА.3.АКО СЛУШАТЕ ДЯНКОВ В ТОЗИ МОМЕНТ СТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ОБРЕЧЕН,ПО ЕДНА ПРОСТА ПРИЧИНА-ТОЙ КАЗВА ЧЕ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ,А ВИЕ ДОБРЕ ЗНАЕТЕ ЧЕ МОЖЕ И СТАВА-НАЦИОНАЛИЗИРАТ СЕ БАНКИ И ПРЕДПРИЯТИЯ В ГЪРЦИЯ,ФРАНЦИЯ,ИРЛАНДИЯ
347
2
 
9
 
! Отговори
данъкоплатец преди 11 години
Страхувай се от бога и почитай царя = на страхувай се от Боко и почитай Цветелина.Защото тя чрез него държи най-големите фотоволтаични централи , а ел.енергията от тях е 15- 20 пъти по скъпа от тази на АЕЦ и е калкулирана в нашите сметки. Така , че пак гласувайте за Боко за да стане още по-богат.
346
1
 
2
 
! Отговори
Бойко преди 11 години
В кривото гърло...дръндер :)
345
0
 
5
 
! Отговори
Тъпо парче преди 11 години
До ИСТИНАТА Е ЕДНА:'ВЪВ ВСЕКИ ГРАДИЛИ СЕЛО ----ЕРП!!ТОВА Е КАТО .....ВЪВ ВСЕКИ ГРАД "ПОЩА"---/..ЗАЩОТО ВСЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ПРЕНОСА НА ТОКА/!' - НЕК за чий **й е тогава, а?И не национализация, а реална конкуренция. А не като сега НЕК на ЕРП-та, те на НЕК на къс пас и накрая крайния потребител им плаща далаверките. Хайде холан, по-*** закон за енергетиката няма и в Албания сигурно.
344
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз, доколкото знам, парите от всички тия" зелена енергия, пренос, достъп" и т.н., отиват в бюджета и в НЕК
343
1
 
6
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
До Анонимен 426. Едно си гербер знае едно си бае. Кой ти говори тук за партии бе мухльовци гербави. Цецо може и да ви плаща на коментар ама на нас никой не ни плаща да казваме истината. Друг е въпроса ако съдите по себе си!
342
1
 
8
 
! Отговори
данъкоплатец преди 11 години
Българино , ОСЪЗНАЙ се. Чрез цената на тока ние издържаме футболния отбор на БЕРОЕ, защото Боко тиквата нареди на държавната Марица исток да сонсорира Берое. Така , че ние всички българи чрез цената на тока издържаме футболистите на Берое, за да може Боко тиквата да се хареса на футболните фенове и те да гласуват за него.
341
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бсп=мошеници и крадци!
340
3
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 11 години
Платените форумци тук на станишев и цялата червена *** стоят в офис някъде и са с по 10 лаптопа и бързат да дават минуси на всеки истински коментар за крадливата им партия бсп.. на изборите ще се види че още по-малко сте
339
0
 
21
 
! Отговори
някой преди 11 години
Напротив, хората много добре си разбират фактурите. Те не са ***. Само че не могат да разберат защо трябва да плащат три пъти повече, отколкото реално са потребили.
338
0
 
16
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Не трябва да се допусне да бъдат опростени фактурите, защото всички досега допълнителни такси ще бъдат скрити и тогава изобщо няма да се знае какви пера ще се слагат в цената. Против опростените фактури! Не трябва да се случи!
337
2
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ЕДНА: преди 11 години
ВЪВ ВСЕКИ ГРАДИЛИ СЕЛО ----ЕРП!!ТОВА Е КАТО .....ВЪВ ВСЕКИ ГРАД "ПОЩА"---/..ЗАЩОТО ВСЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ПРЕНОСА НА ТОКА/!ДА "НАЦИОНАЛИЗИРАТЕ" ---ОЗНАЧАВА ДА ГИ..."РАЗГРАБИТЕ"!ТАКА СТАНА С "КРЕМИКОВЦИ" И ...БДЖ!ТОВА ЛИ ИСКАТЕ...???! /...да я карате на свещи...ха,ха,хаааааааааа...